Το νομοσχέδιο Αυγενάκη ψηφίστηκε – FIFA και UEFA απειλούν με Grexit

Μόνο από τη Νέα Δημοκρατία ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο Αυγενάκη, που μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι οι εκλογές στις Ομοσπονδίες θα γίνουν από το Νοέμβριο μέχρι τις 15/2, και προκαλεί την έντονη αντίδραση της FIFA και της UEFA που απειλούν με Grexit, αν

οι εκλογές στην ΕΠΟ δε διεξαχθούν στις 9 Οκτωβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί. Φουλ επίθεση από την αντιπολίτευση κατά του Υφυπουργού Αθλητισμού…

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στη Βουλή και ψήφισαν «όχι» στο νομοσχέδιο αλλά και στο άρθρο 7 που προβλέπει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι οι αρχαιρεσίες και στις 49 Ομοσπονδίες θα διεξαχθούν μέχρι τον Φεβρουάριο για να μην υπάρξει συγχρωτισμός λόγω κορονοϊού και ότι είναι σε συνεργασία με τις υπερκείμενες αρχές του ποδοσφαίρου, οι οποίες όμως απειλούν με Grexit.

Την ίδια τύχη, «ναι» από τη Νέα Δημοκρατία, «όχι» από τα υπόλοιπα κόμματα, είχε και το άρθρο 6 με το οποίο μειώνεται από τα 71 στα 70 το όριο για τη θέση του προέδρου στον ΣΕΓΑΣ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα για τον ΣΕΓΑΣ ο Βασίλης Σεβαστής.

Αυτή είναι η επιστολή των FIFA/UEFA: Εκλογές στις 09/10 και απειλή Grexit

Νωρίτερα, με ακόμα μία επιστολή τους προς την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία οι FIFA και UEFA ζητούν με ευθύ και ξεκάθαρο τρόπο να διεξαχθούν κανονικά στις 9 Οκτωβρίου οι εκλογές στην ΕΠΟ, όπως έχει η ίδια αποφασίσει εδώ και καιρό. Στην επιστολή τους τονίζουν πως όταν πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση ήταν σύμφωνη με την οικεία νομοθεσία κι ως εκ τούτου δεν θα επιτρέψουν καμία παρέμβαση.

Ακόμη οι διεθνείς συνομοσπονδίες αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο Grexit σε περίπτωση που το νέο αθλητικό νομοσχέδιο παρεμβαίνει στο αυδιοίκητο της Ομοσπονδίας. Όλα αυτά τη στιγμή που ο Λευτέρης Αυγενάκης έχε περάσει διάταξη – από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η ΕΠΟ – στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο ότι οι εκλογές στις ομοσπονδίες θα διεξαχθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Πρόεδρο
κ. Ευάγγελο Γραμμένο

16 Σεπτεμβρίου 2020
Σχέδιο νέου αθλητικού νόμου

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Βεβαιώνουμε τη λήψη της επιστολής σας με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 2020 όσον αφορά τις συζητήσεις σας με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την εκλογική διαδικασία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Η FIFA και η UEFA σημειώνουν την υποβολή του νέου αθλητικού νόμου ο οποίος συζητείται
κατά τον τρέχοντα χρόνο στη Βουλή και ο οποίος ενδεχομένως θα υιοθετηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. Κατανοούμε ότι ενώ παρέχεται στην ΕΠΟ ευρεία αυτονομία όσον αφορά συγκεκριμένες πτυχές των εκλογών, ο προτεινόμενος νέος νόμος περιέχει διατάξεις οι οποίες θα καθυστερούσαν την εκλογή του εκτελεστικού οργάνου της ΕΠΟ, σε παραβίαση του τρέχοντος Καταστατικού της ΕΠΟ.

Όπως είχαμε δηλώσει στην επιστολή μας της 18ης Αυγούστου 2020, η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ να συγκαλέσει Ειδική Εκλογική Συνέλευση στις 9 Οκτωβρίου 2020, είχε ληφθεί σε πλήρη συμμόρφωση με το Καταστατικό της ΕΠΟ και τις οικείες διατάξεις του ισχύοντος αθλητικού νόμου κατά τον χρόνο εκείνο (σύμφωνα με τις οποίες οι εκλογές αυτές πρέπει να διεξάγονται κατά τον μήνα Οκτώβριο του έτους των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ήτοι το 2020). Ως εκ τούτου, η FIFA και η UEFA αναμένουν από την ΕΠΟ να πραγματοποιήσει την Ειδική Εκλογική της Συνέλευση, ως έχει προγραμματιστεί, στις 9 Οκτωβρίου 2020 σε πλήρη συμμόρφωση με το εφαρμοστέο κανονιστικό της πλαίσιο και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της ως ομοσπονδία μέλος της FIFA και της UEFA. Ως είθισται, η FIFA και η UEFA θα παρακολουθήσουν τις εκλογές.

Περαιτέρω, η FIFA και η UEFA δεν έχουν ακόμα λάβει την πλήρη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα του προτεινόμενου αθλητικού νόμου και δεν είναι, ως εκ τούτου, σε θέση να σχολιάσουν το περιεχόμενό του. Τούτου λεχθέντος, επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι η FIFA και η UEFA ευθυγραμμίζονται με τη θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) όπως αυτή αποτυπώνεται στην από 14 Σεπτεμβρίου 2020 επιστολή της προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού (βλ. συνημμένο).

Ομοίως, αναμένουμε ότι ο προτεινόμενος νόμος θα συνάδει πλήρως με την υποχρέωση της ΕΠΟ να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς αθέμιτη επιρροή ή παρέμβαση από τρίτους σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδ. θ και άρθρο 19 του Καταστατικού της FIFA και άρθρο 7β παρ. 2 του Καταστατικού της UEFA. Προς τούτο, είμαστε στη διάθεσή σας να εξετάσουμε τον νέο 2 αθλητικό νόμο και να αξιολογήσουμε τη συμμόρφωσή του με τις υποχρεώσεις της ΕΠΟ ως ομοσπονδίας μέλους της FIFA και της UEFA (υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υιοθετηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων).

Τέλος, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι σε περίπτωση που ο νέος αθλητικός νόμος περιέχει τυχόν διατάξεις οι οποίες αντιβαίνουν στις προαναφερθείσες καταστατικές υποχρεώσεις της ΕΠΟ και εφόσον οι διατάξεις αυτές τεθούν σε ισχύ, η FIFA και η UEFA θα αναγκαστούν να παραπέμψουν το ζήτημα στα αρμόδια δικαιοδοτικά τους όργανα προς εξέταση, τα οποία μπορεί να αποφασίσουν ακόμα και την αναστολή ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ από τη FIFA και
την UEFA.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια ενδεχομένως
χρειαστείτε.

Μετά τιμής,
Ματίας Γκράφστρομ

Κέβιν Λαμούρ
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Συνημμένα ως αναφέρονται
κοιν.:
– Χέρμπερτ Χούμπελ, Παρατηρητής και σύμβουλος διορισμένος από FIFA και UEFA στην
ΕΠΟ
– Πετρ Φούσεκ, Ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας διορισμένος από FIFA και UEFA στην
ΕΠΟ»

Πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα για την επιστολή – απειλή της FIFA και της UEFA ο Αυγενάκης

Η UEFA και η FIFA απειλούν με Grexit αν οι εκλογές στην ΕΠΟ δεν γίνουν στις 9 Οκτωβρίου και ο Λευτέρης Αυγενάκης, στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το αθλητικό νομοσχέδιο, απάντησε ότι συνεργάζεται άριστα με τις υπερκείμενες αρχές και ότι οι εκλογές στις 49 Ομοσπονδίες (μεταξύ των οποίων και η ΕΠΟ) θα γίνουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο για να μην υπάρξει συγχρωτισμός λόγω κορονοϊού…

Υπεραμύνθηκε μάλιστα, της απόφασης του, υποστηρίζοντας ότι για το ίδιο διάστημα με τις εκλογές στην ΕΠΟ (9 Οκτωβρίου) ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Αθήνα η κλήρωση του Champions League η οποία επίσης αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού.

«Συνεργαζόμαστε άριστα, όταν λέμε άριστα το εννοούμε, καταθέτω την επιστολή του διευθυντή του γραφείου μου στη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ σχετικά με τη διάταξη. Αποφασίσαμε σε συνεργασία με ΟΥΕΦΑ να αναβάλουμε την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν την ίδια ημέρα με τις εκλογές της ΕΠΟ, επειδή υπήρχε έξαρση του κορωνοϊού και την ίδια στιγμή πήραμε απόφαση, και δώσαμε περιθώριο από τον Νοέμβρη μέχρι 15/2 για να γίνουν οι εκλογές και στις 49 Ομοσπονδίες, σε 3.5 μήνες για να μην υπάρξει συγχρωτισμός, να μην υπάρξει το λεγόμενο μπούκωμα», υποστήριξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

«Δεν υπάρχει καμία ειδική μεταχείριση, κανένα ειδικό καθεστώς, έχουμε 49 Ομοσπονδίες τις αντιμετωπίζουμε ενιαία, σεβόμενοι τους κανόνες και τα καταστατικά των διεθνών ομοσπονδιών που ανήκουν. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τη FIFAκαι την UEFA» συμπλήρωσε και κατέληξεq «Τηρούμε με απόλυτη ευλάβεια αυτά που έχουν υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό. Περιμένουμε την ολιστική μελέτη στο τέλος του μήνα, και τότε πιθανών να προκύψουν και θέματα τα οποία θα χρειαστεί να ενσωματώσουμε στο νομικό μας οπλοστάσιο. Είμαστε πολύ προσεκτικοί, συνεπείς, σε απόλυτη συνεργασία με FIFA, UEFA την ΔΟΕ και όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες των αθλημάτων. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να πάει μπροστά και όχι να μένει στάσιμη, εγκλωβισμένοι και να κρυβόμαστε πίσω από τα διάφορα τερτίπια που επικαλούνται διάφοροι».

Για την αναδιάρθρωση στην SL2 και την Football League, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα γίνει την Παρασκευή 18/9.

«Την πατήσατε, κύριοι του ΜεΡΑ25. Σπεύσατε να καταθέσετε μια τροπολογία, να δημιουργήσετε εντυπώσεις, να εξυπηρετήσετε λαϊκίστικα ένα μέρος παραγόντων του ποδοσφαίρου που σας προσέγγισαν. Γνωρίζατε ότι χθες είχε συνεδρίαση η Ένωση της Α2 και Football League που λέει ότι εγκρίθηκε η προκήρυξη για τη νέα περίοδο. Λέγαμε ότι είμαστε θετικοί και μάλιστα λέγαμε ότι δεν είμαστε κατσαπλιάδες, δεν θα λειτουργήσουμε ερήμην της Ένωσης. Το τηρήσαμε. Αύριο το πρωί, έχουμε κλειδώσει, θα γίνει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ένωσης για να συζητήσουμε θέματα μετά την απόφαση που πήραν χθες. Τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα, λειτουργούμε θεσμικά».

Φωτογραφική αλλαγή Αυγενάκη: Στα 70 το όριο ηλικίας για πρόεδρος – Χάνει το τρένο ο Σεβαστής

Εν τω μεταξύ, σε φωτογραφική αλλαγή της τελευταίας στιγμής προχώρησε στο αθλητικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ώρες, προχώρησε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Αθλητισμού μείωσε το όριο ηλικίας μέχρι το οποίο μπορεί να αναλάβει κάποιος πρόεδρος σε Ομοσπονδία από τα 71 στα 70 έτη.

«Στο τέταρτο εδάφιο της εσωτερικής παραγράφου 7 του άρθρου 6, διαγράφεται ο εντός παρενθέσεων αριθμός 71ου και στη θέση του τίθεται εντός παρενθέσεων ο αριθμός 70ου» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Με την αλλαγή αυτή, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος αφού είναι ήδη 71 ετών.

«Είναι πρόταση εκ του πονηρού. Τα εκλογομαγειρέματα έχουν γίνει επιστήμη. Λέτε ήταν απαίτηση των φορέων. Ποιοι φορείς; Σας προσδιόρισαν τα όρια ηλικίας; Ο ΣΕΓΑΣ σας έκανε τέτοια πρόταση, ο κύριος Σεβαστής σας έκανε τέτοια πρόταση; Ποιον φωτογραφίζεται; Τον κύριο Σεβαστή φωτογραφίζεται», είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εμμανουήλ Συντυχάκης.

Φουλ επίθεση από την αντιπολίτευση κατά Αυγενάκη: Όπως στρώνει κανείς, έτσι θα κοιμηθεί

Ο Λευτέρης Αυγενάκης πέρασε για άλλη μια μέρα, δύσκολες ώρες στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, αφού δέχτηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, ενώ FIFA και η UEFA απειλούν με Grexit αν οι εκλογές στην ΕΠΟ δεν γίνουν στις 9 Οκτωβρίου.

«Μόλις μου εστάλη η επιστολή της FIFA όπου λέει αυτά που είπα και στην ομιλία μου εν κατακλείδι. Καλή τύχη, όπως στρώνει κανείς έτσι θα κοιμηθεί, όπως σπέρνει θα θερίσει. Τι χες Γιάννη, τι χα πάντα. Τα ίδια παντελάκη μου, τα ίδια παντελή μου, το καταθέτω. Κλείνει με την φράση ότι αν πράγματι υπάρχουν στο νόμο αυτά που υπάρχουν τότε υπάρχει ενδεχόμενο αποβολής μας από όλες τις διοργανώσεις της FIFA και της UEFA» είπε μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας σχετικά με το άρθρο για τις θητείες των παραγόντων των ομοσπονδιών και ειδικά για το θέμα της αναδρομικότητας, η οποία ωστόσο δεν πέρασε. «Να αποσυρθεί η διάταξη. Γιατί επιμένετε; Επιμένετε γιατί σκοπός σας είναι να ποδηγετήσετε τις εκλογές των ομοσπονδιών» τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Είναι μια προσπάθεια εκλογο-μαγειρέματος. Είστε υποκριτές» είπε μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ. «Είναι καραμπινάτη περίπτωση αντισυνταγματικότητας. Είναι καθαρά φωτογραφικό το νομοσχέδιο» σχολίασε ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση.

FIFA και UEFA απειλούν με Grexit αλλά ο Αυγενάκης δηλώνει… συγκινημένος για το νομοσχέδιο

Το μεσημέρι της Πέμπτης (17/09) συγκινημένος δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το αθλητικό νομοσχέδιο, που τελικά ψηφίστηκε.

«Συγκίνηση διότι η μεταρρύθμιση που σήμερα υλοποιούμε, ήταν και είναι απαίτηση της αθλητικής οικογένειας, που ένα ολόκληρο χρόνο έχουμε έρθει πολύ κοντά και δουλεύουμε συντονισμένα και αρμονικά. Και είμαι συγκινημένος διότι αυτό το πράττει η Κυβέρνησή μας. Με σθένος, με αποφασιστικότητα και με βαθιά πεποίθηση ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα για τον αθλητισμό μας. Μια μέρα φωτεινή, με περισσότερο οξυγόνο. Και είναι στο χέρι όλων, σε αυτή εδώ την αίθουσα, να γίνετε, να γίνουμε, κοινωνοί αυτής της αλλαγής σελίδας στον αθλητισμό, με την ψήφο σας».

Η FIFA και η UEFA πάντως, δεν δείχνουν να είναι συγκινημένες και στέλνουν τελεσίγραφο: εκλογές στις ΕΠΟ στις 9 Οκτωβρίου αλλιώς κίνδυνος Grexit.

Για τις αρχαιρεσίες στις Ομοσπονδίες, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε… «Παρατείνεται ο χρόνος διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στις αθλητικές Ομοσπονδίες κατά 45 ημέρες. Οι εκλογές των αθλητικών Ομοσπονδιών μπορούν να διεξαχθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους 2020 και το αργότερο μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2021».

Το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ με την ομιλία του Λευτέρη Αυγενάκη:

Το νομοσχέδιο – τομή της αθλητικής μεταρρύθμισης, που επιτέλους εφαρμόζει τα, εδώ και πολλά χρόνια, ανεφάρμοστα αυτονόητα, με διαφάνεια και δημοκρατικότητα, ανέλυσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην ομιλία του από βήματος της Βουλής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε πρώτα στη σημερινή κατάσταση του ελληνικού αθλητισμού, που επιβάλλει άμεσα τις προτεινόμενες αλλαγές για ανανέωση και νοικοκυροσύνη και κατόπιν παρουσίασε τις μεταρρυθμιστικές διατάξεις:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Τις προηγούμενες ημέρες, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γόνιμη συζήτηση. Μια συζήτηση που επισήμανε διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά, ταυτόχρονα, ανέδειξε συμφωνία απόψεων και θέσεων σε βασικά ζητήματα στον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού της Ελλάδας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και του ολυμπιακού ιδεώδους.

Ο αθλητισμός αποτελεί πηγή διαχρονικών αξιών που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τον πολιτισμό μας, όπως η ευγενής άμιλλα, η αριστεία, η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση.

Ο αθλητισμός είναι μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Για τους αρχαίους Έλληνες, η καλλιέργεια του σώματος είναι εξίσου σημαντική με την καλλιέργεια του πνεύματος.

Στην κλασσική Ελλάδα, οι δύο τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας ήταν ο αθλητισμός για το σώμα και η μουσική για το πνεύμα που περιελάμβανε τη φιλοσοφία, το θέατρο κλπ.

Βέβαια, και στη σύγχρονη Ελλάδα, «ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους» σύμφωνα με το Σύνταγμα. Το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλει στο Κράτος την υποχρέωση στήριξης του αθλητισμού (άρθρο 12).

Και βέβαια, ο αθλητισμός έχει κι άλλα δύο χαρακτηριστικά:

Πρώτον, οι επιτυχίες στον αθλητισμό μας ενώνουν ως λαό, δημιουργούν αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και ομοψυχίας. Και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε ως χώρα, περισσότερο τώρα παρά ποτέ.

Δεύτερον, ο αθλητισμός φέρνει πιο κοντά τους λαούς ολόκληρου του κόσμου, καλλιεργεί πνεύμα ειρήνης, συνεργασίας μεταξύ των λαών και αποτελεί εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Ο αθλητισμός, πέρα από την τεράστια πολιτιστική του αξία, είναι και μια μεγάλη και ισχυρή οικονομική βιομηχανία με πολλές σημαντικές πτυχές και προοπτικές.

Οι πολιτικές της Κυβέρνησης για τον αθλητισμό είναι σχεδιασμένες σε συνδυασμό με τις πολιτικές μας για τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την οικονομία, ως πυλώνα ανάπτυξης.

Θέλουμε έναν αθλητισμό για τους πολλούς και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Κυρίες και Κύριοι, στον αθλητισμό πρέπει να πιάσουμε τον μίτο του ευ αγωνίζεσθαι από την αρχή. Από αυτά που σημαίνει ο αθλητισμός. Από τις αξίες του αθλητισμού, ως πολύτιμο κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό.

Οι πολιτικές μας για τον αθλητισμό περιλαμβάνουν, τόσο τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό, όσο και την άθληση για όλους.

Πριν μπω στην ουσία των θεμάτων και των διατάξεων του σημερινού μας νομοσχεδίου, να αναφερθώ συνοπτικά στην εικόνα του αθλητισμού στη χώρα μας:

Σήμερα έχουμε την βάση της αθλητικής ιεραρχίας, τον υγιή πυρήνα της αθλητικής δραστηριότητας στη χώρα μας, τους ίδιους τους αθλητές, τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι καταφέρνουν μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον, με προσωπικό μόχθο, με προσωπικό κόστος και υπερβάλλοντες εαυτών, να φέρνουν διακρίσεις στη χώρα μας και όχι μόνο.

Βέβαια, γνωρίζω και αναγνωρίζουμε όλοι μας, ότι η οικονομική κρίση τα τελευταία 10 χρόνια χτύπησε βάναυσα τον αθλητισμό, όπως και πολλούς άλλους κλάδους.

Και το λέω αυτό γιατί δε θέλω να αδικώ τις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών ως προς τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, που είχαν να αντιμετωπίσουν και συνεχίζουν να λειτουργούν δύσκολα στην εποχή της πανδημίας.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Στον αντίποδα, και θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, έχουμε τους αθλητικούς φορείς (σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες), όπου η αρτηριοσκλήρωση των μηχανισμών τους, η έλλειψη πολλές φορές διαφάνειας και δημοκρατικότητας στο εσωτερικό τους και μια σειρά άλλων παθογενειών, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στον χώρο του αθλητισμού.

Είναι αυτό που λέμε ότι το χτένι έφτασε στον κόμπο πλέον. Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, να υπάρξει ανανέωση.

Είναι «ανάγκη για νέο άνεμο στα αθλητικά πράγματα της χώρας μας».

Είναι ανάγκη να «ανοίξουμε πανιά για την αθλητική ανάπτυξη, να φύγουμε μπροστά».

Πλέον μιλούν γεγονότα, αθλητές, παράγοντες.

Ξεκαθαρίζω, δεν θέλω να είμαι άδικος και αφοριστικός προς την κορυφή του αθλητικού οικοδομήματος. Όμως θεωρώ πως η διοικητική ανανέωση, ο εκδημοκρατισμός και το νοικοκύρεμα των αθλητικών οργανισμών είναι απολύτως αναγκαία.

Θεωρούμε πως η φωνή της βάσης του αθλητικού οικοδομήματος πρέπει να ακούγεται και πως όλοι μαζί πλέον, την επόμενη ημέρα, με την εμπειρία των παλαιοτέρων και τη φρεσκάδα των νέων, να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε τον αθλητισμό του μέλλοντος, όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Όπως διαπιστώνετε, η αθλητική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης, με τις μέχρι τώρα νομοθετικές και όχι μόνο πρωτοβουλίες, εξελίσσεται βήμα – βήμα και προχωράμε βάσει σχεδίου. Αυτή την εντολή έδωσε ο ελληνικός λαός στον Πρωθυπουργό της χώρας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη! Αυτή την εντολή υλοποιούμε!

Με απόλυτη συνέπεια στα όσα είχαμε πει πάλι εδώ στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου μας τότε, το οποίο στην ουσία αποτελούσε την αρχή της αυτονόητης, για πολλά χρόνια, αθλητικής μεταρρύθμισης.

Απώτερος στόχος μας είναι ο αθλητισμός να βρίσκεται συνεχώς στα χέρια υγιών δυνάμεων, να εξυγιάνουμε το αθλητικό οικοσύστημα, να αναδειχθούν οι θετικές και αναπτυξιακές δυνάμεις, να δώσουμε καθαρό, φρέσκο οξυγόνο στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, στους αθλητές και στις αθλήτριες, τη δύναμη να πάνε μπροστά και μαζί τους να συμπαρασύρουν κι άλλο νέο κόσμο.

Το σχέδιο νόμου, λοιπόν, που συζητάμε σήμερα αποτελεί αναγκαιότητα.

Είναι μια μάχη με το αυτονόητο, μια τομή για τον αθλητισμό και απόδειξη αυτών είναι ότι το αγκάλιασαν φορείς, σωματεία, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, ερασιτέχνες αθλητές, παράγοντες.

Η βάση του αθλητισμού, το υγιές κομμάτι του αθλητισμού, που και εμείς θέλουμε να το βοηθήσουμε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.

