Τριγμοί στο VMRO για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Εσωκομματικά «αδειάσματα» και απειλές κατά των αντιφρονούντων

Στο ένα λάθος στο άλλο υποπίπτει τον τελευταίο καιρό η εθνικιστική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜΕσωκομματικό «άδειασμα» από αντιπρόεδρο του VMRO και επιβεβαίωση των πιέσεωνΑπαξιωτική κριτική και τις απειλές κατά της επικεφαλής των γυναικών του κόμματος

Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές που έχει προτείνει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ με «φόντο» τη Συμφωνία των Πρεσπών, «τριγμοί»

παρατηρούνται στο εσωτερικό της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης VMRO-DPNE.

Στο ένα λάθος στο άλλο υποπίπτει τον τελευταίο καιρό η εθνικιστική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, η οποία αρνείται πεισματικά να υπερψηφίσει υπέρ των συνταγματικών αλλαγών που προωθεί το κυβερνών κόμμα.

Μάλιστα, το εν λόγω πείσμα με «μπροστάρη» τον επικεφαλής της παράταξης Χρίστιαν Μίτσκοσκι πολλές φορές δεν είναι αθώο, καθώς ολοένα και πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες ότι υπάρχουν απειλές κατά των «αντιφρονούντων» στο εσωτερικό του κόμματος.

Παρότι κανείς από τους 48 βουλευτές του VMRO δεν προχώρησε σε επώνυμη καταγγελία, το δίκτυο BIRN αναφέρει πως ανώνυμος αξιωματούχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δει με τα μάτια του απειλητικά μηνύματα κατά σκοπιανών βουλευτών.

«Μηνύματα στα κινητά που δεν απειλούν μόνο τις ζωές των βουλευτών αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρουν και τις οικογένειες τους… έχουν σταλεί από άγνωστους αριθμούς οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτά», είπε στο BIRN η πηγή του VMRO. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι απειλές εκτοξεύονται εναντίον βουλευτών που είναι «ύποπτοι» ότι θα παρακούσουν την γραμμή του κόμματος και θα υπερψηφίσουν την συμφωνία.

Εσωκομματικό «άδειασμα» από αντιπρόεδρο του VMRO και επιβεβαίωση των πιέσεων

Το κλίμα διχασμού που επικρατεί στο εσωτερικό του VMRO επιβεβαιώνει και η συνέντευξη ενός από του αντιπροέδρου του κόμματος στη γερμανική DW.

O Mitko Janchev, o όποιος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE και ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του κόμματος παραδέχεται ότι έλαβε μηνύματα πίεσης στο facebook και στο κινητό του, μετά το δημόσιο κάλεσμά του στους σκοπιανούς πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η αντιπολίτευση πόνταρε στη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στο Δημοψήφισμα, η οποία δεν θα νομιμοποιούσε το αποτέλεσμά του για αυτό και προχωρούσε σε συνεχόμενες κινήσεις για το μποϊκοτάζ του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του VMRO, εάν ήταν βουλευτής θα υπερψήφιζε τις συνταγματικές αλλαγές, με την προϋπόθεση να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις, προχωρώντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα μικρό «άδειασμα» κατά του Χρίστιαν Μίτσκοσκι και των «σκληροπυρηνικών» της παράταξής του.

Απαξιωτική κριτική και τις απειλές κατά της επικεφαλής των γυναικών του κόμματος

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα των πιέσεων είναι και αυτό της Ντανιέλα Ρανγκέλοβα, επικεφαλής των γυναικών της παράταξης.

Η Ρανγκέλοβα αν και συμμετείχε στο Δημοψήφισμα, καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, πηγαίνοντας ουσιαστικά κόντρα στην κομματική γραμμή του μποϊκοτάζ, με αποτέλεσμα να δεχτεί πιέσεις και πολύ σκληρή κριτική.

Μάλιστα, αυτό αποδεικνύεται από τα μηνύματα και τις αναρτήσεις στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, την παραποίηση φωτογραφιών της και την εκστρατεία σπίλωσής της από στελέχη του κόμματος, στα εγχώρια media.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BIRN πριν λίγες ημέρες, η Ντανιέλα Ρανγκέλοβα, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι η στάση που έχει υιοθετήσει το VMRO το οδηγούν στην απομόνωση.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα αδελφά κόμματα του VMRO στην ΕΕ, είναι στην κατεύθυνση της διάσωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέσω της ψήφισης στη Βουλή.

«Εγώ βγήκα με ψηλά το κεφάλι στο δημοψήφισμα και ψήφισα “κατά” της Συμφωνίας των Πρεσπών και αυτό ήταν εντός της κομματικής γραμμής “καθένας να πράξει κατά συνείδηση”. Ενεργώ πάντα με διαφάνεια στο κόμμα και είχα ενημερώσει την Εκτελεστική Επιτροπή ότι είμαι κατά του μποϊκοτάζ. Δυστυχώς, όμως, μετά τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα, εγώ και οι συνάδελφοί μου (που έπραξαν το ίδιο) εκτεθήκαμε σε πιέσεις χωρίς προηγούμενο, σε ταπεινώσεις και σε απειλές εναντίον της ζωής μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν θέλω να πιστεύω ότι οι απειλές αυτές ήταν ενορχηστρωμένες από κάποιο κέντρο, ωστόσο παραμένει γεγονός ότι το κόμμα δεν αντέδρασε και δεν καταδίκασε δημόσια αυτόν τον πρωτογονισμό που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της η Ρανγκέλοβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα