Τι αναφέρει η ΓΑΔΑ σε ανακοίνωσή της για την κράτηση του 14χρονου μαθητή

Ανακοίνωση για τις συνθήκες κράτησης του 14χρονου μαθητή από το Χαλάνδρι, που του «φόρτωσαν» κακουργηματική κατηγορία, μετά τη σύλληψή του στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης (15/10) εξέδωσε η ΕΛΑΣ, κάνοντας αναφορά και στο αν υπήρξε περιορισμός στον αριθμό των επισκεπτηρίων, όπως καταγγέλθηκε.

«Η κράτηση του 14χρονου στις 16 Οκτωβρίου 2020 έγινε με απόφαση της 1ης ανακρίτριας του Τμήματος Ανηλίκων, η οποία διέταξε και την επαναπροσαγωγή του ενώπιόν της, σήμερα 19 Οκτωβρίου 2020», τονίζει

η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σε ανακοίνωσή της σχετικά με το θέμα της κράτησής του, ενώ επισημαίνει πως «δεν υπήρξε κανένας περιορισμός για τον αριθμό και τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, καθώς και την εν γένει επικοινωνία του».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αναφέρει τα εξής:

«Για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής του 14χρονου και της οικογένειάς του, η ΓΑΔΑ δεν αναφέρθηκε νωρίτερα στο θέμα της κράτησής του. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την σημερινή απόφαση της ανακρίτριας, με την οποία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο, διευκρινίζονται ότι:

– Κατά τον σχηματισμό της δικογραφίας σε βάρος του, τηρήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 4689/2020. Ενημερώθηκε αμέσως για τα δικαιώματά του, τόσο ο ίδιος, όσο και η ασκούσα την επιμέλεια μητέρα του, παρουσία της οποίας πραγματοποιήθηκαν όλες οι νόμιμες ανακριτικές πράξεις και συντάχθηκαν οι απαιτούμενες ανακριτικές εκθέσεις (σύλληψης και εξέτασης κατηγορουμένου).

– Η κράτησή του στις 16/10/2020 έγινε με απόφαση της 1ης Ανακρίτριας του Τμήματος Ανηλίκων, η οποία διέταξε και την επαναπροσαγωγή του ενώπιον της σήμερα 19/10/2020.

– Κατά την κράτησή του στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους κράτησης ανηλίκων της υποδιεύθυνσης Ανηλίκων, δέχθηκε τρία επισκεπτήρια:

Την 12:00 ώρα της 17/10/2020 από τον συνήγορό τουΤην 12:35 ώρα της 17/10/2020 από την μητέρα τουΤην 14:00 ώρα της 18/10/2020 από την μητέρα του.

Δεν υπήρξε κανένας περιορισμός για τον αριθμό και τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, καθώς και την εν γένει επικοινωνία του».

Συμπαράσταση από πλήθος κόσμου

Ο μαθητής αφέθηκε σήμερα ελεύθερος μετά την απολογία του, ενώ ισχυρή ήταν η συμπαράσταση στον 14χρονο από τον δήμο Χαλανδρίου και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, καθώς και ισχυρή αστυνομική δύναμη, όταν ο μαθητής παρουσιάστηκε στις δικαστικές Αρχές για να απολογηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο 14χρονος Βαγγέλης, μαθητής τού 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου και εκλεγμένος γραμματέας του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου του, και όπως αναφέρθηκε συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη (15/10) κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου.

Ο Βαγγέλης, όπως και χιλιάδες μαθητές, διαδήλωνε με αιτήματα τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού και λειτουργία των σχολείων με υγειονομική ασφάλεια. Όπως δήλωσε στο avgi.gr ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος «είμαστε με τους Αηγιάννηδες και όχι με τους Ιαβάρηδες».

Αδερφή 14χρονου: Εννοείται πως τρέξαμε να τον δούμε αλλά δεν μας άφησαν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η αδερφή του 14χρονου Βαγγέλη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χάθηκε ο Βαγγέλης και δεν ήξερα πού είναι. Τον έπαιρνα τηλέφωνο αλλά δεν απαντούσε. Πήραμε τη μητέρα μου και μας είπε ότι τον έχουν κρατήσει στην ΓΑΔΑ και κατηγορείται για κακουργήματα. Εννοείται πως τρέξαμε να τον δούμε αλλά δεν μας άφησαν. Λόγω COVID δεν τον έχουμε δει καθόλου. Τηλεφωνικά έχει μιλήσει λίγο με τη μητέρα μας».

Ο δήμος Χαλανδρίου και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων της περιοχής, ζήτησαν την απελευθέρωσή του και την απαλλαγή του από τις κατηγορίες προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή και τη φοίτησή του στο σχολείο του.

«Η Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι υπερήφανη όταν μαθητές φορτώνονται με κακουργήματα», δήλωσε στο avgi.gr o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης. Παρόντες στη συγκέντρωση είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και πολλοί βουλευτές του κόμματος…

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν καταγγελίες για βίαιη προσαγωγή νεαρών, 15 – 16 χρονών, μαθητών από το μαθητικό συλλαλητήριο. Έγινε, άλλωστε, πρώτο trend στο twitter το #Χρυσοχοΐδη_παραιτήσου.

Η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με κατασχεθέντα από την πορεία μαθητών – φοιτητών. Σημειώνεται ότι οι Αρχές προσχώρησαν σε 10 προσαγωγές και οκτώ συλλήψεις, μετά την πορεία, στην οποία σημειώθηκε ένταση, όταν μια ομάδα ατόμων προκάλεσε φθορές έξω από τον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα σπάζοντας και κάποιες κάμερες. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν, δέχθηκαν μια μολότοφ και απάντησαν με ρίψη χημικών, ενώ στη συνέχεια έπεσε και αρκετό… κυνηγητό στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.

Την ίδια ημέρα έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις από την ΕΛΑΣ, μετά από επίθεση στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα