Τουρκικές απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ: Μην προχωρήσετε στην αδειοδότηση του τεμαχίου «7»

Η απόφαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου να καλέσει τις εταιρίες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου 7 προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «οι Ελληνοκύπριοι αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και πως η έρευνα για υδρογονάνθρακες «παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο».

«Εκφράζουμε την ανησυχία ότι η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να προσκαλέσει

διεθνείς εταιρείες για την λεγόμενη αδειοδότηση του τεμαχίου 7, περιορίζοντας μονομερώς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η απόφαση αυτή είναι απόδειξη ότι εξακολουθούν να αγνοούν τα ισότιμα και αναπόσπαστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Από την άλλη, η απόφαση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της περιοχής. Ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 7, που ονομάζεται περιοχή αδειών, βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την εξής προειδοποίηση:

«Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρία, ή πλοίο να διεξαγάγει ερευνητικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, χωρίς άδεια» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της».

Υποστηρίζει μάλιστα πως η στρατηγική δύο μέτρων και δύο σταθμών που – όπως καταγγέλλει – ακολουθεί η Κύπρος κατέληξε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά το 2017

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εμπόδισε το έργο του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ENI στο ανατολικό τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκικές, ΑΟΖ,tourkikes, aoz