Τόμσεν: Δεν ζητάει άλλα μέτρα από την Ελλάδα το ΔΝΤ

Επιμένει ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ: Το Ταμείο δεν θα ζητήσει άλλα μέτρα“Θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος”, λέει ο Τόμσεν“Οι ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να εξειδικεύσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους”, πρόσθεσεΤο ΔΝΤ πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα, υποστήριξε ο Τόμσεν, προκειμένου να εξεταστούν τα ζητήματα
που προβλέπονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης

Κάθετος εμφανίστηκε ο Πολ Τόμσεν όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων από την Ελλάδα.

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, σε συνέντευξη Τύπου επανέλαβε ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ, που το ίδιο έχει θέσει για το 2018.

Έτσι, το Ταμείο δεν απαιτεί από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα, ξεκαθάρισε ο Τόμσεν.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε ζητήματα τα οποία αφορούν στην επόμενη αξιολόγηση ενώ αρκέστηκε να αναφέρει ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να εξεταστούν τα ζητήματα που προβλέπονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Ακόμα, όσον αφορά το ζήτημα του Δημόσιου Χρέους, κατέστησε σαφές οι ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να εξειδικεύσουν τα μέτρα ελάφρυνσης το ταχύτερο δυνατό.

Για το θέμα των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε εποικοδομητική τη στάση που έχει κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προτίθεται να προχωρήσει στη διενέργεια άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) των ελληνικών τραπεζών, που δεν θα συνοδεύεται όμως από τον συνολικό έλεγχο του ενεργητικού τους (Asset Quality Review).

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και το Ταμείο επιθυμεί να διασφαλίσει, όπως είπε, ότι πριν από το τέλος του προγράμματος οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν υιοθετήσει μία αξιόπιστη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για την Ευρωζώνη συνολικά, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, γεγονός που φαίνεται στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στο 2,1% για φέτος και στο 1,9% για την επόμενη χρονιά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα