Τσιόδρας: Το καλοκαίρι δε θα σκοτώσει από μόνο του τον ιό – Τι είπε για τις αλλεργίες (video)

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για την πορεία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα σε σχέση με το καλοκαίρι, ενώ αναφέρθηκε και στο πώς μπορεί να διαχωρίσει κάποιος τα συμπτώματα ου ιού σε σχέση με αυτά των αλλεργιών.

«Το καλοκαίρι δε θα σκοτώσει από μόνο του τον ιό», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, κατά την επίσημη

ενημέρωση την Παρασκευή (08/05) για την πορεία του νέου κορονοϊού στη χώρα, μιλώντας ακόμα για τα τεστ αντισωμάτων και το νέο κύμα του ιού… Αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των κατασκηνώσεων. Τι είπε για τη χορήγηση ιντερφερόνης.

Τι είπε για τα τεστ αντισωμάτων

Αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν τόσο αυξάνει και το ποσοστό επιτυχίας των τεστ αντισωμάτων. Και γι’ αυτό μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς στην χώρα μας.

«Σε όλους όσους πέρασαν την ασθένεια ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού, όπως έδειξε μελέτη σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η ίδια επιστημονική ομάδα έχει συνδέσει την παρουσία των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του οργανισμού να εξουδετερώνει τον ιό», εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας πως άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια ανοσία. «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη για πόσο καιρό θα έχουν ανοσία», είπε.

Ο καθηγητής είπε ακόμα ότι σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Νέα Υόρκη άνθρωποι με αντισώματα θα εμφανίζουν κάποιου είδους ανοσία στον ιό. Απλά απομένει να φανεί πόσο διάστημα θα γίνεται αυτό. 

«Το καλοκαίρι δε θα σκοτώσει από μόνο του τον ιό»

Αναφερόμενος στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για δεύτερο κύμα του ιού το καλοκαίρι ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η επίδραση του καλοκαιριού στον ιό δεν θα είναι από μόνη της ικανή για τον μηδενισμό του ιού.

«Η επίδραση του καλοκαιριού δεν θα είναι επαρκής για να μηδενίσει το ιό», υπογράμμισε και τόνισε πως όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγιεινής.

Σημείωσε ακόμα: «Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία, θα περιμένουμε και θα δούμε δεν θέλω να μιλάω με πιθανότητες».

Τι είπε για τις αλλεργίες και τα συμπτώματα

Σε ερώτηση για τις αλλεργίας και τα συμπτώματα που πολλά μοιάζουν μ’ αυτά του κορονοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως κάποιος θα πρέπει να διαχωρίζει αυτά.

Ανέφερε πως φτάρνισμα, τρέξιμο μύτης, κόκκινα μάτια και φαγούρα είναι κύρια συμπτώματα αλλεργίας. Τόνισε, ακόμα, ότι η έντονη κόπωση και εξασθένηση του οργανισμού που προκαλεί ο ιός δεν είναι στον ίδιο βαθμό με τις αλλεργίες. «Οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν τα φάρμακά τους και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους αν χρειαστεί να ελεγχθούν», ανέφερε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής είπε ότι οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται σε συνεννόηση με τον γιατρό τους και να συνεχίζουν την αγωγή τους. Αν χρειαστεί να προχωρήσουν σε κάποιον περαιτέρω έλεγχο, αυτό να γίνει σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Πότε θα ανοίξουν οι κατασκηνώσεις

Για τις κατασκηνώσεις και το άνοιγμά τους το καλοκαίρι, μετά από αυτό των σχολείων είπε πως θα συζητηθεί το θέμα με την Επιτροπή και πως θα δώσει απάντηση ή το Σάββατο (09/05) ή τη Δευτέρα (11/05). Χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για το σχέδιο που υπάρχει.

Διερευνάται αν προστατεύει από τον κορονοϊό το εμβόλιο της φυματίωσης

Μελέτη στο εμβόλιο της φυματίωσης (BCG), ώστε να αποδειχθεί αν έχει πραγματικά προστατευτική δράση έναντι της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολλανδία, ανέφερε ακόμα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως είπε, διερευνάται καθώς έχει φανεί επιδημιολογικά ότι σε χώρες που ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός, υπήρχαν και λιγότερα περιστατικά κορονοϊού. «Ωστόσο, κάτι που βλέπουμε επιδημιολογικά, δεν σημαίνει ότι ισχύει και ανοσολογικά, ειδικά σε μία τόσο σύνθετη κατάσταση, όπως είναι η πανδημία που η κάθε χώρα λαμβάνει τα δικά της μέτρα και σε διαφορετικούς χρόνους», σχολίασε ο Σωτ΄ρης Τσιόδρας.

Όπως εξήγησε, δεν είναι μόνο το BCG της φυματίωσης, αλλά και το εμβόλιο της ιλαράς (MMR) που έχουν βρεθεί «σαν να λειτουργούν προστατευτικά». Το BCG, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, ενεργοποιεί μηχανισμούς ανοσίας και έχει φανεί ότι προστατεύει τα παιδάκια γενικότερα. «Το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι αναπάντητο. Μπορεί όμως να υπάρχει βάση γι αυτό και δοκιμάζεται. Εντούτοις, για να απαντήσουμε θα πρέπει να περιμένουμε την επιστήμη να καταλήξει», ολοκλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Τι είπε για τη χορήγηση ιντερφερόνης

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κλήθηκε να απαντήσει για τη χορήγηση ιντερφερόνης, για την οποία ερευνητές διενεργούν μελέτες.

Ο καθηγητής απάντησε ότι «αν και γίνεται καθημερινή εξέταση όλων αυτών των δεδομένων, είναι δύσκολο να υπάρξει απάντηση σε αυτά τα ζητήματα λόγω έλλειψης εξειδίκευσης». Συγκεκριμένα για την ιντερφερόνη, ανέφερε ότι «είναι ένας κύριος αμυντικός μηχανισμός που παράγει ο άνθρωπος. Ταυτόχρονα όμως, φαίνεται ότι δίνει ένα ερέθισμα στον υποδοχέα που επιτρέπει στον κορωνοϊό να εισέλθει στον οργανισμό».

Παρόλα αυτά, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε «ότι δεν υπάρχει απόλυτη κατανόηση της αλληλεπίδρασης του ιού με το ανοσοποιητικό μας σύστημα για αυτό το προτιμότερο είναι να περιμένουμε».
Τι είπε για τον αριθμό των κρουσμάτων

Στη συνέχεια σχετικά με τα εμβόλια για την καταπολέμηση του ιού, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με το R0 υπογράμμισε ότι τα επόμενα βήματα θα γίνονται με προσοχή και βάσει των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί, επανεξετάζοντας την κατάσταση.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού. Το ίδιο έπραξαν, ακόμα, οι Σωτήρης Τσιόδρας, Υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Όλοι εξήραν τον Δημήτρη Κρεμαστινό για όσα πρόσφερε τόσο ως άνθρωπος όσο και ο καθηγητής ιατρικής…

Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου όλα αλλάζουν και στην ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Το επόμενο διάστημα η ενημέρωση θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή. Καθημερινά θα εκδίδονται, πάντως, γραπτές ανακοινώσεις και θα γίνονται έκτακτες ή και καθημερινές ενημερώσεις αν παραστεί ανάγκη. Το Σάββατο (09/05) θα υπάρξει γραπτή ενημέρωση, ενώ την Κυριακή (10/05) θα γίνει συνέντευξη Τύπου.

Keywords
καλοκαιρι, video, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αλλεργιες, ειπε, υφυπουργός υγείας, ελλαδα, τεστ, νέα, κοχ, σχολεια, bcg, δραση, κορονοϊός, συγκεκριμένο, σημαίνει, συλλυπητήρια, μαΐου, καθαρα δευτερα, ανοιγμα σχολειων, bcg, χωρες, το θεμα, θεμα, ιος, καθημερινη, ολλανδια, τεστ, αγωγη, αυξηση, ανθρωπος, απλα, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δωσει, εγινε, υπαρχει, εμβολια, εβδομαδα, εμβολιο, ενημερωση, εξελιξη, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, ισχυει, υφυπουργος, κατασκηνωσεις, κυμα, κυρια, κοπωση, κοχ, μαΐου, ματια, νεα υορκη, ομαδα, οικογενεια, παιδακια, πεμπτη, σαββατο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συλλυπητήρια, σχεδιο, υπουργειο υγειας, τρεξιμο, τριτη, συμπτωματα, υφυπουργός υγείας, φαγουρα, φαρμακα, φταρνισμα, βηματα, χωρα, υπουργειο, κυριακη, μελετη, σημαίνει, σωτηρης, θελω να, θετικα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα