Το θερμό επεισόδιο Γαλλίας – Τουρκίας που «θάφτηκε» και η απροθυμία του ΝΑΤΟ να τα βάλει με τον Ερντογάν

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για το πώς και γιατί η έρευνα του ΝΑΤΟ για ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε γαλλικά και τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο μπήκε στο συρτάρι, κάνει το πρακτορείο Reuters, εξηγώντας ότι επρόκειτο για ένα θέμα που τελικά ήταν πολύ ευαίσθητο «για να συζητηθεί δημόσια».

Πρόκειται για ένα περιστατικό που είχε συμβεί στις 10 Ιουνίου (και για το οποίο σας είχε ενημερώσει

και το altsantiri.gr) με γαλλικά και τουρκικά πλοία να έρχονται μια ανάσα από την ανταλλαγή πυρών.

Οι Γάλλοι είχαν υποστηρίξει τότε ότι είχαν παρενοχληθεί από τουρκικές δυνάμεις και μάλιστα η γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί αποκάλυπτε τότε, ότι τουρκικά πολεμικά φώτισαν τρεις φορές με ραντάρ τη γαλλική φρεγάτα Courbet που βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν το τουρκικό πλοίο, Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη.

Η Courbet προχωρούσε σε έλεγχο του Cirkin δεδομένου ότι δεν απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.

Σύμφωνα με την την Παρλί, την οποία βέβαια η Άγκυρα διέψευσε τότε κατηγορηματικά, οι τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν απέναντι στη γαλλική φρεγάτα φέροντας ελαφρύ οπλισμό.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο είχε κάνει έξαλλο τον Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για την προκλητική στάση του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκελα Μέρκελ. Ηταν τότε που έγινε και η αρχή της ανάπτυξης κακών σχέσεων ανάμεσα στον γάλλο και τον τούρκο πρόεδρο, που κορυφώθηκε το τελευταίο διάστημα με την ελληνοτουρκική κρίση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Reuters, το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, προτίμησε μετά την έρευνα που έκανε, να θάψει το θέμα και να μην αποδώσει ευθύνες και κατηγορίες, δείχνει ότι «προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις και να μην έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με την Τουρκία. Στόχος είναι η αποκλιμάκωση της έντασης αλλά με τρόπο πολύ διπλωματικό που δεν εγγυάται καμία επιτυχία», σχολιάζει στο πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Και δεν έχει άδικο…

Keywords
Τυχαία Θέματα