Τσιόδρας: Έτσι γίνεται η καταγραφή των θανάτων – Δε μεταδίδεται ο ιός από τα κουνούπια (video)

Πολλά και ενδιαφέροντα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, αναφέροντας πως οι επιστήμονες και η Πολιτεία δεν κρύβουν νεκρούς και εξήγησε πως γίνεται η καταγραφή θανάτων από τον νέο κορονοϊό και στην Ελλάδα, μετά τα όσα γράφονται και από προηγούμενη αναφορά του.

«Ακολουθούμε την επιστημονική τακτική, όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν εξυπηρετούμε σκοπιμότητες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωποςο του Υπουργείου Υγείας. Αναφέρθηκε ακόμα,

στην υφασμάτινη μάσκα, στο σχέδιο για τις οργανωμένες παραλία, στην άθληση και στα επιστημονικά δεδομένα για τον κορονοϊό.

«Η νέα πανδημία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις ζωές, τα προς το ζην και τις οικονομίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήδη αναδιαμορφώνει γρήγορα τις κοινωνίες και τις οικονομίες, την καθημερινότητα της ζωής. Εγώ νομίζω ενωμένοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με επαγρύπνηση, με επιφυλακή, με εμπιστοσύνη στα επιστημονικά δεδομένα και όχι σε κάποιες διαισθητικές προσεγγίσεις», είπε, αρχικά, ο κ. Τσιόδρας.

Τι ανέφερε για την καταγραφή των νεκρών

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε και για το πως καταγράφονται οι θάνατοι στη χώρα μας. Όπως είπε απαντώντας σε επικρίσεις που έχει δεχθεί για τον τρόπο καταγραφής των νεκρών είπε ότι δεν είναι δική του επινόηση και ότι μάλιστα ακολουθεί την ευρωπαϊκή πρακτική που ακολουθείται.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα δεν υπεισέρχονται στο εάν συνέβαλε πολύ ή λίγο ο κορονοϊός σε κάποιον θάνατο. Ακολουθούμε την επιστημονική τακτική. Δεν εξυπηρετούμε σκοπιμότητες», τόνισε χαρακτηριστικά… Παράλληλα, σημείωσε πως η συντριπτική εικόνα των θυμάτων είχαν συμπτώματα πνευμονίας.

«Δεν κρύβουμε θανάτους. Αυτοί καταγράφονται με συγκεκριμένο τρόπο και με επιστημονικά δεδομένα, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας μετά από νέα ερώτηση.  

Σε μια ευχάριστη είδηση, ο κ. Τσιόδρας είπε πως σε ανακοίνωση ολλανδών επιστημόνων παρουσιάστηκε ανθρώπινο αντίσωμα, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία.

Αναφέρθηκε ακόμα στους ελέγχους από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και στο θετικό στοιχείο πως δεν έχει βρεθεί ούτε ένα θετικό δείγμα.

«Δε μεταδίδεται ο ιός από τα κουνούπια» 

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει φόβος μετάδοσης του κορονοϊού από τα κουνούπια, ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι έχει αποδειχθεί ότι δε μεταδίδεται από τα κουνούπια. Σύστησε, ωστόσο, τον καλό αερισμό των χώρων, αλλά και την χρήση προστατευτικής σήτας προκειμένου να προφυλαχθεί ο κόσμος από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τι είπε για την άθληση

Αναφορικά με τα ομαδικά αθλήματα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως δεν μπορεί να τοποθετείται η επιτροπή, αφού είχε ειπωθεί ότι μπορεί να γίνεται προπόνηση σε ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις και σε γκρουπ. «Η ατομική άθληση δεν απαγορεύεται και φυσικά δεν απαγορεύεται η άθληση των αθλητών στίβου σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό που συζητήσαμε είναι για τα αθλήματα με επαφή. Δεν είναι ώρα να ξεθαρέψουμε πέρα από τη σωματική άθληση», ανέφερε…

Σχετικά με τους μαθητές και τα φροντιστήρια, είπε πως «είχαμε συστήσει στα φροντιστήρια να συνεχιστεί η δραστηριότητα μέσω τηλεκπαίδευσης και λένε να συνεχιστεί αυτό και τώρα».

Τι είπε για τις παραλίες και τα ωδεία

Για τα ωδεία, ο καθηγητής είπε πως δεν ξέρει κατά πόσο είναι εφικτή η τηλεκπαίδευση, ενώ για τις παραλίες ανέφερε πως αυτό που συζητήθηκε ήταν ο συγχρωστισμός. «Υπήρχε θέμα με το ένα στις οργανωμένες παραλίες υπάρχει συνωστισμός, ειδικά σε περίπτωση που λειτουργήσουν και καταστήματα εστίασης. Εάν πάμε καλά θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα», υπογράμμισε…

Τι είπε για τις υφασμάτινες μάσκες

Ερωτώμενος για τη χρήση των μασκών και ειδικά εάν οι υφασμάτινες δεν προστατεύουν τόσο πολύ επανάλαβε πως: «Έχουμε τοποθετηθεί για την ιατρική μάσκα και ότι αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στα νοσοκομεία, διότι είναι και πιο αποτελεσματική. Γι’ αυτό τον λόγο αρχικά συστήναμε αυτή. Η υφασμάτινη μάσκα θα μπορεί να λειτουργεί σαν ένα συμπληρωματικό μέτρο και ως επιτροπή ξέρουμε όλους τους κινδύνους. Η υφασμάτινη μάσκα δεν συνόδευεται με μεγάλο κίνδυνο αν ξέρεις πως να τη χρησιμοποιείς. Αν δεν ξέρεις τότε ναι υπάρχει θέμα. Δηλαδή πως πρέπει να τη βάζει και να τη βγάζει κάποιος, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποείται ξανά και για πολύ ώρα, ενώ μπορεί να έχει μουλιάσει. Η υφασμάτινη μάσκα θα βοηθήσει όχι 3% αλλά 15%».

Σε σχετική ερώτηση για πιθανώς φαινόμενα μπούλινγκ στα σχολεία ο κ. Τσιόδρας είπε πως: «Η χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον έγινε για να μην εκτεθούν τα παιδιά στον ιό. Θα συζητήσουμε στην επιτροπή για πιθανά περιστατικά στιγματισμού».

Τι είπε για τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον ιό

Σε ερώτηση για τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον ιό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε:

«Είναι νωρίς να πει κανείς με σιγουριά τι συμβαίνει, χρειαζόντα και άλλα δεδομένα. Ίσως είδατε δημοσιεύσεις που αφορούν τα αντισώματα που ακόμα κανείς δεν ξέρει πόσο αξιόπιστα είναι αυτά και μπορεί ένα θετικό δείγμα, να αποδειχθεί ότι είναι ψευδές θετικό, ειδικά όταν μιλάμε για πληθυσμό που ο ιός δεν έχει κυκλοφορήσει σε μεγάλο ποσοστό. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή σε τι ποσοστό έχει διεισδύσει ο ιός στην ανθρωπότητα, όλοι μιλούν για ποσοστά μικρότερα του 10%. Άρα είναι νωρίς να πεις ότι είναι επικίνδυνος ή όχι. Υπάρχει τεράστια επιστημονική αβεβαιότητα.

Θεωρώ ότι όταν ένας ιός εισέρχεται σε μια κοινότητα, τότε υποφέρει πολύ το σύστημα Υγείας και οι ΜΕΘ, εφόσον προκαλεί θανάτους. Όπως έχει φανεί και στο εξωτερικό για τον νέο κορονοϊό. Είναι ένας ιός που δεν μπορείς να τον πάρεις στα χαλαρά, είναι επικίνδυνος. Αυτή τη στιγμή δεν δείχνει μείωση στην επιθετικότητά, με βάση τα τωρινά δεδομένα.

Παρακολουθούμε τι εξελίξεις και θα δούμε μελέτες και από τη χώρα μας, αλλά με δεδομένο ότι δεν είναι τόσο αξιόπιστες, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλο δείγμα εξάπλωσης,. Περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις και τις προσπάθειες δημιουργίας φαρμάκου. Με τα τωρινά δεδομένα δεν φαίνεται να είναι λιγότερα επικίνδυνος και επιθετικός.

Ίσα ίσα, οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο λένε καλά έκανα που μπήκαν χώρες σε lockdonw Δεν υπάρχουν επιστημονικές αντιφάσεις για τον ιό, αλλά αβεβαιότητα, και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κινηθείς με κάποια επιστημονικά κριτήρια. Αυτό κάνουμε, δεν κινούμαστε διαισθητικά, κάθε περίπτωση εξετάζεται, θέλει προσοχή κάθε περίπτωση, έχει συνέπειες και έτσι θα συνεχίσουμε. Με επαγρύπνηση και προσοχή μέχρι να έχουμε μια σαφή εικόνα για το πώς πάει το πρώτο κύμα. Μετά θα δούμε τι θα γίνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα