Τα… γυρίζει η Τουρκία – «Βλέπει» ευνοϊκές συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα (video)

Η Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» από την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Πέμπτη (17/09) ο Ιμπραΐμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα εκφράζει αυτή τη θέση, ενώ πριν ο τούρκος πρόεδρος έκανε νέα επίθεση στην Ελλάδα,

αλλά και σε Εμανουέλ Μακρόν και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ιμπραΐμ Καλίν είπε ότι επιστροφή του «Oruc Reis» στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί». Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία», είπε ο Καλίν. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα», διαβεβαίωσε.

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε. «Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες», πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα, οι τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το «Oruc Reis» επέστρεψε στο λιμάνι απλώς για μια συντήρηση ρουτίνας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως θα επιστρέψει για έρευνες.

Νέα σημάδια αποκλιμάκωσης γύρω από το Καστελόριζο με αποχώρηση ναυτικών δυνάμεων

Την ίδια ώρα και σύμφωνα, με τις τελευταίες πληροφορίες αποσύρονται σταδιακά οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις από την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

«Υπάρχουν ενδείξεις απόσυρσης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται πολεμικά πλοία στην περιοχή και για αυτό οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα», επισημαίνουν πηγές του ΓΕΝ.

Όπως αναφέρει το «onalert», κάποιες μονάδες του τουρκικού Ναυτικού είχαν επιστρέψει από την περασμένη Κυριακή στη βάση του Ακσάζ, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις αποκλιμάκωσης της έντασης ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πλέον, όπως όλα δείχνουν, αποσύρονται σταδιακά και οι υπόλοιπες δυνάμεις.

Για αυτό το λόγο, δύο ελληνικές φρεγάτες αποχώρησαν από την περιοχή, αλλάζοντας αποστολή. Η πρώτη επέστρεψε στην επιχείρηση Irini στα ανοικτά της Λιβύης και η δεύτερη συμμετέχει στην επιχείρηση UNIFIL.

Méditerranée: R. Erdogan s’en prend à E. Macron et le qualifie d'”ambitieux incapable”https://t.co/Emwf6T3Msd

— i24NEWS Français (@i24NEWS_FR) September 17, 2020

Méditerranée : Erdogan s’en prend à Macron le qualifiant d’«ambitieux incapable»https://t.co/wCwhCUQ747 pic.twitter.com/H5IFhVUOti

— NOUVELLES DU MONDE (@newstypec) September 17, 2020

Erdogan to Macron: ‘You cannot lecture us on humanity’ https://t.co/50kg0bwLd8

— NIA BINGI (@bingi_nia) September 17, 2020

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, onalert.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα