Θυμόμαστε και ακούμε μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές φωνές, τον Δημήτρη Μητροπάνο (video)

Μία από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου είναι κατά γενική ομολογία ο Δημήτρης Μητροπάνος, που έφυγε σαν σήμερα το 2012. Στεντόρεια, δυνατή φωνή κέρδισε, πριν ακόμα τελειώσει το τότε Γυμνάσιο, το ενδιαφέρον του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος και τον έστειλε αμέσως στην δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια. Εκεί στη συνέχεια θα γνωρίσει το ζωντανό μύθο Γιώργο Ζαμπέτα που θα

τον πάρει μαζί του στο νυχτερινό κέντρο Ξημερώματα.

Ο γεννημένος στην Αγία Μονή Τρικάλων Μητροπάνος, ήρθε στην Αθήνα στην ηλικία των 16 ετών, όπου και έζησε με το θείο του στο κέντρο της πόλης.

Πριν κλείσει τα 20, στη δύσκολη εποχή που ξεκινούσε στην Ελλάδα (βρισκόμαστε στα 1967), θα ηχογραφήσει τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη».

Πρώτος μεγάλος σταθμός στην καριέρα του θα είναι λίγο αργότερα, το 1972, όταν θα τραγουδήσουν με την Πετρή Σαλπέα τον υπέροχο δίσκο «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση και του ποιητή-στιχουργού Μάνο Ελευθερίου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο ερμηνευτής θα ξαναβρεθεί με τον μεγάλο συνθέτη επί σκηνής και μάλιστα στο Ηρώδειο. Εκεί θα τραγουδήσει για δύο παραστάσεις με τη Δήμητρα Γαλάνη και τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές θα κυκλοφορήσουν και σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα.

Ο μεγάλος Μητροπάνος στα περισσότερα από τα 45 χρόνια που βρέθηκε σε σκηνές και δισκογραφία, συνεργάστηκε με όλη την αφρόκρεμα του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τους Γιώργο Ζαμπέτα, Μίκη Θεοδωράκη, Δήμο Μούτση, Θάνο Μικρούτσικο, Απόστολο Καλδάρα, Τάκη Μουσαφίρη, Χρήστο Νικολόπουλο, Μάριο Τόκα, Γιώργο Κατσαρό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Σπανό, Στέφανο Κορκολή κ.α.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, για όσους θυμούνται, έδωσε την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ηρώδειο, μία συναυλία-αφιέρωμα στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας. Και αυτή η ζωντανή εμφάνιση ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου».

Χάριν ιστορίας, η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη το καλοκαίρι του 2011 με τίτλο «Εδώ είμαστε».

Ο Δημήτρης Μητροπάνος «έφυγε» σε ηλικία 64 ετών, στις 17 Απριλίου του 2012.

Το αφιέρωμα του altsantiri στον σπουδαίο καλλιτέχνη:

Keywords
Τυχαία Θέματα