Το «καραβάνι των προσφύγων» προχωρά, η Ε.Ε. «σφυρίζει» αδιάφορα

Διωγμένοι και κυνηγημένοι από τη χώρα τους, έρμαια στα χέρια διακινητών στο Αιγαίο, εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, αναμένοντας το «πράσινο φως» για την «εξακρίβωση και την ταυτοποίησή τους», θύματα νέων «εμπόρων ελπίδας» από τη στιγμή που φτάνουν στο Πειραιά, νέος εγκλωβισμός στους δρόμους της Ελλάδας, άλλοτε από τα μπλόκα και (κυρίως) από την ΠΓΔΜ.

Αντίστοιχο

εγκλωβισμό βιώνουν από το πρωί της Παρασκευής και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά, καθώς τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης τους με στόχο τον καλύτερο και μεγαλύτερο δυνατόν συντονισμό των ροών και της προσωρινής φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Αυτή είναι μια σύντομη ιστορία του δράματος που βιώνουν οι πρόσφυγες τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα.

Ωστόσο το καραβάνι των Σύρων προχωρά, ακόμα και με τα πόδια αν χρειαστεί καθώς όλο και περισσότεροι επιλέγουν, μαζί με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, να βαδίσουν προς την Ειδομένη, παρά την χιλιομετρική απόσταση ή το γεγονός των κλειστών συνόρων προς τα Σκόπια.

Ήδη από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ξεκίνησαν από τα Διαβατά το ταξίδι τους προς την Ειδομένη κι άλλοι πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Μετεγκατάστασης.

Ορισμένοι από αυτούς θα μετακινηθούν με τα πόδια μέχρι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ κάποιοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα ταξιδέψουν μέχρι εκεί με ταξί.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Πέμπτης, ακόμα 400 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών.

Κάποιοι εξ αυτών δεν τα κατάφεραν και επέστρεψαν, οι υπόλοιποι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα έχουν ήδη φτάσει στο προορισμό τους.

Στην Κοζάνη, ομάδα 100 προσφύγων αποχώρησε από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησε την Πέμπτη με τα πόδια για την Ειδομένη.

Στην πλειοψηφία τους νέα ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά από μερικών μηνών έως επτά ετών, περπάτησαν στους παράδρομους της Κοζάνης για να φτάσουν στην έξοδο της πόλης.

Στόχος όλων αυτών των χιλιάδων προσφύγων είναι να φτάσουν στην Ειδομένη, όπου όμως οι Αρχές της ΠΓΔΜ έχουν κλείσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι και Αφγανοί.

Εξ αυτών μόλις 150 έχουν πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ που παραμένει κλειστή από το πρωί της Παρασκευής.

«Εφαρμογή των συμφωνηθέντων και…σύντομα»

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση, μαζί με την Τουρκία και τις χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Κλάας Ντάικχοφ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αποτελέσματα εντός δέκα ημερών, αλλιώς η Ευρώπη κινδυνεύει με κατάρρευση», προειδοποίησε ο Επίτροπος.

Ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ανακλήθηκε στην Αθήνα, η Ελληνίδα πρέσβειρα στην Αυστρία, κ. Χρυσούλα Αλειφέρη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Διαβάστε επίσης:

Επιθετική στάση, για τις χώρες που δρουν μονομερώς, θα κρατήσει το Μαξίμου

Keywords
Τυχαία Θέματα