«Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ», φώναξε ο δράστης της επίθεσης στο Ορλί (εικόνες – video)

Ο δράστης, που είναι πλέον νεκρός, είχε υφαρπάξει το όπλο γυναίκας στρατιωτικούΗ αστυνομία ερευνά κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στο επεισόδιο στο Ορλί και σε ένα περιστατικό στο Σεν ΝτενίΑστυνομική πηγή αναφέρει πως τα δύο περιστατικά συνδέονται 39 ετών γάλλος ο δράστης με ποινικό μητρώο

Ο δράστης της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού φώναξε «Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ» και «Θα έχουμε νεκρούς», σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε

επίσης ότι άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία.

Γάλλος υπήκοος 39 ετών ο δράστης

Ο άνδρας που επιχείρησε να αποσπάσει το όπλο μιας στρατιωτίνας και σκοτώθηκε από τους συναδέλφους της στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού ήταν γνωστός στις γαλλικές αστυνομικές αρχές αλλά και στις υπηρεσίες πληροφοριών, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Πρόκειται για τον Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ, Γάλλο υπήκοο, 39 ετών, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ένοπλη ληστεία. Στο ποινικό μητρώο του είχε επίσης άλλες κατηγορίες για εννιά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου ενώ του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, το 2015 είχε μπει στο στόχαστρο μιας έρευνας γιατί θεωρήθηκε ότι είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί», όμως τότε δεν βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Μιάμιση ώρα πριν από την επίθεση στο Ορλί, ο Μπελγκασέμ πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών που έκαναν οδικό έλεγχο, στα βόρεια του Παρισιού. Κατόπιν έκλεψε ένα άλλο αυτοκίνητο για να πάει στο αεροδρόμιο. Ο πατέρας του και ο αδελφός του έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση ενώ είναι σε εξέλιξη μια έρευνα στο σπίτι του, στο Γκαρζ-λε-Γκονές, στο βόρειο Παρίσι.

Το περιστατικό

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν το πρωί στο αεροδρόμιο Ορλί στο Παρίσι, ενώ όπως δείχνουν video που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, κάποιοι τερματικοί σταθμοί εκκενώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές.

Η γαλλική αστυνομία επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι είναι σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση ενώ ζητά να μην εισέρχονται επιβάτες σε μια ορισμένη περίμετρο από το σημείο που έχει αποκλειστεί.Ένας Γάλλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ορλί, νότια του Παρισιού, αφού προηγουμένως είχε υφαρπάξει το όπλο γυναίκας στρατιωτικού, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών.Γύρω στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), «ένας άνδρας υφάρπαξε ένα όπλο από μία στρατιωτικό και στη συνέχεια κατέφυγε μέσα σε ένα κατάστημα του αεροδρομίου, πριν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Δεν υπήρξαν τραυματίες, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή, και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το αεροδρόμιο εκκενώθηκε.Ο δυτικός τερματικός σταθμός του αεροδρομίου Ορλί, άνοιξε και πάλι τις πύλες του το μεσημέρι, ενώ ο νότιος τερματικός σταθμός, όπου σημειώθηκε η επίθεση, παραμένει εν μέρει κλειστός, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εταιρία Αεροδρόμια του Παρισιού.«Όσον αφορά το Ορλί-Δυτικά, ο τερματικός σταθμός έχει ανοίξει και πάλι άρα η κυκλοφορία θα επαναληφθεί σταδιακά«, δήλωσε στο Europe 1 ο διευθύνων σύμβουλος της ADP, Ογκουστίν ντε Ρομανέ. Στο Ορλί-Νότια «οι αφίξεις θα μπορούν και πάλι να πραγματοποιηθούν, αλλά για τις αναχωρήσεις πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες προτού ανοίξει και πάλι ο τερματικός σταθμός«, πρόσθεσε.Ο πατέρας και ο αδελφός του δράστη τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ «χαιρέτισε το θάρρος» των αστυνομικών και των στρατιωτικών απέναντι σε ένα «ιδιαίτερα επικίνδυνο άτομο».

[#Orly]Opération de police en cours, nous vous conseillons d’éviter le plateforme aéroportuaire.

— Police Nationale (@PoliceNationale) March 18, 2017

Video said to be showing #Orly #paris aiport evacutation after gunshots are allegedly heard. #orlyairport https://t.co/8FCMnNrLsE

— Thomas Seymat (@tseymat) March 18, 2017

#orly évacuation d’urgence. pic.twitter.com/DN6ISxF0qG

— prestiget75 (@prestiget75) March 18, 2017

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνδρας δέχτηκε πυρά όταν προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός στρατιώτη. Ο άνδρας είναι νεκρός.

#orly: The Interior minister confirms to AFP a man has been shot after trying to steal the weapon of a soldier. https://t.co/PUweM9kRtn

— Thomas Seymat (@tseymat) March 18, 2017

Στο αεροδρόμιο κατέφθασε και η ειδική μονάδα έκτακτης επέμβασης «RAID » και πυροτεχνουργοί για να εξακριβώσουν κατά πόσο ο δράστης φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, εάν είχε συνεργάτες και προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια όλων των χώρων του αεροδρομίου.

Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στο πτώμα του άνδρα.

Στο Ορλί έφθασε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ υπάρχει περίπτωση να μεταβεί και ο υπουργός Άμυνας.

Η αστυνομία ερευνούσε κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στο επεισόδιο στο Ορλί και σε ένα περιστατικό που συνέβη το πρωί στο βόρειο παρισινό προάστιο του Σεν Ντενί.

Γύρω στις 6:00 το πρωί (τοπική ώρα), τρεις αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο ένα αυτοκίνητο Renault Clio στο Σεν Ντενί.

Ο οδηγός έδειξε τα χαρτιά του, αλλά έβγαλε συγχρόνως ένα όπλο με το οποίο απείλησε τους αστυνομικούς και τραυμάτισε έναν από αυτούς.

Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψε στο Βιτρί, ένα άλλο νοτιοανατολικό προάστιο του Παρισιού. Εκεί έκλεψε ένα άλλο αυτοκίνητο, ένα Citroen Picasso, το οποίο αστυνομικοί εντόπισαν στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου του Ορλί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, RT)

Keywords
Τυχαία Θέματα