Αυτό λοιπόν που κάνουμε σήμερα, είναι αυτό που πολλοί συζητούσαν, επεδίωκαν, ήθελαν για τον αθλητισμό στη χώρα μας. Και δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τις προθέσεις των προκατόχων μου, οι οποίοι έβρισκαν, όπως και εγώ, συγκεκριμένα συμφέροντα και ισχυρές δυνάμεις σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής της κανονικότητας και του αυτονόητου.

Διότι, η αθλητική μεταρρύθμιση που βήμα – βήμα υλοποιούμε, είναι η επανάσταση του αυτονόητου!

Διότι πρέπει να είναι αυτονόητος ο περιορισμός των ισόβιων διοικήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες, είναι αυτονόητη ανάγκη ο περιορισμός των παραγόντων που χρησιμοποιούν το κάθε άθλημα για να αποκτήσουν βαρύτητα στην κοινωνία, παρά για να υπηρετούν το άθλημα και τους αθλητές.

Πρέπει να είναι αυτονόητο να μπορούν να ενεργοποιηθούν, να προσφέρουν και από διοικητικά πόστα οι Ολυμπιονίκες, οι Παραολυμπιονίκες και οι Πρωταθλητές μας, εφόσον το επιθυμούν.

Πρέπει να είναι αυτονόητο να θέλουμε να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο, να βάλουμε τάξη, πάντα με διαφανείς διαδικασίες, σε ένα καθεστώς ημινομιμότητας που υπήρχε στα αθλητικά σωματεία και

να αποκτούν δικαίωμα του εκλέγειν μόνο τα ενεργά και νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων της ΓΓΑ.

Πρέπει να είναι αυτονόητο να στηρίζουμε έμπρακτα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δίδοντας απευθείας επιχορήγηση στα σωματεία. Η Κυβέρνησή μας, έπειτα από 12 χρόνια, το πράττει με τη διάθεση ποσού 12 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση ενίσχυσή τους, ποσό που θα διανεμηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

Τα κριτήρια επιχορήγησης έχουμε πει ότι θα είναι αγωνιστικά:

1. Αριθμός αθλημάτων

2. Αριθμός προπονητών

3. Αριθμός αθλητών

Πρέπει να είναι αυτονόητο να νομοθετεί η Πολιτεία φορολογικά και άλλα αναπτυξιακά κίνητρα, μειώνοντας τώρα τον ΦΠΑ των εισιτηρίων φιλάθλων, μειώνοντας τη φορολογία συμβολαίων αθλητών και προπονητών, διευκολύνοντας ή καλύτερα παρακινώντας για χορηγίες και δωρεές.

Και δεν θα σταματήσουμε εδώ, με την ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου. Όπως σας ενημέρωσα και τις προηγούμενες μέρες στην Επιτροπή, αμέσως μετά προχωράμε στην κατάθεση του επόμενου, το οποίο θα ρυθμίσει το τοπίο στη χώρα σε ότι αφορά τον τομέα της προπονητικής και των προπονητών, για τους οποίους επίσης θα δημιουργηθεί ψηφιακό Μητρώο στη ΓΓΑ, ενώ θα προσδιορίσει και θα καταγράψει και τις νέες τάσεις και μορφές αθλητισμού της εποχής. Τον εναλλακτικό αθλητισμό, τον μη αγωνιστικό, τον ψυχαγωγικό που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΑ και σειρά άλλων διατάξεων, όπως Λέσχες Φλάθλων, Πνευματικός αθλητισμός, Ειδικά αθλητικά σωματεία κ.ά.

Τώρα σχετικά, με το σημερινό νομοσχέδιο που συζητούμε:

Έχει δύο βασικούς πυλώνες:

1ος πυλώνας

Ενισχύουμε στην πράξη τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

Με τις ρυθμίσεις που εισάγουμε, κάνουμε το αυτονόητο, λειτουργώντας για πρώτη φορά Μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Δηλαδή, για το αυτονόητο, που όλοι για πολλά χρόνια συμφωνούσαν, έπρεπε να έρθει η Κυβέρνησή μας να το πράξει! Όχι μόνο πλέον θα αναγνωρίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο θα έχουν δικαίωμα στην απευθείας οικονομική στήριξη από την πολιτεία, αλλά και όλα τα ενεργά και νόμιμα θα έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου. Θα έχουν ενισχυμένο ρόλο στην πορεία του αθλήματος. Δίνουμε δηλαδή δύναμη στη φωνή του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που αποτελεί τη βάση της αθλητικής πυραμίδας.

2ος πυλώνας:

Δίνουμε ρόλο και λόγο στους ίδιους τους αθλητές, με πιο ενεργή και πιο ουσιαστική συμμετοχή στις διοικήσεις των ίδιων των Ομοσπονδιών τους. Για πρώτη φορά θεσπίζουμε την παρουσία και των αθλητών στις διοικήσεις με δικαίωμα ψήφου. Το είπαμε και το πράξαμε! Αν αυτό δεν αποτελεί τομή, τότε τι;

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο νόμου αποτελείται από 6 μέρη:

1) Κωλύματα – Γενικές Συνελεύσεις – Αρχαιρεσίες αθλητικών φορέων: Διαφάνεια, Δημοκρατικότητα, Συμμετοχή!

* Παρατείνεται ο χρόνος διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στις αθλητικές Ομοσπονδίες κατά 45 ημέρες. Οι εκλογές των αθλητικών Ομοσπονδιών μπορούν να διεξαχθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους 2020 και το αργότερο μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2021.

* Καθορίζεται επακριβώς το διάστημα, μετά την πάροδο του οποίου,

λογίζεται κάποιος ως «μη εν ενεργεία προπονητής». Στους δύο μήνες από την κατάθεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Επιπλέον, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση ο εν ενεργεία προπονητής ενός αθλήματος να είναι μέλος αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί το ίδιο άθλημα και να μετέχει στο Δ.Σ., καθώς και σε καταστατικά όργανα Ένωσης/Ομοσπονδίας, αν ως αθλητής έχει κατακτήσει 1η ως 8η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

* Απαγορεύεται ρητά η δια πληρεξουσίου συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων. Κάθε μέλος Διοίκησης συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση αυτοπροσώπως με μία μόνο ψήφο.

* Προς διασφάλιση του αδιαβλήτου των διαδικασιών των αρχαιρεσιών, ορίζεται ότι της τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής στις αρχαιρεσίες προΐσταται δικηγόρος ως δικαστικός αντιπρόσωπος, που ορίζεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο.

* Οι εκλογές για ΔΣ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα:

Στο πρώτο τμήμα οι υποψήφιοι πρόεδροι και στο δεύτερο τμήμα τα υποψήφια μέλη.

Ο εκλογέας σταυροδοτεί τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφια μέλη μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των προς εκλογή θέσεων.

Έτσι, επιτυγχάνεται ένα «σύστημα ενισχυμένης αναλογικής» και με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται φαινόμενα δυσλειτουργίας και αδυναμίας λήψης αποφάσεων που παρατηρούνται σε συστήματα «απλής αναλογικής», όπως συμβαίνει σε πολλούς Δήμους σήμερα.

* Απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης στα Σωματεία.

Έχουν περιθώριο δύο (2) έτη να την αποκτήσουν, ειδάλλως διαγράφονται αυτοδικαίως από την Ένωση ή την Ομοσπονδία τους.

Επίσης, έως ότου να την αποκτήσουν, μπορούν να μετέχουν σε αγωνιστικές δραστηριότητες κανονικά, αλλά όχι σε Πανελλήνιους αγώνες.

Προστατεύουμε γονείς και αθλητές. Τέρμα στο καθεστώς ημινομιμότητας των ερασιτεχνικών σωματείων.

* Τηρείται μητρώο ειδικά αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων.

Αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Κοινώς, ο νόμιμος έχει την εύνοια, ο παράνομος θα πρέπει να αποφασίσει τι δρόμο θα πάρει. Της τάξης ή της παράνομης λειτουργίας;

* Στις Γ.Σ. συμμετέχουν μόνο αθλητικά σωματεία – μέλη, τα οποία εκπροσωπούνται από έναν αντιπρόσωπο, μέλος τακτικό του Δ.Σ..

* Ο εκλογικός κατάλογος περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο Σωματεία που έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση, έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του άρθρου 142 του ν.4714/2020 και κατά τα δύο (2) από τα τρία (3) τελευταία χρόνια πριν από τις εκλογές, συμμετείχαν σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις με 8 τουλάχιστον αθλητές για ατομικά και 12 τουλάχιστον αθλητές για ομαδικά αθλήματα.

Εξαλείφεται το φαινόμενο των σωματείων «σφραγίδων», δηλ. σωματείων-«φαντασμάτων», τα οποία ενώ δεν είχαν καμία αγωνιστική δραστηριότητα, παρόλα αυτά ως τώρα ψήφιζαν κανονικά στις εκλογές, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται σε αρκετές περιπτώσεις το εκλογικό αποτέλεσμα.

* Η Γ.Σ. αθλητικής Ομοσπονδίας μπορεί να αποφασίσει ταυτόχρονα διεξαγωγή αρχαιρεσιών στις έδρες των Ενώσεων – μελών της.

Επίσης στην ίδια συνέλευση αποφασίζει και την εκλογή των μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Επιπλέον και οι υποψήφιοι Πρόεδροι δύνανται να διορίζουν αντιπρόσωπο, ο οποίος θα μπορεί να μετέχει στην εκλογική διαδικασία ως παρατηρητής. Δηλαδή μεγαλύτερη διαφάνεια.

* Δίνουμε φωνή στους αθλητές, αφού εκπρόσωπος τους θα συμμετέχει στο ΔΣ με δικαίωμα ψήφου.

2) Αθλητισμός Ατόμων με Αναπηρίες. Ενισχύουμε στην πράξη τον αθλητισμό ΑμεΑ

* Δίνουμε λόγο στους Παραολυμπιονίκες με τρεις έδρες στην διοίκηση της ΕΠΕ.

* Επιβραβεύουμε τους αθλητές-συνοδούς. Τους αξίζει μετά από τόσα χρόνια.

* Δικαιότερη και σύμφωνη με τις αρχές του αθλητισμού εκπροσώπηση στην ενδεκαμελή ολομέλεια της Διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής των επιμέρους φορέων, ήτοι

– της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ),

– της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) και

– των Παραολυμπιονικών.

Στο εξής, η ΕΑΟΜ ΑμεΑ θα έχει τέσσερις εκπροσώπους στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, όσες και οι κατηγορίες αναπηριών. Αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών αθλητών – Παραολυμπιονικών σε τρία μέλη και με νομοτεχνική βελτίωση που θα καταθέσουμε στη συνέχεια εναρμονίζεται πλήρως το όριο ηλικίας των μελών της διοικήσεων ομοσπονδιών στην ΕΠΕ με αυτό των μελών της ΔΟΕ.

* Ενθαρρύνεται η σύσταση Ομοσπονδίας για το άθλημα του Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων: θα απαιτεί αποφάσεις τριών σωματείων για τη σύσταση. Διευκολύνουμε την εκκίνηση τους. Είναι υποχρέωση της πολιτείας!

3) Τροποποιήσεις διατάξεων για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό

* Τήρηση στην ΓΓΑ Μητρώου Προπονητών.

* Παράλληλη προπονητική δραστηριότητα των εν ενεργεία αθλητών σε άλλη κατηγορία από την οποία αγωνίζονται.

* Εισαγωγή της έννοιας του «Εκπαιδευτή» στα αθλήματα της σκοποβολής και της τοξοβολίας.

* Κατάργηση των κωλυμάτων μη αναγνώρισης της διάκρισης μαθητών-αθλητών, εφόσον η διάκριση αυτή επετεύχθη κατά το σχολικό έτος όπου η μεταγραφή έγινε από ένα Λύκειο σε άλλο, στα ομαδικά αθλήματα.

* Χορήγηση παροχών για εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις και

σε αρτιμελείς αθλητές – συνοδούς σε αγώνες ατόμων με αναπηρίες.

4) Δημιουργία Εθνικής Πλατφόρμας Σύμβασης MAGGLIGEN/MACOLIN. Υλοποιείται η Εθνική Πλατφόρμα ενάντια στα «στημένα».

* Συστήνεται η Εθνική Πλατφόρμα, η οποία είναι αρμόδια για τη συλλογή πληροφοριών ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων και τη διαβίβαση αυτών στις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς, αλλά και για τον συντονισμό των δράσεων ενάντια στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.

* Διαβιβάζει στις δημόσιες αρχές ή τους αθλητικούς οργανισμούς ή φορείς εκμετάλλευσης αθλητικού στοιχήματος, πληροφορίες για πιθανές παραβιάσεις νόμων ή αθλητικών κανονισμών, που αναφέρονται στη Σύμβαση και συνεργάζεται με όλους τους οργανισμούς και τις αρμόδιες αρχές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,

περιλαμβανομένων των εθνικών πλατφορμών άλλων κρατών.

5) Αθλητικό Κέντρο Άγιος Κοσμάς. Διασφαλίζουμε πλήρως τους εργαζομένους μας στον Άγιο Κοσμά! Η επένδυση στο Ελληνικό προχωρά!

Εξασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων (69 άτομα), που απασχολούνται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά».

6) Αεροϋποστηριζόμενοι θόλοι

Με απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, πολλαπλασιάζουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις ή πιο σωστά τα κλειστά προπονητήρια.

Ρυθμίζεται η απαιτούμενη αδειοδότηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την τοποθέτηση σε δημοτικούς και δημόσιους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους νέας γενιάς αεροϋποστηριζόμενων θόλων για τη στέγαση αθλητικών δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτά έχει ανάγκη η χώρα μας σε πολύ μεγάλο βαθμό και το κάνουμε πράξη.

* Συνολικά, το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί την επισφράγιση του πλαισίου της αθλητικής μεταρρύθμισης της Κυβέρνησής μας, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με απώτερο στόχο να οδηγηθεί ο ελληνικός αθλητισμός σταθερά σε τροχιά βελτίωσης, να αναδείξει και να κινητοποιήσει ολοένα και περισσότερο τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του.

* Το νοικοκύρεμα που επιχειρούμε, τα «αυτονόητα» που εφαρμόζουμε και δυστυχώς αποτελούσαν εκκρεμότητες πολλών ετών, η τάξη που αποκαθίσταται, με πλήρη διαφάνεια, στο αθλητικό τοπίο της χώρας μας, θα συντελέσουν στην απαιτούμενη ανανέωση και θα αναθερμάνουν το όραμα στην αθλητική οικογένεια για συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη.

Ανανέωση, Διαφάνεια, Νοικοκύρεμα! Αυτή την εντολή λάβαμε στις εθνικές εκλογές, έναν χρόνο πριν. Αυτή τη στρατηγική ακολουθεί σε όλα τα θέματα ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή την πορεία ακολουθούμε και εμείς υλοποιώντας τη 2η φάση της αθλητικής μεταρρύθμισης του αυτονόητου.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Δε σας κρύβω ότι διακατέχομαι από συγκίνηση. Συγκίνηση διότι η μεταρρύθμιση που σήμερα υλοποιούμε, ήταν και είναι απαίτηση της αθλητικής οικογένειας, που ένα ολόκληρο χρόνο έχουμε έρθει πολύ κοντά και δουλεύουμε συντονισμένα και αρμονικά. Και είμαι συγκινημένος διότι αυτό το πράττει η Κυβέρνησή μας. Με σθένος, με αποφασιστικότητα και με βαθιά πεποίθηση ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα για τον αθλητισμό μας. Μια μέρα φωτεινή, με περισσότερο οξυγόνο. Και είναι στο χέρι όλων, σε αυτή εδώ την αίθουσα, να γίνετε, να γίνουμε, κοινωνοί αυτής της αλλαγής σελίδας στον αθλητισμό, με την ψήφο σας. Και να θυμάστε ότι θετική ψήφος στο νομοσχέδιο σημαίνει να ακούγεται η φωνή του ερασιτεχνικού αθλητισμού, σημαίνει να ακούγεται η φωνή των πρωταγωνιστών, δηλαδή των αθλητών. Αρνητική ψήφο σημαίνει “κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου”».

Αυγενάκης: Καινούργια μέρα για τον αθλητισμό, με περισσότερο οξυγόνο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε και νωρίτερα από το βήμα της Βουλής για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο και για νοικοκύρεμα των σωματείων και ανάγκη εφαρμογής των… αυτονόητων.

Αναλυτικά η ομιλία του υφυπουργού Αθλητισμού:

«Τις προηγούμενες ημέρες, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γόνιμη συζήτηση. Μια συζήτηση που επισήμανε διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά, ταυτόχρονα, ανέδειξε συμφωνία απόψεων και θέσεων σε βασικά ζητήματα στον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού της Ελλάδας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και του ολυμπιακού ιδεώδους. Ο αθλητισμός αποτελεί πηγή διαχρονικών αξιών που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τον πολιτισμό μας, όπως η ευγενής άμιλλα, η αριστεία, η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση.

Ο αθλητισμός είναι μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Για τους αρχαίους Έλληνες, η καλλιέργεια του σώματος είναι εξίσου σημαντική με την καλλιέργεια του πνεύματος.
Στην κλασσική Ελλάδα, οι δύο τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας ήταν ο αθλητισμός για το σώμα και η μουσική για το πνεύμα που περιελάμβανε τη φιλοσοφία, το θέατρο κλπ.

Βέβαια, και στη σύγχρονη Ελλάδα, «ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους» σύμφωνα με το Σύνταγμα. Το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλει στο Κράτος την υποχρέωση στήριξης του αθλητισμού (άρθρο 12).

Και βέβαια, ο αθλητισμός έχει κι άλλα δύο χαρακτηριστικά:

Πρώτον, οι επιτυχίες στον αθλητισμό μας ενώνουν ως λαό, δημιουργούν αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και ομοψυχίας. Και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε ως χώρα, περισσότερο τώρα παρά ποτέ.

Δεύτερον, ο αθλητισμός φέρνει πιο κοντά τους λαούς ολόκληρου του κόσμου, καλλιεργεί πνεύμα ειρήνης, συνεργασίας μεταξύ των λαών και αποτελεί εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Ο αθλητισμός, πέρα από την τεράστια πολιτιστική του αξία, είναι και μια μεγάλη και ισχυρή οικονομική βιομηχανία με πολλές σημαντικές πτυχές και προοπτικές.

Οι πολιτικές της Κυβέρνησης για τον αθλητισμό είναι σχεδιασμένες σε συνδυασμό με τις πολιτικές μας για τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την οικονομία, ως πυλώνα ανάπτυξης. Θέλουμε έναν αθλητισμό για τους πολλούς και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Κυρίες και Κύριοι, στον αθλητισμό πρέπει να πιάσουμε τον μίτο του ευ αγωνίζεσθαι από την αρχή. Από αυτά που σημαίνει ο αθλητισμός. Από τις αξίες του αθλητισμού, ως πολύτιμο κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό. Οι πολιτικές μας για τον αθλητισμό περιλαμβάνουν, τόσο τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό, όσο και την άθληση για όλους.

Πριν μπω στην ουσία των θεμάτων και των διατάξεων του σημερινού μας νομοσχεδίου, να αναφερθώ συνοπτικά στην εικόνα του αθλητισμού στη χώρα μας:

Σήμερα έχουμε την βάση της αθλητικής ιεραρχίας, τον υγιή πυρήνα της αθλητικής δραστηριότητας στη χώρα μας, τους ίδιους τους αθλητές, τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι καταφέρνουν μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον, με προσωπικό μόχθο, με προσωπικό κόστος και υπερβάλλοντες εαυτών, να φέρνουν διακρίσεις στη χώρα μας και όχι μόνο.

Βέβαια, γνωρίζω και αναγνωρίζουμε όλοι μας, ότι η οικονομική κρίση τα τελευταία 10 χρόνια χτύπησε βάναυσα τον αθλητισμό, όπως και πολλούς άλλους κλάδους.
Και το λέω αυτό γιατί δε θέλω να αδικώ τις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών ως προς τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, που είχαν να αντιμετωπίσουν και συνεχίζουν να λειτουργούν δύσκολα στην εποχή της πανδημίας.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Στον αντίποδα, και θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, έχουμε τους αθλητικούς φορείς (σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες), όπου η αρτηριοσκλήρωση των μηχανισμών τους, η έλλειψη πολλές φορές διαφάνειας και δημοκρατικότητας στο εσωτερικό τους και μια σειρά άλλων παθογενειών, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στον χώρο του αθλητισμού.

Είναι αυτό που λέμε ότι το χτ

Keywords
fifa, uefa, uefa, fifa, νεα δημοκρατια, ολυμπιακοί αγώνες, champions league, football league, υφυπουργός πολιτισμού, έως ότου, εαομ αμεα, νέα, εκλογες, επο, βουλη, σεγασ, ήτοι, μετάφραση, δοε, επιρροή, ισχύ, αθηνα, league, ουεφα, ελλαδα, αναδιαρθρωση, συριζα, λοβερδος, ΚΚΕ, λύση, γγα, αμεα, ολυμπιακος, θεατρο, συνταγμα, σημαίνει, υγιή, αδήριτη, υγιές, ΦΠΑ, εεα, συμμετοχή, ρητά, δηλ, επε, εκκρεμότητες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, κλειστα επαγγελματα, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, αξια, στημενα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, ήτοι, ημερομήνια, κληρωση, οικονομικη κριση, μετάφραση, ρητά, το θεμα, αθλητικα, αμεα, βημα, γγα, δημοκρατια, δοε, εθνικη, εξεδρα, επο, θεμα, μουσικη, οικονομια, οξυγονο, οψη, πλαισιο, σημερινη, σθενος, το βημα, τυχη, υγεια, υπουργειο οικονομικων, αγωνες, αδήριτη, αθλητισμος, αρθρο, αξιζει, αμιλλα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γλωσσα, γονεις, δαχτυλο, δευτερο, διαστημα, δηλ, δυναμη, δυστυχως, διοικηση, εαομ αμεα, ευλαβεια, εγινε, εεα, αιθουσα, ευρω, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εκκινηση, εκκρεμότητες, ελλειψη, εμμανουηλ, ενεργεια, ενεργα, ενσταση, επε, επιρροή, εποχη, επρεπε, ερημην, ετη, ετων, ετος, ευνοια, έως ότου, υγιή, ιδια, ιδιο, η ταξη, υφυπουργος, η φωνη, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κι αλλο, λυκειο, ληψη, λύση, λογο, μηνες, μητσοτακης, παντα, οικογενεια, ολυμπιακη, ορια, οραμα, ουεφα, ουσια, περιβαλλον, πηγη, πολιτεια, πρωταγωνιστες, πρωι, ρυθμισεις, ρολο, σεγασ, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σωμα, σχεδιο, σωματειο, τμημα, τομη, τρενο, τρια, υγιεις, ισχύ, υφυπουργός πολιτισμού, φυσικα, φορολογια, φωνη, φορα, χερι, χρονος, ψηφιακο, ωρες, δικαιωμα, δικαιωματα, ειπαμε, ενωση, εθνικο, football league, γινετε, χωρα, υπουργειο, κειμενα, κομματι, κωστας, κυριακου, league, μελετη, μπροστα, οργανα, πληροφοριες, σημαίνει, θελω να, θεματα, υγιές, χερια
Τυχαία Θέματα