Την κρίση τελικά την πληρώνουν οι… μιλένιαλς – Η νέα γενιά αντιμετωπίζει όλες τις πιέσεις των τελευταίων 30 χρόνων… μαζεμένες

Οι νέοι ηλικίας 17-35 ετών, δηλαδή οι «μιλένιαλς» όπως λέγονται χαρακτηριστικά, πληρώνουν το τίμημα της κρίσης όχι μόνο τώρα, αλλά ουσιαστικά όλων των κρίσεων τα τελευταία 30 χρόνια.

Αυτό υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ με μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης 10 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτή, οι νέοι έχουν λιγότερο σταθερές δουλειές, με μικρότερους μισθούς, λιγότερες προοπτικές και σίγουρα χειρότερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας από ότι όλες οι γονείς τους.

Με λίγα ο ΟΟΣΑ

απλά επιβεβαιώνει αυτό που ήξεραν ήδη οι νέοι.

«Σήμερα, η μεσαία τάξη θυμίζει ολοένα και περισσότερο πλοίο που ταξιδεύει σε ταραγμένα νερά», παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, σε μια ανακοίνωσή του, με την ευκαιρία της έκθεσης αυτής που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Υπό πίεση: οι μεσαίες τάξεις χάνουν ταχύτητα» και διαπιστώνει ότι στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, επτά στους δέκα μπέιμπι-μπούμερς (η γενιά αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) κατάφερναν να αναρριχηθούν στη μεσαία τάξη σε ηλικία 20 ετών. Για τους μιλένιαλ (ή “Γενιά Υ”) όμως αυτό ισχύει μόνο για έξι στους δέκα.

«Εκείνη η γενιά επωφελήθηκε επίσης από πιο σταθερές θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του εργασιακού της βίου, σε σύγκριση με τη νεότερη γενιά. Τα εισοδήματά τους μετά βίας αυξήθηκαν στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το κόστος των βασικών ειδών για τις μεσαίες τάξεις αυξήθηκε περισσότερο από τον πληθωρισμό», συνεχίζει η έκθεση.

Το ένα στα πέντε νοικοκυριά αυτής της κοινωνικής τάξης «δαπανά περισσότερα απ’ όσα κερδίζει». Η κατάσταση αυτή θεωρείται ακόμη πιο ανησυχητική δεδομένου ότι η μεσαία τάξη είναι επίσης υπερχρεωμένη σε υψηλότερο βαθμό από την κατώτερη ή την ανώτερη.

«Τις δύο τελευταίες δεκαετίες το κόστος στέγασης αυξήθηκε τρεις φορές γρηγορότερα από το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών», εξήγησε ο ΟΟΣΑ.

Τα τελευταία 30 χρόνια, η μεσαία τάξη συρρικνώθηκε επίσης από το 64% στο 61% του συνολικού πληθυσμού, εκτιμά εξάλλου ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας που εδώ και καιρό ζητά μια πιο ισόνομη κατανομή των εισοδημάτων.

Ο ΟΟΣΑ υπενθύμισε ότι η μεσαία τάξη είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία: «στηρίζει την κατανάλωση, δίνει το έναυσμα για σημαντικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγεία και τη στέγαση και παίζει καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της κοινωνικής πρόνοιας μέσω της φορολόγησής της».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα