Ποσότητες «μαμούθ» λαθραίου καπνού στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. – Εκατομμύρια ευρώ η απώλεια του Δημοσίου (video)

Τουλάχιστον 128 τόνοι παράνομα εισαγόμενου καπνού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την αστυνομίαΣυνελλήφθησαν δέκα άτομα κατά τη διάρκεια της επιχείρησηςΣε 5.500.000 ευρώ εκτιμάται πως είναι τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου

Το τεράστιο μέγεθος των 128 τόνων καπνού, κατεργασμένου, ακατέργαστου και αποσπασμάτων, εντόπισαν και κατέσχεσαν οι Αρχές το πρωί της Παρασκευής 2 Αυγούστου.

Εκτός από τον καπνό βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήρης μηχανολογικός εξοπλισμός κατάλληλος για την επεξεργασία καπνού και την τυποποίηση τσιγάρων.

Τα διαφυγόντα κέρδη του ελληνικού Δημοσίου

από δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπολογίστηκαν από την αστυνομία πως τα 5.500.000 ευρώ. Ο ακριβής υπολογισμός των αναλογούντων δασμών θα πραγματοποιηθεί από τις τελωνειακές Αρχές. 

Την ποσότητα εισήγαγε και διακινούσε παράνομα οργανωμένη σπείρα, η οποία εξαρθρώθηκε μετά από μεγάλη επιχείρηση στις περιοχές της Ελευσίνας και Καλλιθέας Αττικής, του Κάστρου Βοιωτίας και της Αταλάντης Φθιώτιδας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά  δέκα άτομα, μέλη της οργάνωσης, ενώ σημειώνεται πως έχουν συλληφθή επιπλέον άλλοι τρεις Έλληνες και ένας αλλοδαπός.

«Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση, που αποθήκευε, επεξεργαζόταν και τυποποιούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων, με σκοπό τη διοχέτευσή τους στην παράνομη εγχώρια αγορά, αλλά και την εξαγωγή τους σε άλλες χώρες, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης..

Σε βάρος των δέκα συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και λαθρεμπορία κακουργηματικής μορφής κατά παράβαση διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Από την αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκαν πλήρως οι ρόλοι των μελών της οργάνωσης. Ειδικότερα, οκτώ εκ των συλληφθέντων είχαν το ρόλο του εργαζομένου σε χώρο που λειτουργούσε γραμμή επεξεργασίας καπνού στην Αταλάντη Φθιώτιδας έχοντας αναλάβει την επεξεργασία και τη συσκευασία των παράνομων καπνικών προϊόντων.

Δύο άτομα ήταν επιφορτισμένα με το ρόλο του τσιλιαδόρου σε τρεις αποθήκες. Επίσης, τρεις εκ των κατηγορουμένων ήταν επιφορτισμένοι με την ταξινόμηση και τη διάθεση επιβατικών οχημάτων, που χρησιμοποιούνταν για τη μετακίνηση των υπολοίπων μελών από και προς τον χώρο αποθήκευσης και επεξεργασίας παράνομων καπνικών προϊόντων.

Παράλληλα, άλλοι είχαν αναλάβει την ενοικίαση χώρων που χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση για την εγκατάσταση των εργαστηρίων αποθήκευσης, καθώς και για την επεξεργασία και την τυποποίηση των καπνικών προϊόντων.

Η υπόθεση έχει πάρει ήδη τον δρόμο της δικαιοσύνης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα