Το Champions League «μιλάει» ολοένα και περισσότερες γλώσσες – Προς… εξαφάνιση οι γηγενείς παίκτες στους συλλόγους

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες τις υποχρεώσεις του στο Champions League και οι «ερυθρόλευκοι», που συνεχίζουν στο Europa League, δεν ξέφυγαν από έναν κανόνα, που αναφέρει ότι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA «μιλάει» ολοένα και περισσότερες

γλώσσες. Οπότε τίθεται και το ερώτημα: «Ολυμπιακός ή… Olympiacos;».

Μιλάμε για τις γλώσσες που ομιλούν οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι σύλλογοι, που πήραν μέρος και φέτος στους ομίλους του Champions League. Ο κανονισμός Μποσμάν, πριν από 24 χρόνια, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου, με τις παραμέτρους και τις συνέπειές της, διαμορφώνουν, έναν πολυεθνικό χάρτη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην πρεμιέρα των ομίλων, μόλις τρεις από τις 32 ομάδες, παρουσίασαν στην έναρξη των αγώνων πλειοψηφία «γηγενών» παικτών έναντι των λεγεωνάριων. Πρόκειται για τη Σλάβια Πράγας που παρατάχθηκε με οκτώ Τσέχους παίκτες στην ενδεκάδα της στο ξεκίνημα του αγώνα με την Ίντερ (1-1), την Σαχτάρ Ντόνετσκ (με 7 Ουκρανούς στους 11 που ξεκίνησε ο Λουίς Κάστρο τον αγώνα με την Μάντσεστερ Σίτι 0-3) και την Λεβερκούζεν (με έξι Γερμανούς ανάμεσα στους ένδεκα του Πέτερ Μποζ στην ήττα με 1-2 εντός από τη Λοκομοτίβ Μόσχας).

Την 1η αγωνιστική των ομίλων Ολυμπιακός παρουσιάστηκε από τον Πέδρο Μαρτίνς με μόλις τρεις Έλληνες (Τσιμίκας, Μπουχαλάκης και Μασούρας) στην ενδεκάδα του κόντρα στην Τότεναμ (2-2), δηλαδή όσους Άγγλους είχε και το σχήμα των Λονδρέζων, που τότε είχαν στον πάγκο τους Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν, μάλιστα, αυτή τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, με δύο από τους αυτούς, αφού ο Μασούρας, παραχώρησε τη θέση του στον Ραντζέλοβιτς. Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθονταν άλλοι δύο Έλληνες, Αβραάμ Παπαδόπουλος και Βασίλης Τοροσίδης. Με δύο Άγγλους στην σύνθεσή της άκουσε το τελευταίο σφύριγμα του Ιταλού Ρόκι και η Τότεναμ, μιας και ο Αλί, είχε κάνει χώρο για τον Σον.

Σχετικά με άλλα ματς της πρεμιέρας των ομίλων του Champions League, μία ομάδα, η Γαλατασαράι, ήταν εκείνη που δεν είχε ούτε έναν γηγενή παίκτη στην ενδεκάδα της, στην έναρξη του εκτός έδρας αγώνα με την Μπριζ (0-0), αλλά έκλεισε το ματς έχοντας δύο Τούρκους στην σύνθεσή της, παίκτες που πέρασαν ως αλλαγή στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός ότι στην μεγάλη συνάντηση στο Παρίσι, ανάμεσα σε Παρί Σεν Ζερμέν και τη Ρεάλ Μαδρίτης (3-0), ο Τόμας Τούχελ παρουσίασε ενδεκάδα με έναν Γάλλο (Κιμπεμπέ) και ο Ζινεντίν Ζιντάν με έναν Ισπανό (Καρμπαχάλ).

1 – Paris-Real Madrid is the first game in the history of the UEFA Champions League where both teams have more players of the nationality of the opposing team than of their own in their starting 11 (3 in Real, 1 in Paris – 2 in Paris, 1 in Real). Bosman. pic.twitter.com/1iq1vRfHdc

— OptaJean (@OptaJean) 19 Σεπτεμβρίου 2019

Συνολικά, από τους 352 παίκτες των ενδεκάδων των αγώνων της 1ης αγωνιστικής στους ομίλους του Champions League, μόλις οι 94 αντιπροσώπευαν τις χώρες που εκπροσωπούσαν οι ομάδες, με άλλα λόγια μόλις ποσοστό 26,7%.

Οι συγκρίσεις έγιναν για τους αγώνες της 1ης αγωνιστικής, καθώς είναι ενδεικτικά τα νούμερα για τον παραπάνω κανόνα. Νούμερα που δεν άλλαξαν πολύ στη συνέχεια των παιχνιδιών στους ομίλους, με βάση και τα ρόστερ που είχαν δηλώσει οι ομάδες για τη διοργάνωση.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα των 16 αγώνων της πρεμιέρας του Champions League, με τους γηγενείς παίκτες που χρησιμοποίησαν οι 32 ομάδες στις ενδεκάδες τους:

Λιόν (4 Γάλλοι) – Ζενίτ (4 Ρώσοι)
Ιντερ (4 Ιταλοί) – Σλάβια Πράγας (8 Τσέχοι)
Τσέλσι (3 Άγγλοι) – Βαλένθια (3 Ισπανοί)
Αγιαξ (3 Ολλανδοί) – Λιλ (5 Γάλλοι)
Μπενφίκα (5 Πορτογάλοι) – Λειψία (3 Γερμανοί)
Ντόρτμουντ (3 Γερμανοί) – Μπαρτσελόνα (3 Ισπανοί)
Νάπολι (3 Ιταλοί) – Λίβερπουλ (3 Άγγλοι)
Σάλτσμπουργκ (4 Αυστριακοί) – Γκενκ (3 Βέλγοι)
Κλαμπ Μπριζ (3 Βέλγοι) – Γαλατάσαραϊ (κανένας Τούρκος)
Ολυμπιακός (3 Έλληνες) – Τότεναμ (3 Άγγλοι)
Παρί Σεν Ζερμέν (1 Γάλλος) – Ρεάλ Μαδρίτης (1 Ισπανός)
Μπάγερν (3 Γερμανοί) – Ερυθρός Αστέρας (3 Σέρβοι)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (7 Ουκρανοί) – Μάντσεστερ Σίτι (2 Άγγλοι)
Ντιναμό Ζάγκρεμπ (5 Κροάτες) – Αταλάντα (2 Ιταλοί)
Ατλέτικο Μαδρίτης (3 Ισπανοί) – Γιουβέντους (1 Ιταλός)
Λεβερκούζεν (6 Γερμανοί) – Λοκομοτίβ Μόσχας (5 Ρώσοι)

The best for me in 2019#uefachampionsleague pic.twitter.com/bGm9e5DILC

— MosTaa (@MostafaAzzam18) 18 Δεκεμβρίου 2019

Οι αρχηγοί των ομάδων που έχουν σηκώσει την κούπα από το 2002 είναι συνήθως από τη χώρα της εκάστοτε πρωταθλήτριας:

@ChampionsLeague-winning captains from 2012-2019

Who will be next?#UCLdraw pic.twitter.com/lX3KAG0VWp

Sports update. (@Shafaqut94) 16 Δεκεμβρίου 2019

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Το Champions League «μιλάει» ολοένα και περισσότερες γλώσσες – Προς… εξαφάνιση οι γηγενείς παίκτες στους συλλόγους - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα