Τραβάει το «σκοινί» ο Ιβάνοφ – Ευθείες βολές κατά της ΕΕ

Για «αδικία» κατηγορεί την ΕΕ ο σκοπιανός πρόεδρος που χαρακτηρίζει για μία ακόμα φορά «κακή» τη συμφωνία των Πρεσπών«Στη “Μακεδονία” δεν επετράπη ποτέ η έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων», υποστήριξε από την Τσεχία ο Ιβάνοφ«Η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια κακή συμφωνία μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας», πρόσθεσεΟρατό πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ

Ευθείες βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ,

Γκιόργκι Ιβάνοφ, χαρακτηρίζοντας «κακή» τη συμφωνία των Πρεσπών ενώ έκανε λόγο για «αδικία».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα μαζί με τον τσέχο ομόλογό του Μίλος Ζέμαν, ο Ιβάνοφ επέκρινε τις Βρυξέλλες ότι τηρούν «δυο μέτρα και δύο σταθμά» απέναντι στην ΠΓΔΜ.

«Υπάρχουν χώρες που έχουν άλυτα διμερή ζητήματα που είναι ήδη μέλη της ΕΕ», είπε, αναφερόμενος στη συνοριακή διαμάχη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας.

«Σε αυτές τις χώρες δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στην ΕΕ, ενώ στη “Μακεδονία” δεν επετράπη ποτέ η έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ιβάνοφ.

Συμπλήρωσε ότι: «Το γεγονός είναι ότι το δημοψήφισμα απέτυχε», ενώ τόνισε ότι «η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια κακή συμφωνία μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας».

Διορία η 10η Οκτωβρίου για τον Ζάεφ

Ορατό εμφανίζεται πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα στην χώρα, καθώς ανυποχώρητος εμφανίζεται ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στις πιέσεις που ασκεί η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE, η οποία προσπαθεί με «νύχια και με δόντια» να εκμεταλλευτεί τη χαμηλή συμμετοχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα.

Αναλυτικότερα, η αντιπολίτευση προανήγγειλε την καταψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που αναμένεται να φέρει ο Ζόραν Ζάεφ στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 ψήφοι).

Το VMRO χαρακτηρίζει τη συμφωνία «νεκρή», επιμένει πως δεν θα ψηφίσει καμία αλλαγή στο Σύνταγμα και ζητεί τη διεξαγωγή «δίκαιων και δημοκρατικών» εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα