Τις προοπτικές της Ελλάδας στον διαστημικό τομέα παρουσίασε ο καθηγητής Dr. Kai-Uwe Schrogl

Συνεδρίασε την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα: «Η Ελλάδα σε ένα νέο και φιλόδοξο ρόλο στο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα: Ενισχύοντας την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη χάραξη πολιτικής».

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Καθηγητής Dr. Kai-Uwe Schrogl, Διευθύνων Σύμβουλος Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού

Διαστήματος (European Space Agency – ESA) και η Dr. Χριστίνα Γιανόπαπα, Επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων (Head of Political Affairs Office) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA).

Κατά την της εισήγησής τους, τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, παρουσίασαν μια επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Τομέα, καθώς και των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του, με έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα, στις ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη, στους διάφορους τομείς και στη χάραξη πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Dr. Kai-Uwe Schrogl, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά και τα μέλη της Επιτροπής για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τον ευρωπαϊκό φορέα για το διάστημα και πολύ περισσότερο για το διάστημα, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του τομέα του διαστήματος στην καθημερινή ζωή, τονίζοντας πως «αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει κάθε στιγμή μέσα στην ημέρα, αμέσως θα καταλάβετε ότι παντού εμπλέκεται το διάστημα», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως βασικοί τομείς της κοινωνίας συνδέονται με το αυτό, όπως «η γεωργία, η ναυτιλία, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η ενέργεια, η υγεία, η περιφερειακή ανάπτυξη, η εξωτερική πολιτική, η ασφάλεια και η άμυνα».

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, εξήρε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ανάπτυξη του διαστημικού τομέα στη χώρα μας, λέγοντας «έχετε πλήρη κατανόηση του τι ακριβώς επιδιώκετε από την ESA, τι θέλετε να επιτύχετε και ο μέχρι τώρα προϋπολογισμός σας είναι υγιέστατος, στηρίζεται σε μια εναργέστατη συμμετοχή σε υποχρεωτικές δράσεις, υπάρχει αυξανόμενη τάση για ανάληψη ανάλογων δράσεων και σε προαιρετικό επίπεδο προγραμμάτων. Έχουμε δημιουργήσει μια εξαιρετική σχέση και πραγματικά χαιρόμαστε να βλέπουμε αιτήματα, πρωτοβουλίες εκ μέρους σας και την επίδειξη του ενδιαφέροντος σας για συμμετοχή και διαμόρφωση της ESA».

Όσον αφορά την ελληνική πρόταση για δημιουργία πρωτοβουλίας εντός ESA με θέμα τη «συνεργασία» διαστήματος και ναυτιλίας (Space and maritime), εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η πρωτοβουλία αυτή, σημειώνοντας πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικός τομέας για εσάς. Δημιουργούμε πλατφόρμες και μια ιδιαιτέρως από αυτές αφορά το διάστημα και τη ναυτιλία, εκεί που πλέον μελετάμε την ανάπτυξη εξειδικευμένων τεχνολογιών και προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε τη δημιουργία κονσόρτιουμ για να μπορέσουμε μέσα από τις συμπράξεις αυτές να αναπτύξουμε νέες ευκαιρίες στον τομέα αυτό».

Ο Dr. Kai-Uwe Schrogl, αναφέρθηκε, επίσης, στο ελληνικό κέντρο επώασης νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με την ESA, το ESABIC, τονίζοντας «έχουμε ήδη κέντρα επιχειρηματικής εκκόλαψης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είμαι κάτι παραπάνω από πεπεισμένος ότι και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη πολλών νέων επιχειρήσεων και νεοφυών στην Ελλάδα», ενώ κατά το κλείσιμο της ομιλίας σημείωσε πως «το είναι μια πρόκληση και ένα ερέθισμα για να μπορέσουν οι νέοι να ενδιαφερθούν για την επιστήμη και την τεχνολογία, τις φυσικές επιστήμες στο σύνολό τους».

Από την πλευρά της, η Χριστίνα Γιαννόπαπα, επικεφαλής του γραφείου πολιτικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, αναφέρθηκε στο ρόλο του διαστήματος, τα θέματα της οικονομίας και το πώς μπορεί να βοηθήσει στην οικονομία και την κοινωνία, παρουσιάζοντας μια σειρά από τομείς που άπτονται στον διαστημικό τομέα.

Αρχικά τόνισε πως «μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορίες από το διάστημα, από τον αέρα και επίσης από τη γη, οι οποίες μπορεί να γίνουν εφαρμογές που καινοτόμες επιχειρήσεις, μπορούν να παίξουν το ρόλο τους ώστε να βοηθήσουν και τις κυβερνήσεις και την κοινωνία με διάφορα προϊόντα, όπως τη γεωργία».

Επίσης, η κ. Γιαννοπαπά παρουσίασε το μεγάλο ρόλο που παίζει το διάστημα στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, λέγοντας πως «όταν μιλάμε για την ασφάλεια, μιλάμε για την ασφάλεια του πολίτη σε όλο το φάσμα. Υπάρχει το internationalcharterofmajordisasters, το οποίο η Ελλάδα το είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα στις φωτιές για να μπορέσει να δει πού ακριβώς είναι οι φωτιές ώστε τα διάφορα όργανα να έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο τι χρειάζεται».

Τέλος, η επικεφαλής του γραφείου πολιτικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, αναφέρθηκε στα οφέλη από τις επενδύσεις τον τομέα του διαστήματος: «κατά μέσο όρο, το 1 ευρώ που επενδύουμε μάς δίνει 6 ευρώ πίσω. Ειδικά, στα θέματα των εφαρμογών, είναι πάρα πολύ περισσότερο. Άρα, συμφέρει τις χώρες να κάνουν επενδύσεις στο χώρο αυτό».

Από τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, ξεχώρισε αυτή του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «παρ’ ότι η χώρα μας έχει εξαιρετικό κλίμα και εξαιρετικές εδαφολογικές συνθήκες, η μέση απόδοση ενός στρέμματος στην Ελλάδα είναι 170 ευρώ, όταν η απόδοση ενός στρέμματος στην Ολλανδία είναι 1.900 ευρώ», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «πρέπει να αλλάξουμε όλο το μοντέλο της γεωργίας μας, κάτι που η Ελλάδα, έχει ξεκινήσει και προσπαθεί να αλλάξει αυτό το μοντέλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα