Τους 80 βουλευτές «κλειδώνει» ο Ζάεφ για τις συνταγματικές αλλαγές – Συναντήσεις με την αντιπολίτευση

Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινάει μια σειρά από συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, με σκοπό να εξασφαλίσει τη θετική τους ψήφοH συνεδρίαση στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιανουαρίου και κατά πάσα πιθανότητα θα διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρεςΟι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν θα συμμετάσχουν

Στη «μάχη» της κατάκτησης της πλειοψηφίας των 2/3, η οποία είναι απαραίτητη για την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών από την Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής

έχει ήδη ριχτεί ο πρωθυπουργός της γείτονας χώρας.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιανουαρίου και κατά πάσα πιθανότητα θα διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες, αφού οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν θα συμμετάσχουν».

Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινάει από σήμερα, Παρασκευή, μια σειρά από συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, με σκοπό να εξασφαλίσει τη θετική τους ψήφο υπέρ των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σήμερα, ο κ. Ζάεφ θα συναντηθεί με τον ηγέτη του BESA, το κόμμα του οποίου έχει δύο έδρες στη σκοπιανή Κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, στις επόμενες μέρες, θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς», το οποίο έχει επίσης δύο έδρες.

Κατά την πρώτη διαδικασία, τα δύο εν λόγω κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών, με τροπολογίες που κατέθεσαν πρόσφατα όμως έθεσαν κάποιους παραπάνω όρους για να δώσουν την ψήφο τους.

Τι αναφέρουν οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα δύο κόμματα

Οι βουλευτές της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς», Ζιγιαντίν Σέλα και Σουρία Ρασίντι είχαν προτείνει οι λέξεις «μακεδονική/πολίτης» να αντικατασταθούν από την λέξη «πολίτης», δηλαδή η παράγραφος 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου να ορίζει ότι «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι βουλευτές του κινήματος BESA, Φαζίλ Ζεντέλι και Τεούτα Μπιλάλι με τη σειρά τους είχαν ζητήσει η παράγραφος 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχουν την υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος, όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο Zόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η διαδικασία έγκρισης των συνταγματικών τροποποιήσεων, όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα