Το Μακεδονικό γεννά τη «Νέα Δημοκρατία του Βορρά»

Την επόμενη μέρα για τη χώρα, η αντιπαράθεση συνεχίζεταιΚόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία με αφορμή την «στροφή» ΜητσοτάκηΈνα νέο μόρφωμα στον χώρο της πατριωτικής Δεξιάς γεννάται (;)Ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτώνΕπεισόδια ανάμεσα σε ακροδεξιούς και άλλους διαδηλωτές, χτύπησαν συμμετέχοντα

Ελληνικές σημαίες, Μακεδονομάχοι, παπάδες,

μέλη του κοινοβουλίου, ακροδεξιοί και αισθητή παρουσία της Χρυσής Αυγής, διαφωνίες ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων, προπηλακισμοί κατά Ζουράρι, κάψιμο της κατάληψης Libertatia και εντυπωσιακή «στροφή» του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έσπευσε κατόπιν εορτής να «αγκαλιάσει» το συλλαλητήριο.

Δείτε επίσης: Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό – Επεισόδια στη Ναυαρίνου (εικόνες – video)

Αυτός είναι ο απολογισμός της κυριακάτικης πορείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αιχμή τη μη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, προαπαιτούμενο που ένωσε ένα φαινομενικά ασύνδετο, αλλά στην ουσία όχι και τόσο, πλήθος, κάτω από την ομπρέλα του όρου «Μακεδονία».

Ένας υπό διαμόρφωση φορέας (;)

Σε γενικές γραμμές το συλλαλητήριο εξελίχθηκε ουσιαστικά σε μία άτυπη συγκέντρωση ενός υπό διαμόρφωση (;) κόμματος – φορέα στον χώρο της πατριωτικής δεξιάς και άκρας δεξιάς, στην οποία κυριάρχησαν στρατιωτικοί και απόστρατοι -με προεξάρχοντα τον Φράγκο Φραγκούλη (άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος)– ιερωμένοι, ομογενείς, οπαδοί των ομάδων της Θεσσαλονίκης, ομοσπονδίες Μακεδόνων, μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, και βεβαίως τα «γαλάζια» στελέχη που σιγά σιγά φαίνεται ότι συγκροτούν μία νέα δεξιά, σχετικά μακριά από τα φιλελεύθερα κοινωνικά και οικονομικά προτάγματα, και μένοντας σε σταθερές «συνταγές» του παρελθόντος, με το «χαρτί» του πατριωτισμού να «παίζει» δυνατά.

Το πώς μπορεί το άνωθεν συνονθύλευμα να συγκροτηθεί υπό κάποια κομματική ίσως ταυτότητα, είναι μέχρι στιγμής ασαφές, όπως ασαφές είναι και πώς θα πορευθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από δω και μπρος, αναφορικά με το Σκοπιανό και τις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για «Νέα Δημοκρατία του Βορρά».

Η κατόπιν εορτής «αγκαλιά» από Μητσοτάκη

Ένα συλλαλητήριο που πολλοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά, με τα ηνία να πηγαίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ο οποίος αφού όλο το προηγούμενο διάστημα κρατούσε μία «ήξεις αφήξεις» στάση αναφορικά με τη συμμετοχή των «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά και για την εν γένει στάση του κόμματός του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, βλέποντας πως η συμμετοχή ήταν ευρεία, ενέδωσε -έτι μία φορά- στις πιέσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

Δείτε επίσης: «Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε ο Μητσοτάκης

«H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας.

Δείτε επίσης: Σε τεντωμένο σκοινί ο Μητσοτάκης – Διχασμός στη ΝΔ για το Σκοπιανό

Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα», δήλωσε ο Μητσοτάκης, υιοθετώντας τελικά τη «γραμμή» Άδωνη – Βορίδη, υπό τον φόβο των διαρροών προς την ακροδεξιά.

Τα δύο προερχόμενα από την ακροδεξιά, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, είχαν βέβαια δημιουργήσει κλίμα όλο το προηγούμενο διάστημα, και ειδικά από το πρωί της Κυριακής, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος να tweetάρει ασταμάτητα για κάλεσμα στη συγκέντρωση, ενώ σε σχόλιό του στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» έγραψε: Φωνή Λαού, οργή Θεού θα ήταν ίσως αρκετό μετά από ένα τέτοιο Συλλαλητήριο. Η συνετή στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην καπελώσει μεν αλλά και να μην απέχει η ΝΔ από το σημερινό συλλαλητήριο, δίνει την ευκαιρία στην Παράταξή μας να κάνει αυτό που έκανε πάντα, να εκφράσει γνήσια και με μέτρο τις εθνικές ευαισθησίες.

Αυτές είναι σημερινές φωτό από διάφορα σημεία από το #Συλλαλητήριο μήν χάνετε χρόνο στο εάν είχε κόσμο ή όχι. pic.twitter.com/J1WKpihhYl

Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) 21 Ιανουαρίου 2018

Κυβερνητικά «πυρά»

Δείτε επίσης: Τζανακόπουλος: Βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής ο Μητσοτάκης

Η απάντηση ήρθε τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν πρώτος χαρακτήρισε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας «βαθιά αναξιόπιστο, ευθυνόφοβο και λαϊκιστή πολιτικό», ενώ το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση».

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας καπηλεύτηκαν τη συγκέντρωση

Τον δικό του απολογισμό έκανε σήμερα, μέσω Facebook και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος μίλησε για μαζική συμμετοχή του κόσμου που έφτασε τις 100.000 ανθρώπους αλλά σε καμία περίπτωση δεν έφτασε σε μαζικότητα τα αντίστοιχα συλλαλητήρια το 1992, καλώντας παράλληλα σε «ισχυρό μέτωπο απέναντι σε όλον τον μειοψηφικό συρφετό της Ακροδεξιάς, του φασισμού, του σκοταδισμού και των νοσταλγών των Ναζί που νομίζουν πως πατώντας στα πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού και μετατρέποντάς τα σε σκληρά εθνικιστικά θα αποκτήσουν ευρύτερα ακροατήρια».

Δείτε επίσης: «Μέτωπο απέναντι στον συρφετό της Ακροδεξιάς και του σκοταδισμού»

Οι παρουσίες

Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου.

Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς.

Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Αποδοκίμασαν Μπουτάρη – Ζουράρι

Την ίδια ώρα, η απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να μη δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο, καθώς δεν συμφωνεί με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση ΑθήναςΣκοπίων, «αφισοκολλήθηκε» στο κέντρο της πόλης με συνθήματα εναντίον του, ενώ θύμα προπηλακισμού έπεσε και ο Κώστας Ζουράρις, από μερίδα διαδηλωτών.

Δείτε επίσης: Επίθεση κατά του Ζουράρι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (video)

Επεισόδια στην Πλατεία Ναυαρίνου

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι στην Πλατεία Ναυαρίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ομάδα ατόμων που κρατούσε ελληνικές σημαίες και σημαίες της Μακεδονίας, προσπάθησε να προσεγγίσει τον χώρο όπου είναι σε εξέλιξη η αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα.

Φωτιά στη γνωστή κατάληψη Libertatia

Οι «άγνωστοι» δεν έμειναν εκεί αφού λίγη ώρα μετά έβαλαν φωτιά στη γνωστή κατάληψη Libertatia που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο του συλλαλητηρίου.

Ακροδεξιοί κουκουλοφόροι προπηλάκισαν διαδηλωτές

Την ίδια ώρα, βίντεο που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών δείχνει μία ακόμα πτυχή της χθεσινής διαδήλωσης, όπου μία ομάδα είκοσι νεαρών ακροδεξιών κουκουλοφόρων που μπαίνει στο πλήθος που διαδηλώνει.

Ένας από τους πολίτες που δεν δέχεται ότι κουκουλοφόροι μπορούν να συμμετέχουν στη συγκέντρωση -παρότι τα παλούκια που κρατάνε είναι «ντυμένα» με την ελληνική σημαία- δέχεται χτύπημα στο κεφάλι.

Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούν μαζικά και βγάζουν έξω από τη συγκέντρωση τους «θερμόαιμους» νεαρούς.

Δείτε επίσης: Εικόνες ντροπής στη Θεσσαλονίκη – Χρυσαυγίτες βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος

Keywords
νεα δημοκρατια, νέα, δημοκρατια, χρυση αυγη, αδωνις γεωργιαδης, ανεξαρτητοι ελληνες, διαδηλωσεις, θεσσαλονικη, σκοπια, ηνία, συμμετοχή, twitter, συριζα, λύση, facebook, ελενα, παραιτηση λεβεντη, αθηνα, ρια αντωνιου, γκιουλεκας, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, φωτια, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, κωστας καραμανλης, βουλευτες, δυνατα, βιντεο, ηνία, αιχμη, εικονες, θεμα, μνημειο, σημαιες, σημερινη, φωτο, ωρα, αδωνις, αφορμη, αχιλλεα, βαλκανια, βρισκεται, διαστημα, δειχνει, δωσει, ελενα, ευκαιρια, εμειναν, εξελιξη, εφημεριδα, ιδια, εικοσι, καψιμο, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λεβεντης, λύση, μακρια, μητσοτακης, μορφωμα, μαρια, ναυαρινου, ναζι, ομαδα, παντα, ομπρελα, ονομα, ουσιαστικα, ουσια, πρωι, σαββας, συγκεντρωση, συμμετοχή, συνθηματα, ταυτοτητα, φωκας, φωνη, φορα, χτυπημα στο κεφαλι, κωνσταντινος, επεισοδια, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, καμαρα, κωστας, κυριακου, λαζαρος, μια φορα, οργη, παυλος, σημαια, βεβαιως
Τυχαία Θέματα