Βασιλειάδης για φωτιές σε Κύθηρα και Μάνη: Μου στέρησαν εναέρια μέσα (video)

Για τις αποκαλύψεις γύρω από τη φωτιά στα Κύθηρα και την Ανατολική Μάνη μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Open TV», ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εν αποστρατεία, Γιάννης Βασιλειάδης, καταγγέλλοντας ότι του στέρησαν εναέρια μέσα.

«Υπηρέτησα στην Πυροσβεστική για 31 συναπτά χρόνια. Το Πυροσβεστικό Σώμα, το πυροσβεστικό δένδρο κάθε χρόνο “ποτίζεται” με το αίμα των πυροσβεστών. Έχουμε θρηνήσει δεκάδες συναδέλφους μας, εθελοντές πυροσβέστες, εποχιακούς πυροσβέστες και μόνιμους πυροσβέστες. Δεν επιτρέπω σε κανέναν απολύτως να

κακοποιεί το πυροσβεστικό σώμα και να το λασπολογεί. Εάν, λοιπόν, ο Βασιλειάδης, ο Καπέλιος, ο Ματθαιόπουλος, ασχημονεί ή δεν ασχημονεί αυτό είναι προσωπική απόφαση και στάση ζωής του καθενός και δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο καθημερινά δίνει τον αγώνα του», τόνισε αρχικά.

Αναφορικά με το εάν τις μέρες που ξέσπασε η φωτιά σε Κύθηρα και Ανατολική Μάνη υπήρχαν «παιχνίδια εξουσίας» ανέφερε πως «αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Αυτό που μπορώ να πω, και αυτό που κατέθεσα στον εισαγγελέα Γυθείου είναι ότι μου στερήθηκαν επιχειρησιακά μέσα τα οποία θα βοηθούσαν το έργο της κατάσβεσης. Το γιατί έγιναν αυτές οι ενέργειες, από ποιον έγιναν και ποιος ήταν ο σκοπός θα το κρίνει η δικαιοσύνη».

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν κάτι τέτοιο συνέβη πρώτη φορά, ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι «σε μένα κάτι τέτοιο συνέβη για πρώτη φορά. Δεν μπορώ να απαντήσω για άλλα γεγονότα και άλλους συναδέλφους. Μου στερήθηκαν τα εναέρια μέσα σε δύο πυρκαγιές. Αυτό κόστισε σε επιχειρησιακό έργο με ότι αυτό συνεπάγεται».

Κληθείς να απαντήσει στο εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν νεκροί ο πρώην υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος εν αποστρατεία υπογράμμισε ότι «όταν μία φωτιά μπαίνει σε κατοικημένες περιοχές προφανώς υπάρχει κίνδυνος ζωής. Όμως τότε ήμασταν ικανοί, ενώ το επιχειρησιακό μας σχέδιο ήταν καλό. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε κάλυψη από αέρος καταφέραμε να μην ανοίξει ούτε ρουθούνι».

Πρώην αρχηγός Πυροσβεστικής για το ηχητικό ντοκουμέντο: Ποτέ δεν άφησα τη Μάνη και τα Κύθηρα να καούν

Απαντήσεις σε όσα ακούγονται για τον ίδιο στις ηχογραφήσεις που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή» με τις αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι έδωσε ο Βασίλης Καπέλιος τη Δευτέρα (20/01). 

Μιλώντας στο «Open TV», ο τότε αρχηγός, όχι μόνον αρνείται πως δεν έστειλε πυροσβεστικά, παρά δηλώνει πως θ’ απαντήσει δικαστικά, κινούμενος εναντίον του Βασίλη Ματθαιόπουλου. «Ποτέ δεν άφησα τη Μάνη και τα Κύθηρα να καούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπελιός ισχυρίζεται πως ο κ. Ματθαιόπουλος έπραξε κατ’ αυτόν τον τρόπο με σκοπό να πιέσει τον πραγματογνώμονα και να «συμμορφωθεί με τις υποδείξεις». Πως γι’ αυτό μίλησε για το 2017, τη Μάνη και τα Κύθηρα, κατασκευάζοντας την επίμαχη ιστορία.

Ισχυρίζεται, δε, πως υπάρχει ημερολόγιο στο συντονιστικό κέντρο, όπου φαίνεται πόσα εναέρια μέσα δόθηκαν τότε στη διάθεση της Πυροσβεστικής για να σβήσουν αυτές τις δυο μεγάλες πυρκαγιές.

Τόνισε, μάλιστα, πως τότε είχε στη διάθεσή του μόνο τρία αεροπλάνα βαρέος τύπου, καθώς τα περισσότερα ενοικιάστηκαν από τον Αύγουστο και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι στις ηχογραφήσεις, ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικής Υπηρεσίας την περίοδο της φονικής πυρκαγιάς, Βασίλης Ματθαιόπουλος, φέρεται να πιέζει τον αξιωματικό του Σώματος, Δημήτρη Λιότσιο, που ήταν ο πραγματογνώμων.

Μέσα σε όσα του λέει, αναφέρει πως, το 2017, η Μάνη και τα Κύθηρα κάηκαν επειδή δεν εστάλησαν εναέρια μέσα, ως τιμωρία στη διαμάχη ανάμεσά στον τότε αρχηγό και τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής.

«Αν είναι δυνατόν ως αρχηγός (σ.σ. του Πυροσβεστικού Σώματος) ν’ αφήσω τη χώρα ακάλυπτη, ν’ αφήσω τις ανθρώπινες ζωές ακάλυπτες. Αυτά που λέγονται είναι ανυπόστατα, τερατώδη», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ο Ματθαιόπουλος, εκείνη τη στιγμή, θέλοντας να εκβιάσει, θέλοντας να φοβίσει τον αξιωματικό, προφανώς επικαλέστηκε κι αυτό». «Και βέβαια θα κινηθώ νομικά, για συκοφαντική δυσφήμιση», κατέληξε ο κ Καπέλιος.

Πηγή: OPEN TV

Keywords
Τυχαία Θέματα