Το μυστικό των «νομάδων της θάλασσας» – Πώς βουτούν στα 60 μέτρα χωρίς οξυγόνο (video)

Ονομάστηκαν «νομάδες της θάλασσας» καθώς εδώ και χίλια χρόνια ταξιδεύουν στα νοτιοανατολικά ασιατικά πελάγη, κυνηγώντας ψάρια και θαλασσινά κάνοντας ελεύθερες καταδύσεις έως και τα… 60 μέτρα.

Ο λόγος για τη φυλή Bajau, τα μέλη της οποίας μπορούν να παραμείνουν έως και 13 λεπτά στο νερό… χωρίς οξυγόνο φορώντας μόνο ξύλινες μάσκες για τα μάτια. Το εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν το μυστικό που τους επιτρέπει να είναι τόσο δεινοί δύτες.

Σύμφωνα

με το BBC, η φυλή κατοικεί στις νότιες Φιλιππίνες, την Ινδονησία και τη Μαλαισία και αριθμεί περίπου 1 εκατομμύριο άτομα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, όπως αναφέρει η Telegraph, ότι τα μέλη της φυλής διαθέτουν μεγαλύτερες σπλήνες – κάτι που συνέβη εξελικτικά – γεγονός που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά ώστε να παραμένουν κάτω από το νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

The Indonesian “Sea Nomads” can hunt underwater for up to 13 minutes at a time and go to depths of 70 metres. But how do they do it? https://t.co/qpCNvJ8DF9 pic.twitter.com/ei1SsiGNIh

SBS News (@SBSNews) 20 Απριλίου 2018

Η επικεφαλής της έρευνας, Melissa Ilardo, του Πανεπιστημίου του Cambridge έμεινε για αρκετούς μήνες στην περιοχή της Ινδονησίας Jaya Bakti, μελετώντας μέσω υπερήχων τις σπλήνες τόσο των Bajau όσο και της γειτονικής φυλής, των Saluan.

Διαπιστώθηκε έτσι ότι οι σπλήνες των Bajau ήταν 50% μεγαλύτερες από αυτές των Saluan. Μέχρι στιγμής δεν είχε εξεταστεί η σχέση ανάμεσα στο μέγεθος της σπλήνας και στην ικανότητα ελεύθερης κατάδυσης ή διαχείρισης του οξυγόνου.

Πάντως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όλα τα μέλη της φυλής είχαν μεγαλύτερες σπλήνες, ανεξάρτητα από το αν έκαναν ελεύθερες καταδύσεις ή όχι πράγμα που σημαίνει ότι η μεγέθυνση του οργάνου δεν ήταν απλά συνέπεια των συχνών καταδύσεων.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell.

Keywords
Τυχαία Θέματα