Το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» στη Λαγκάρντ για την ΕΚΤ

Το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε την έγκριση του για τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με 394 ψήφους. Κατά ψήφισαν 206 ευρωβουλευτές, ενώ 49 προτίμησαν την αποχή. «Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι εξαιρετική επιλογή και έχει την πλήρη υποστήριξή μου», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία απευθυνόμενος στην ολομέλεια ο κεντροδεξιός τσέχος ευρωβουλευτής Λούντεκ

Νίντερμαγερ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ήταν παρούσα στην ψηφοφορία, παρά την πρόσκληση που είχε λάβει για να παρευρεθεί. «Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι σε θέση να υπογραμμίσει τη σημασία και άλλων (οικονομικών) πολιτικών, όχι μόνο της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Νίντερμαγερ.

Στη σημερινή συνεδρίαση στο Στρασβούργο τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης. Παρότι η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη και στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν παρέστη σε αυτή, γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες πολλών ευρωβουλευτών.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη της ευρωομάδας της Αριστεράς, γιατί η κυρία Λαγκάρντ σήμερα αποφάσισε να απουσιάσει και να σνομπάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ίσως είναι συνηθισμένη από τον τρόπο που λειτουργούσε, ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά εδώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να ενισχύσει τη δημοκρατική λογοδοσία. Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε την Κριστίν Λαγκάρντ. Ως ευρωομάδα της Αριστεράς δεν θα την ψηφίσουμε, γιατί είμαστε αντίθετοι με τις συνταγές που εφάρμοσε, ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε χώρες όπως η Ελλάδα, και οι οποίες προκάλεσαν απίστευτη ύφεση, τριπλάσια ανεργία και τεράστιο κοινωνικό πόνο. Δεν έχουμε πειστεί ότι θα εφαρμόσει θετικές πολιτικές» δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης.

«Είναι, όμως, αλήθεια ότι, εκτός από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι η ώρα και τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική υπέρ της ανάπτυξης» τόνισε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα