Το NBA και ο αθλητισμός στους δρόμους για τη δολοφονία Φλόιντ – Τι είπε ο ΛεΜπρον Τζέιμς (video)

Oι αντιδράσεις συνεχίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό (συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια) και στους δρόμους – τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους – έχουν βγει παίκτες του NBA και άλλα μέλη του αθλητισμού. Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Γιάννης Αντετοκούνεμπο, φωνάζοντας… «Φτάνει πια». Τι είπε ο ΛεΜπρον Τζέιμς…

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι συνθήκες στις ΗΠΑ είναι πολεμικές,

συνεχίζει να κάνει το γύρω του κόσμου η είδηση για τη σύλληψη του ανταποκριτή του «CNN» (έμεινε τελικά ελεύθερος), καθώς και ολόκληρου τη συνεργείου την ώρα που μετέδιδε ζωντανά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Συλλαμβάνουν ρεπόρτερ και ο δολοφόνος του Φλόιντ κυκλοφορεί ελεύθερος», έγραψε ο Ενές Καντέρ.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολις έχει ξεσηκώσει την αφροαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ, με σταρ του ΝΒΑ να βρίσκονται στις διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λεμπρόν Τζέιμς: Δεν μπορώ να αναπνεύσω

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς ήταν από τους πρώτους που αντέδρασε οργισμένα, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν. Ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ πόσταρε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία που προέρχεται από το βίντεο που δείχνει τον λευκό αστυνομικό να πιέζει με το γόνατό του τον Φλόιντ, έχοντας δίπλα την φωτογραφία του άλλοτε παίκτη του NFL, Κόλιν Καπέρνικ, ο οποίος είχε αποφασίσει πριν μερικά χρόνια να γονατίζει κατά την διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

LeBron James on Instagram. So right. RIP George Floyd. This must change. This must STOP! pic.twitter.com/3stXUQCrQf

David Ward (@Pontificatist) May 27, 2020

Στη λεζάντα, ο ΛεΜπρόν έγραψε: «Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ!!;;!!;; Ή είναι ακόμα θολό για εσάς;».

«Πόσες φορές πρέπει να δούμε έναν αφροαμερικάνο να σκοτώνεται μέσα από τον τηλεοπτικό δέκτη; Είναι κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ καιρό. Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τους μαύρους ως ανθρώπινα όντα και όχι ζώα που βρίσκονται στο δρόμο. Αυτοί οι άνδρες είναι οι πατεράδες μας, οι γιοι μας, οι θείοι μας είναι ανθρώπινα όντα στα οποία φέρονται με τον λιγότερο δυνατό ανθρώπινο τρόπο από αυτούς που υποτίθεται πως μας υπηρετούν και μας προστατεύουν. Ποιο θα πρέπει να είναι το εύρος των συναισθημάτων που νιώθουμε βλέποντας έναν μαύρο άντρα να πεθαίνει σε βίντεο;» ήταν τα λόγια του Μάτζικ Τζόνσον.

Δεν αρκεί να μην είμαστε ρατσιστές, πρέπει να είμαστε αντιρατσιστές. Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν μπορούσε να αναπνεύσει, όπως δεν μπορούν να πάρουν ανάσα εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά προφανώς όχι μόνο εκεί.

H δολοφονία του Φλόιντ δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. “Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά” ήταν το προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ. “Κάντε την Αμερική Λευκή ξανά» έγραφε το καπέλο του δολοφόνου του Φλόιντ. Οι δολοφονίες άοπλων αφροαμερικανών είναι πενταπλάσιες σε σχέση με αυτές ενάντια σε λευκούς.

“Μαύροι άνδρες και αγόρια δολοφονούνται από την αστυνομία.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Ατιμωρησία για τους δολοφόνους – δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Στρατιωτικοποιημένη αστυνομία ρίχνει ειρηνικούς διαδηλωτές στα γόνατα.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Όπλα για πόλεμο – επίδειξη ισχύος στους δρόμους μας.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Νέοι χωρίς πολιτικά δικαιώματα οδηγούνται στη βία για να αποκτήσουν φωνή.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Κυνικά ΜΜΕ χαίρονται για τα ρεκόρ τηλεθέασης.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Αυτό το δειλό Κογκρέσο φοβάται για τη θεσούλα του.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Ημίμετρα ενώ έχουμε ανάγκη πολλά περισσότερα.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Σκέφτομαι μόνο την απόγνωση που φέρνει αυτή η κατάσταση.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Οι μαύρες ζωές μετρούν και αυτές. Ακούστε την έκκληση μου.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Χάνομαι”.

Είναι το κείμενο φόρος τιμής του μέλους του Κογκρέσου Χανκ Τζόνσον, ο οποίος είχε καταθέσει νομοσχέδιο για την αποστρατικοποίηση της αστυνομίας, στη μνήμη του αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ, ο οποίος πέθανε το 2014 όταν οι αστυνομικοί του εφάρμοσαν μια απαγορευμένη λαβή πνιγμού.

«Δεν μπορώ να δείξω υπερηφάνεια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους και όλες τις μειονότητες.

Δεν μπορώ να είμαι υπερήφανος σε μια χώρα με τόσα εκατομμύρια φτωχών και αστέγων.

Κείτονται πτώματα στους δρόμους, οι δολοφόνοι έχουν άδεια μετ’ αποδοχών και τη γλιτώνουν ενώ έχουν δολοφονήσει».

Είναι η φωνή του Κόλιν Κάπερνικ, είναι η φωνή του ΛεΜπρόν Τζέιμς, είναι η φωνή του Τζορτζ Φλόιντ, πρέπει να είναι πάντα η φωνή όλων μας. Για όλους αυτούς που εμποδίζουν να βαδίζουν, για όλους αυτούς που τους αλυσοδένουνε…».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you??

Keywords
Τυχαία Θέματα