Τσίπρας: Αν μετρούσαμε κάθε μεσοπρόθεσμο για μνημόνιο, αυτό θα ήταν το 40ό (video)

«Θα βγούμε οριστικά το καλοκαίρι του 2018, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα στην ώρα του»«Τι είναι πιο βαρύ 1 κιλό σίδερο ή 1 κιλό βαμβάκι;». Είμαι βέβαιος κύριε Μητσοτάκη ότι θα απαντούσατε λάθος»«Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι τα αντίμετρα είναι αέρας γιατί δε χρειάζονται 3,5% αλλά 5,5% για να εφαρμοστούν. Ψεύδεται συνειδητά»«Τι τα κάνατε τα χρήματα κ. Μητσοτάκη; Οφ σορ, βίλες και πολυτελή διαμερίσματα»

Για

καταστροφολογία και επικοινωνιακά παιχνίδια κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του. «Παρακολούθησα με εξαιρετικό ενδιαφέρον αλλά και με ειλικρινή κατανόηση την προσπάθεια που κατέβαλε για άλλη μια φορά ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε τη χώρα, ότι πήραμε εμείς από το Παράδεισο το Γενάρη του 15 και τη φέραμε στη κόλαση», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Τελικά δεν αρκεί στην πολιτική να έχεις υπεροπλία επικοινωνιακή. Να έχεις μαζί σου όλα τα κανάλια και τους καναλάρχες, όλες τις εφημερίδες και τους εκδότες, τους δημοσκόπους και τις δημοσκοπήσεις και στρατιά καλοπληρωμένων τρολς του διαδικτύου. Δεν αρκεί».

Στη συνέχεια τόνισε: «Η πολιτική δεν είναι μονάχα επικοινωνία. Η πολιτική θέλει και στρατηγική, θέλει και μυαλό, θέλει και ψυχή. Και πάνω από όλα όσο δυνατός και αν είσαι στην επικοινωνία, η πολιτική έχει να κάνει και με την πραγματικότητα, με τα βιώματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων».

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά είπε πως όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν τα καταφέρνει. «Δεν τα καταφέρνετε. Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν – δεν συμφωνώ – ότι δεν τό ‘χετε. Δεν σας υποτιμώ καθόλου ως αντίπαλο. Δεν είναι για αυτό που δεν τα καταφέρνετε. Είναι γιατί είστε εγκλωβισμένος σε μία αδιέξοδη στρατηγική. Τη στρατηγική του ψευδοπροφήτη, που συνεχώς προφητεύει την καταστροφή και συνεχώς διαψεύδεται».

«Σήμερα, λοιπόν, είχατε μία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα. Και την πετάτε. Γιατί τι λέτε σήμερα στον ελληνικό λαό; Λέτε Δύο πράγματα λέτε επί της ουσίας. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο και ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Εγώ θα τις κρατήσω αυτές σας τις δηλώσεις. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν από τώρα τα σποτς των ευρωεκλογών σε δύο χρόνια από σήμερα. Για να θυμάται ο ελληνικός λαός τι λέγατε τόσα χρόνια. Γιατί τον Μάη του 19, που θα είναι προεκλογική περίοδος, όχι μόνο δε θα έχουμε 4ο μνημόνιο όπως μας λέτε σήμερα, αλλά θα διανύουμε ήδη σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο εκτός μνημονίων. Θα βγούμε οριστικά το καλοκαίρι του 2018, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα στην ώρα του ή και πιο πριν», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αντίμετρα και επιτέθηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Όλα τα αντίμετρα που σήμερα εσείς καταψηφίζετε αλλά τότε θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και συμπολίτες μας που σήμερα σας ακούνε και δε θα ξεχάσουν ότι τα καταψηφίσατε. Σε δύο χρόνια από σήμερα», ενώ συμπλήρωσε:

«Και σας ερωτώ κύριε Μητσοτάκη, Πώς θα πάτε στις ευρωεκλογές του 2019; Με ποιο αφήγημα και με ποια αξιοπιστία; Ποιος θα σας πιστεύει τότε; Πολύ φοβάμαι όμως ότι υιοθετώντας διαρκώς τις συμβουλές των ακραίων, κυρίως του κ. Γεωργιάδη, πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να αλλάξετε στρατηγική.

Και προσέξτε μην παραχωρώντας διαρκώς την ηγεμονία στους ακραίους της παράταξής σας, βρεθείτε τελικά και προ εκπλήξεων. Διότι τους έχετε παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι. Αλλά αυτό είναι δική σας δουλειά».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην «καταστροφολογία» από πλευράς ΝΔ, τονίζοντας: «Είναι πρόβλημα διότι πλέον περνάμε, όσο κι αν κάποιοι λένε το αντίθετο, σε θετική ατζέντα για τη χώρα και την κοινωνία. Τότε θα χάσετε το μοναδικό σας σύμμαχο. Τον φόβο και τη καταστροφολογία. Ρωτήστε έναν πολίτη τι προτείνει ρε παιδιά ο κος Μητσοτάκης, θα σας απαντήσει ότι μας λέει ότι ο Τσίπρας δε τα κάνει καλά και μας καταστρέφει», δήλωσε και παράλληλα διερωτήθηκε για το ποιες είναι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Θετική πρόταση έχετε; Κανείς δε θα θυμάται κάτι να σας πει. Κανείς. Προτάσεις έχετε; Λίγους μήνες πριν, στις 24/2 είχατε πει στους βουλευτές σας: «Η χώρα βουλιάζει στο τέλμα της παρακμής και κανείς δε ξέρει αν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση» . Ήταν η περίοδος που λίγο πριν στα ΜΜΕ ο κ. Γεωργιάδης είχε πει: «Δεν θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλουμε να πέσει η κυβέρνηση και να έρθουμε εμείς και θα περάσουμε όλα».

«Μου έρχεται στο μυαλό το γνωστό κουίζ που μας έβαζαν όταν ήμασταν παιδιά: «Τι είναι πιο βαρύ 1 κιλό σίδερο ή 1 κιλό βαμβάκι;». Είμαι βέβαιος κύριε Μητσοτάκη ότι θα απαντούσατε λάθος», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση της ΝΔ αναφορικά με τις απαιτήσεις των δανειστών:

«Εσείς έξι μήνες σιγοντάρατε τους δανειστές στις παράλογες απαιτήσεις τους. Εσείς πηγαίνατε στο Βερολίνο με τη φανέλα του ΔΝΤ. Εσείς βάζατε τους ευρωβουλευτές σας να καταγγέλλουν στο ευρωκοινοβούλιο τη Κομισιόν επειδή παίρνει το μέρος της Ελλάδας. Και που στα χρόνια της κρίσης που κυβερνούσατε αποδειχθήκατε βασιλικότεροι του βασιλέως».

Συνεχίζοντας την επίθεση του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την καταψήφιση από τη ΝΔ των μέτρων ελάφρυνσης των χαμηλοσυνταξιούχων, αναφέροντας:

«Πριν από πέντε μόλις μήνες, όταν φέραμε εδώ στη βουλή την κατανομή εφάπαξ επιπλέον σύνταξης σε 1,6 εκατομύρια χαμηλοσυνταξιούχους, μας καταγγέλλατε ότι προκαλούμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και βάζουμε σε κίνδυνο τη χώρα, γιατί δε συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές. Είχατε μεγάλο πόνο», είπε και πρόσθεσε:

«Και τώρα μας λέτε τα ακριβώς αντίθετα. Δώστε ξανά, χωρίς συνεννόηση. Ταυτόχρονα δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα ύψους σχεδόν 4 δισ. που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ την ίδια στιγμή καταθέτετε τροπολογία για άλλα αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές».

«Εσείς που το Δεκέμβρη καταψηφίζατε, λέγοντας ότι η μη συνεννόηση βάζει τη χώρα σε κίνδυνο. Ειλικρινά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Δε μπορώ να σας παρακολουθήσω και μάλλον κανείς. Ή τα έχετε χάσει εντελώς με το κλείσιμο της αξιολόγησης ή βρίσκεστε σε πανικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία αναφέρθηκε εκτενώς στην καταστροφολογία της ΝΔ αλλά και στην αμφισβήτηση των αντιμέτρων, μιλώντας με αριθμούς, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «ψεύδεται συνειδητά»:

«Θα σταθώ στα δυο βασικότερα αφηγήματα της καταστροφολογίας. Στο λεγόμενο 4ο μνημόνιο και στην αμφισβήτηση των αντιμέτρων. Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι τα αντίμετρα είναι αέρας γιατί δε χρειάζονται 3,5% αλλά 5,5% για να εφαρμοστούν. Ψεύδεται συνειδητά, διότι δε μπορεί να μη καταλαβαίνει ελληνικά, ούτε να μη γνωρίζει στοιχειώδη μαθηματικά», δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Το νομοσχέδιο λέει πως τα ισόποσα αντίμετρα 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019, υπό τη προϋπόθεση ότι στο τέλος του ‘18 θα υπάρχει η πρόβλεψη ότι είμαστε εντός των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Ποιος είναι ο στόχος; Πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και όχι 5,5%. Τι θα συμβεί λοιπόν αν έχουμε 3,5% και πάνω; Θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα 1% αρνητικά και 1% θετικά μέτρα. Και τι θα έχουμε; 3,5+1-1= 3,5%. Δεν είναι λοιπόν τα αντίμετρα αέρας κοπανιστός. Αέρας είναι τα λόγια σας και τα επιχειρήματά σας».

«Πάμε τώρα στο δεύτερο μεγάλο ψέμα: Υπογράψαμε λέει 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Σπεύσατε να οργανώσετε μια ασύλληπτη εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Σε απόλυτο συντονισμό με τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν αδιαφορώντας για τη στοιχειώδη αντικειμενικότητα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

O πρωθυπουργός, ωστόσο, καυτηρίασε και τον χαρακτηρισμό του πολυνομοσχεδίου από πλευράς του ΝΔ ως «4ο μνημόνιο», δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Λοιπόν κύριε Μητσοτάκη αν μετρούσαμε για μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που φέρατε εσείς, θα είχαμε φτάσει σήμερα όχι στο 4ο αλλά στο τεσσαρακοστό μνημόνιο. Και θα κρατούσαμε και δέκα καβάτζα. Δεν υπάρχει κανένα τέταρτο μνημόνιο. Το 4ο μνημόνιο είναι ένα παραμύθι δίχως δράκο».

Σχετικά με τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Εσείς αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη τι λέτε για το χρέος; Ποια είναι η θέση σας; Και τι να πείτε όμως; Αφού μέχρι πριν δυο χρόνια ζητούσατε μαζί με τον Κύριο Σαμαρά και τον Κύριο Βενιζέλο, πιστοποιητικά βιωσιμότητας και γελούσε μαζί σας όλη η υφήλιος», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Μιλάτε εσείς για ύφεση και καταστροφή και τις χρεώνετε στη σημερινή κυβέρνηση; Μιλάτε εσείς για διόγκωση του ιδιωτικού χρέους; Αρνηθήκατε την επέκταση του νόμου Κατσέλη ο οποίος θα έληγε στο τέλος του 2014. Δεν ενδιαφερθήκατε για τα νοικοκυριά. Το μόνο που σας ένοιαζε είναι να ταΐζετε τις τράπεζες με τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων, ώστε αυτά να καταλήγουν στις τσέπες των ημέτερων σας, στο τρίγωνο της διαπλοκής».

«Γιατί μπορεί για εσάς η ενίσχυση των χαμηλών στρωμάτων, μπορεί να είναι «φερετζές», αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας είναι σημαντική ενίσχυση και ανακούφιση. Και μάλιστα ανακούφιση και ενίσχυση για στρώματα που ήταν σχεδόν πάντα στο εριθώρειο. Που δεν τα φάγανε μαζί σας, παρά τα λεγόμενα του κου Πάγκαλου», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Και τι τα κάνατε τα χρήματα; Οφ σορ, βίλες και πολυτελή διαμερίσματα».

Κλείνοντας είπε: «Γιατί ο στόχος μας ο στρατηγικός αλλά και η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό, ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, που εσείς την οδηγήσατε, αφού τη χρεοκοπήσατε.

Γιατί είναι κρίσιμο η διαχείριση της ανάκαμψης να γίνει με αναδιανεμητικό και προοδευτικό πρόσημο. Για να διαχυθούν τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας.

Έτσι ώστε η ανάπτυξη να μην είναι συνώνυμη με τη συντριβή της εργασίας και της κοινωνίας.

Ο δικός μας στρατηγικός στόχος είναι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από το καθεστώς της επιτροπείας και να στήσουμε την Ελλάδα ξανά στα πόδια της, με τις δικές της δυνάμεις. Και κατόπιν να σχεδιάσουμε ελεύθεροι πια από εξαναγκασμούς και στρεβλώσεις, για το μέλλον του τόπου. Για πρώτη φορά αυτή η προοπτική έρχεται πιο κοντά από ποτέ.

Ο κόσμος ξέρει ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι. Αλλά ξέρει ταυτόχρονα ότι δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι, ούτε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε παιδιά της διαπλοκής.

Δεν έχουμε δίπλα μας ούτε τη Siemens, ούτε τη Novartis, ούτε τα εξοπλιστικά, ούτε τις λίστες της φοροδιαφυγής».

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια διαδρομή ούτε κοινωνική ούτε πολιτική», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν γεννήθηκα για να γίνω πρωθυπουργός», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «δεν γεννήθηκα ούτε μεγάλωσα σε καρέκλες. Η διαφορά αυτών που ψηφίζανε επί πέντε χρόνια για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, με εμάς που δίνουμε μάχη για τη χώρα για να διατηρήσουμε αλώβητη την κοινωνία, είναι η διαφορά αυτών που αγωνίζονται για να υπερασπιστούνε τους στόχους και τις ιδεολογίες με αυτούς που αγωνίζονται ξανά γιατί αισθάνονται τεράστια την απώλεια της καρέκλας και της κουτάλας, που για πολλά χρόνια είχαν και λεηλατούσαν τον λαό και την κοινωνία».

«Σε τι να κάνει αυτοκριτική η αριστερά;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Επειδή έως το 1980 δεν είχε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες; Επειδή διεκδικούσε; Ή επειδή οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία; Θέλει θράσος αυτή η κατηγορία», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην αναφορά του προέδρου της Ν.Δ., που είχε κάνει λόγο για «ανάγκη αυτοκριτικής της Αριστεράς». «Η Αριστερά είναι υπεύθυνη για τις δομικές στρεβλώσεις της διοίκησης;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Με κατηγορείτε εδώ και δυο χρόνια» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, «συγκρίνοντας δηλώσεις μου πριν το 2015 και δηλώσεις μου από τις εκλογές του 2015 και μετά. Θέλετε να διαγράψετε από τη μνήμη σας, ότι όταν αναγκασθήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα, γιατί δώσαμε όλη μας την ψυχή και το είπαμε δημόσια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι δεν υπολογίσαμε πως η αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη».

«Πράγματι» συνέχισε, «οδηγηθήκαμε σε ένα πρωτοφανή εκβιασμό που έλεγε ότι «ή υπογράφετε ή καταρρέουν οι τράπεζες και χρεοκοπεί η χώρα». Οδηγηθήκαμε σε αυτό τον εκβιασμό γιατί λίγες μέρες πριν έρθουμε στην εξουσία, η ΕΚΤ έφτιαξε το πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης για όλες τις άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα και αυτό αποκαθίσταται σήμερα. Όταν φθάσαμε στο κρίσιμο σημείο, πήραμε μια απόφαση με ειδικό βάρος που δεν μπορείτε να κατανοήσετε, να προσφύγουμε στον ελληνικό λαό και να του πούμε αυτό που δεν είπε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πρώτη περίοδο, ούτε εν συνεχεία ο κ. Σαμαράς, που εκλέχθηκαν οι πρώτοι λέγοντας «λεφτά υπάρχουν» και έφεραν το πρώτο μνημόνιο, και οι δεύτεροι λέγοντας «επαναδιαπραγμάτευση και Ζάππειο» και έφεραν το δεύτερο μνημόνιο. Όταν χτυπήσαμε σε τοίχο, πήγαμε στον ελληνικό λαό και του είπαμε, «αυτή είναι η συμφωνία». Ο ελληνικός λαός, επέλεξε εμάς για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και όχι αυτούς που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν την χώρα».

«Να λοιπόν ποιοι είναι οι «τζάμπα μάγκες. Αυτοί που έπαιρναν την εντολή του ελληνικού λαού και την εξαργύρωναν με μέτρα και μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:
«Εμείς μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τον ελληνικό λαό και να προχωράμε. Δεν τους κάνουμε τη χάρη. Διεκδικήσαμε εντολή τετραετίας με στόχους να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, θα φέρουμε δικαιοσύνη να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και θα το πετύχουμε».

Keywords
τσιπρας, μνημονιο, video, μνημονιο 2, μνημονιο 3, μεσοπροθεσμο, οφ σορ, αλέξης τσίπρας, καλοκαιρι, δημοσκοπηση, κος, μμε, ΔΝΤ, ελλαδα, βουλη, αεπ, χρεος, σαμαρας, βενιζελος, υφήλιος, τραπεζες, siemens, novartis, χρεοκοπια, εκλογες, μνήμη, ΕΚΤ, ΠΑΣΟΚ, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, μνήμη, χωρες, αεπ, βερολινο, μμε, παιχνιδια, περιοδος, προγραμμα, σημερινη, υφεση, ψεμα, ωρα, siemens, απωλεια, ατζεντα, βιλες, γινει, γινεται, δευτερο, δηλωσεις, δικη, ευκαιρια, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εξι, επικοινωνια, επιτυχια, ερχεται, εφαπαξ, ηγεμονια, ιδια, θρασος, ομιλια, κυβερνηση, κυριε, κομμα, κος, λογια, λογο, μαζι σου, μαη, ματια, μηνες, μητσοτακης, μπορειτε, μυαλο, παντα, οφ σορ, παιδια, πεδιο, ψυχη, σιδερο, συνεχεια, σπιτι, φορα, χερια ψηλα, ασφαλεια, ειπαμε, ελληνικα, χωρα, κουιζ, μια φορα, novartis, ποδια, θετικα, βιωματα, χερια
Τυχαία Θέματα