«Τριπλό χτύπημα» του γερμανού ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας και Κύπρου

Δυσάρεστες εκπλήξεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο έκρυβαν οι απαντήσεις που έδωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Πρώτο «χτύπημα» του γερμανού ΥΠΕΞ ήταν το γεγονός ότι «ξέκοψε» κάθε συζήτηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ουσιαστικά ξεχάστε το, μιας και το θέμα έχει κλείσει. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η

Γερμανία αναγνωρίζει, όπως έκανε πάντοτε, την πολιτική και ηθική ευθύνη για τα εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία διαπράχθηκαν στο όνομα της Γερμανίας. Είμαστε εξίσου της άποψης ότι το ζήτημα των επανορθώσεων έχει τυπικά απαντηθεί. Σίγουρα θα ολοκληρώσουμε σε κάθε της μορφή την απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων, η οποία συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν υπάρχουν αμοιβαίες διπλωματικές διαβεβαιώσεις».

Το δεύτερό του «χτύπημα» αφορούσε στην κυπριακή ΑΟΖ κι αυτό γιατί δεν υιοθέτησε την ελληνοκυπριακή θέση περί παραβίασης της ΑΟΖ, αλλά μίλησε για γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου. Μάλιστα, ο γερμανός ΥΠΕΞ αρνήθηκε να καταδικάσει την Τουρκία, λέγοντας ότι η Γερμανία θέλει να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της διαμάχης, λες και την έχει προκαλέσει η Κύπρος και όχι η Τουρκία με τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τρίτο «χτύπημα» σχετιζόταν με τους εξοπλισμούς, καθώς ο Χάικο Μάας παραδέχτηκε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Τουρκίας, προμηθεύοντάς της, μόνο φέτος, όπλα αξίας 180 εκ. ευρώ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων, εξαιτίας διαφόρων θεμάτων που προέκυψαν μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, ένας μεγάλος αριθμός εξαγωγών οπλικών συστημάτων κατά το παρελθόν δεν υλοποιήθηκαν. Όλα όσα θα πρέπει να αποφασιστούν στο μέλλον θα τα εξετάζουμε και με βάση την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Είναι γεγονός ότι από το παρελθόν, ένα παρελθόν που βρίσκεται πίσω μας αρκετά χρόνια, υπάρχουν άδειες και νομικές πράξεις που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Κατά τα λοιπά, σε σχέση με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, έχουμε φανεί ήδη κατά το παρελθόν πολύ περιοριστικοί έναντι της Τουρκίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα