Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Εντογάν: Μίλησαν για Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Συρία (video)

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε για τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα (17/08), αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στην κρίση στη Λιβύη και στην ανάγκη να γίνουν πραγματικά βήματα προς μια βιώσιμη εκεχειρία.

Επίσης σημείωσε ότι και οι δύο ηγέτες

συμφώνησαν να ενισχυθούν οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στη Συρία, μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα τη Δευτέρα (17/08) ότι κοινή τουρκορωσική περίπολος επλήγη από έκρηξη στην περιοχή Ιντλίμπ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το «OPEN TV» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να μιλήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ελληνοτουρκική κρίση. Τελικά ο ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον ομολόγό του στην Τουρκία.

«Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έμφαση δόθηκε στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη. Επανέλαβαν την ανάγκη για ουσιαστικά βήματα από τις εμπλεκόμενες πλευρές για μία βιώσιμη εκεχειρία και την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων», σημειώνει το Κεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Συριακό, οι δύο ηγέτες επεσήμαναν την ανάγκη για «ενίσχυση της κοινής προσπάθειας κατά της τρομοκρατίας» και συμφώνησαν σε περαιτέρω συντονισμό για την εφαρμογή της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας, σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, Πούτιν και Ερντογάν επικεντρώθηκαν, επίσης, σε φλέγοντα διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Πρόεδροι αναφέρθηκαν στην ανάγκη επέκτασης της συνεργασίας των αρμόδιων Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, «συμπεριλαμβανομένου και της καταχώρισης του ρωσικού εμβολίου».

Τέλος, ανέλυσαν και ζητήματα που εφάπτονται εμπορικών και οικονομικών δασμών: «Στο πλαίσιο της επανέναρξης των τακτικών αεροπορικών ταξιδιών από Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη και τις παραθεριστικές περιοχές της Τουρκίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ρώσων πολιτών που διαμένουν στην Τουρκία».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, spuniknews)

Keywords
Τυχαία Θέματα