Τι δείχνει η έρευνα της Public Issue για συμφωνία Πρεσπών, Κοτζιά, Ζάεφ και Τουρκία

Στο φως της δημοσιότητας έδωσε σήμερα, Δευτέρα η Public Issue το πρώτο μέρος της έρευνας για το Πολιτικό Βαρόμετρο του Νοεμβρίου, που αφορά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ιστορικό παράδοξο που καταγράφει η έρευνα, καθώς παρατηρείται η αύξηση στη δυσαρέσκεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών με ταυτόχρονη αύξηση και στη δημοτικότητα του υπουργού που έχει βάλει όσο κανείς άλλον τη σφραγίδα του στη

συμφωνία, του Νίκου Κοτζιά.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία των Πρεσπών έχασε το 4% των υποστηρικτών της. Τον Ιούλιο το 21% των πολιτών στήριζε την συμφωνία των Πρεσπών ενώ το Νοέμβριο μόλις το 17% των πολιτών στήριζε πλέον την συμφωνία.

Την ίδια ώρα όμως ο Νίκος Κοτζιάς κερδίζει 2 % θετικές γνώμες ενώ οι αρνητικές γνώμες για τον πρώην υπουργό μειώνονται 5%. Από το 65 στο 60% το αντίστοιχο διάστημα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας, στο ερώτημα «ποια γνώμη έχετε για τη συμφωνία των Πρεσπών» το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει κατά, ενώ το 17% εμφανίζεται υπέρ. Ένα 5% αναφέρει ότι δεν τον αφορά, ενώ ένα 13% δηλώνει ούτε υπέρ, ούτε κατά.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αυτή εμφανίζεται αρνητική κατά 60% και θετική κατά 32%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, το 53% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει αρνητική γνώμη, ενώ το 28% δηλώνει ότι έχει θετική γνώμη.

Σε ερώτημα για τη μεταβολή των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το 52% αναφέρει ότι έχουν χειροτερέψει, το 44% ότι έχουν παραμείνει ίδιες και μόλις 2% ότι έχουν καλυτερέψει.

Σχετικά με τη δημόσια εικόνα του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, το 29% των ερωτηθέντων απαντά θετική, ενώ το 31% απαντά αρνητική.

Ακολουθεί το πρώτο μέρος της έρευνας της Public Issue για το Πολιτικό Βαρόμετρο του Νοεμβρίου:


Keywords
Τυχαία Θέματα