Διάβημα Αθήνας σε Άγκυρα – «Σταματήστε άμεσα τις παράνομες ενέργειες» (video)

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετά και την αναγγελία της τουρκικής NAVTEX για έρευνα στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Τρίτης (21/07) «η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή». Η Ελλάδα φέρνει τις τουρκικές

προκλήσεις σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ

Είχε προηγηθεί παρέμβαση των ΗΠΑ για την τουρκική Navtex με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει στην Τουρκία να «σταματήσει τις έρευνες σε αμφισβητούμενα νερά στο Καστελόριζο, ώστε να μην υπάρξει ένταση».

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ στέλνει, λοιπόν, σαφές μήνυμα στην Τουρκία. η οποία έχει βάλει… μπουρλότο τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά, μετά την NAVTEX για σεισμικές έρευνες ανοιχτά του Καστελορίζου…

«Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ», προσθέτει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας», υπογραμμίζεται ακόμα…

Παρέμβαση ΗΠΑ για τουρκική Navtex – «Σταματήστε τις έρευνες σε αμφισβητούμενα νερά»

Λίγες ώρες μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε ερωτήσεις ελλήνων ανταποκριτών και έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες στο Καστελόριζο και σε «αμφισβητούμενα νερά». 

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμη προσθέτει πως «προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Σύμφωνα με το «hellasjournal.com», που επικαλείται διπλωματική πηγή, το πρώτο μέρος της ανακοίνωσης δεν είναι καλό για τα ελληνικά συμφέροντα, διότι η περιοχή του Καστελόριζου αμφισβητείται μόνο από την Τουρκία και καμία άλλη χώρα. Το δεύτερο μέρος θεωρείται καλό για τη χώρα μας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε το απόγευμα της Τρίτης (21/07) τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ…

Κρεσέντο προκλητικότητας από τους Τούρκους! 10 υπερπτήσεις σε 30 λεπτά! Επιφυλακή στις ένοπλες δυνάμεις για τη NAVTEX

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας που παρατηρείται στο Αιγαίο μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για έρευνες από το πλοίο Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική NAVTEX εξεδόθη από τον σταθμό της Αττάλεια και αφορά στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα, 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το militaire.gr, από τον ναύσταθμο του Ακσάζ απέπλευσαν -για την ώρα- 17 τουρκικά πολεμικά πλοία. Επίσης, το Oruc Reis ετοιμάζεται να αποπλεύσει με προορισμό το Καστελόριζο.

Πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου

Την ίδια ώρα στον εναέριο χώρο του Καστελόριζου γίνονται σκληρές αερομαχίες.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο στα 12.500 πόδια στις 14:23 μ.μ. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε νέα υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο στα 29.000 πόδια στις 14:56 μ.μ.

Στη συνέχεια, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια.

Ακόμη ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.

Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε κι άλλο ένα ζεύγος τουρκικών F- 16 που πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ..

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Σημειώνεται ότι έξοδοι και άδειες του προσωπικού έχουν ανακληθεί.

Ερντογάν για τη NAVTEX ανοικτά του Καστελορίζου: Δε χρειαζόμαστε την άδεια κανενός

Λίγο αργοτερα, προκλητικός και απαξιωτικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στην απόφαση με την υπογραφή του να κάνει έρευνες (εκδίδοντας Navtex) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Βγάζοντας την μάσκα του αναμορφωτή, που είχε φορέσει κάνοντας απολογισμό της διακυβέρνησης των τελευταίων δυο χρόνων και φορώντας στολή στρατηγού, ο τούρκος πρόεδρος, όπως μετέδωσε ο «ΣΚΑΪ» είπε: «Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Επαφές Μητσοτάκη με Δένδια, Παναγιωτόπουλο και αρχηγό ΓΕΕΘΑ με «φόντο» το Αιγαίο

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε  συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», συμπληρώνουν.

Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις και NAVTEX: Μονόδρομος η επιβολή κυρώσεων

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δε νοείται

«Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στην οποία κυριάρχησαν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε ο έλληνας υπουργός, η Τουρκία λίγες ημέρες πριν στόχευσε ένα συμμαχικό γαλλικό πλοίο, επιχείρησε την εργαλειοποίση του μεταναστευτικού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στον Έβρο, ενώ η πρόσφατη απόφαση μετρατροπής της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, είναι μια «πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου της ειρηνικής συνύπαρξης και της διαφορετικότητας».

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η «προετοιμασία ενός κειμένου επιλογών, το οποίο θα περιέχει μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εις βάρος της Τουρκίας αν αυτή συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της».

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους. Και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας. Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται», υπογράμμισε.

Ο Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε το απόγευμα της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.

Αυστηρό μήνυμα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία: Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε όποτε απαιτηθεί

«Μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό, το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε», δήλωσε από την Κύπρο την Τρίτη (21/07) ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο στρατηγός Φλώρος, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις, έγινε το πρωί δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δώρισε στον Μακαριότατο Κύπρου το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο αποτελείται από μία περικεφαλαία της αρχαιότητας, μία άγκυρα πλοίου και ένα ζευγάρι φτερά, συμβολίζοντας τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του, εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία.

«Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις: Ξηρά, θάλλασα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί. Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου. Και αυτό προσπαθούμε», υπογράμμισε.

Ο κ. Φλώρος πραγματοποίησε την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και άλλους αξιωματούχους, ενώ λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα.

Keywords
αθηνα, video, αγκυρα, νέα, ελλαδα, νατο, ηπα, οηε, αιγαιο, υφαλοκρηπίδα, γεεθα, κυπρος, βρυξέλλες, υεθα, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, το θεμα, αδεια, γεεθα, εθνικη, ηπα, θεμα, κυπρου, νησι, οηε, σημερινη, υεθα, υφαλοκρηπίδα, ωρα, αυτοπεποιθηση, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινονται, δευτερο, δωσει, δρομος, εμβλημα, εγινε, ειπε, ειρηνη, εμμονη, επικοινωνια, ερευνα, ερευνες, ευημερια, ζευγος, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, καστελοριζο, κυβερνηση, κινηση, κι αλλο, μητσοτακης, νατο, ξηρα, πηγη, πλοια, πλοιο, υπογραφη, πρωι, σεβασμος, συνεχεια, σκαφη, σχεδια, σχεδιο, τμημα, τουρκια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φλωρος, φτερα, ψυχραιμια, κωνσταντινος, ωρες, ασφαλεια, βηματα, δικαιωματα, ελληνικα, ενωση, ερωτησεις, γερμανο, χωρα, υπουργειο, πηγες, ποδια, ουασινγκτον, θεματα, βεβαιως, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα