Τράβηξαν «μαχαίρια» τα κόμματα για την ομιλία Τσίπρα

Η πολιτική εκεχειρία έλαβε τέλος, με τα πολιτικά κόμματα να έχουν δείξει από νωρίς σήμερα, Παρασκευή τις άγριες διαθέσεις τους για αντιπολίτευση, κάτι που διαφάνηκε και από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας που σημειώθηκε στην Ανατολική Αττική, όπου

οι φονικές πυρκαγιές βύθισαν στο πένθος όλη τη χώρα. Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής θητείας.

Κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν το αίτημα για παραιτήσεις.

Αναλυτικότερα, η ΝΔ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, τόνισε χαρακτηριστικά: «Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός. Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις, είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα».

«Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες: Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική; Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;», κατέληξε η ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η σχετική ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας μετά το κυνικό και απεχθές show που έστησε το βράδυ της καταστροφής, προχώρησε σήμερα στο δεύτερο μέρος ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στο χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή. Η προσπάθεια να βρει άλλοθι στο παρελθόν, «στη χώρα που παρέλαβε» είναι προκλητική, προσβλητική και αποδεικνύει τον πανικό τους. Το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι αν αυτοί που φέρουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες, μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη , δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος».

Ανάλογη στάση διατήρησε και το Ποτάμι, σημειώνοντας πως «η κατακραυγή που ξεσήκωσε η προκλητική παράσταση των υπουργών του χθες, ανάγκασε τον κ.Τσίπρα να αλλάξει ρεπερτόριο. Προσπαθώντας να καταλαγιάσει λίγο την αγανάκτηση των πολιτών, είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Την ίδια στιγμή ο ίδιος και οι υπουργοί του επιμένουν ότι όλα έγιναν καλά και δεν υπήρξε κανένα λάθος. Πολιτική ευθύνη σημαίνει αναγνώριση λαθών και παραλείψεων και η ανάληψή της οδηγεί υποχρεωτικά σε παραιτήσεις». «Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει», κατέληξε η Σεβαστουπόλεως.

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων κάνει λόγο για «πολιτική αναισθησία», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τον πρωθυπουργό, τέσσερα 24ωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι, ένα πράγμα επιβεβαιώνει, ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πολιτική αναισθησία, προκειμένου να μην χαθεί η καρέκλα της εξουσίας».

Με τη σειρά του το ΚΚΕ, σημείωσε πως «οι συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το “τα κάναμε όλα καλά” μέχρι το “αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη”, δεν μπορεί να κρύψει την προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού, να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αν. Αττική. Ακριβώς ότι έκαναν και οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στα τριάμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησης του, πρόλαβε, όμως, να διατηρήσει και να επεκτείνει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, να συνεχίσει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Πρόλαβε κι αυτός να βάλει στα αζήτητα τα αναγκαία, για τη ζωή του λαού, έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί δεν προσφέρονται για κέρδη και επενδύσεις. Όσο, για τη γνωστή τακτική της “καμένης γης”, που αντιγράφει από τους προηγούμενους, δεν πείθει πια κανέναν», κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο Περισσός.

Keywords
Τυχαία Θέματα