«Τίτλοι τέλους» για τη Χαλυβουργική – Κατέβασε τους διακόπτες η ΔΕΗ μετά από 93 χρόνια

Ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα ο επιτηρητής της ΑΔΜΗΕ έκοψε το ρεύμα στην εταιρείαΗ εταιρεία είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 31,4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗΈνα σύντομο πέρασμα στην ιστορία της εταιρείας

Η αρχή του τέλους για τη Χαλυβουργική είναι γεγονός από το βράδυ της Δευτέρας.

Η κίνηση διακοπής ρεύματος που

έγινε πράξη τη Δευτέρα στις 23.59 από τον διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ φαίνεται ότι αποτελεί το σημαντικότερο «λιθαράκι» που θα οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο την ιστορική εταιρεία έπειτα από 93 χρονιά.

Μάλιστα, η πληροφορία ότι θα σταματήσει η ηλεκτροδότηση είχε αρχικά διαψευστεί καθώς πληροφορίες ήθελαν τον πάροχο και την κυβέρνηση να μην επιθυμούν την όποια διατάραξη στην εορταστική περίοδο.

Τις ευθύνες της ιδιοκτησίας της «Χαλυβουργικής» στην ουσία επιβεβαιώνει ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», στην οποία έκανε σαφές ότι η καταβολή του μισθού και του δώρου των Χριστουγέννων θα είναι και η τελευταία εκ μέρους του χρηματοδότηση προς την εταιρεία.

Ένα σύντομο πέρασμα στην ιστορία της εταιρείας

Η δεύτερη χαλυβουργία που άνοιξε στη χώρα είναι η Χαλυβουργική της οικογένειας Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Η εταιρεία ξεκίνησε ως βιομηχανία καρφιών το 1932 για να εξελιχθεί σε μικρό χαλυβουργείο επί της οδού Πειραιώς στην Αθήνα το 1938.

Το 1953 η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία νέες καμίνους ηλεκτρικού τόξου στην Ελευσίνα, που σύντομα μεταβλήθηκαν σε πλήρως καθετοποιημένη σιδηρουργία–χαλυβουργία.

Το 1958, η «Χαλυβουργική» απέκτησε κάμινο ανοικτής εστίας τύπου Siemens-Martin, και το 1963 έθεσε σε λειτουργία την πρώτη υψικάμινο στον ελλαδικό χώρο, καθώς και μεταλλάκτες τύπου LD.

Το 1975, η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία και δεύτερη υψικάμινο ανεβάζοντας έτσι την παραγωγική της δυναμικότητα σε 2,5 εκατ. τόνους χάλυβα ετησίως.

Έκτοτε όμως η εταιρεία άρχισε να φθίνει και το 1981 διέκοψε την λειτουργία των υψικαμίνων.

Συνέχισε ωστόσο την παραγωγή πλατέων και επιμηκών προϊόντων με ανάτηξη παλαιοσιδήρων σε καμίνους ηλεκτρικού τόξου. Η εταιρεία συνέχισε να παράγει επιμήκη προϊόντα στην Ελευσίνα, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις δυναμικότητας 500.000 τόνων υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Π. Αγγελόπουλου και των γιων το.

Τα οικονομικά χρέη επιβάρυναν την εταιρεία τα τελευταία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα