Θρίλερ με το «Oruc Reis»: Μπήκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων; – Πλέει κοντά στο Καστελόριζο (video)

Σε πόλεμο νεύρων επιδίδεται για μια ακόμη φορά η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την πορεία του «Oruc Reis» στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς φέρεται να βρέθηκε κάτω από τα 12 μίλια στη νήσο Στρογγύλη – και πολύ κοντά στο Καστελόριζο – , κάτι που αποτελεί πρωτοφανής πρόκληση… Σε ετοιμότητες οι Ένοπλες Δυνάμεις… 

Το απόγευμα της Κυριακής (18/10) το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έφτασε στο βόρειοανατολικό άκρο της παράνομης δεσμευμένης για έρευνες περιοχής (υπενθυμίζεται ότι ακολούθησε και anti-navtex από την Άγκυρα, ως απάντηση στην Αθήνα). Παρά το γεγονός ότι αρχικά η πορεία του έδειχνε

να βγαίνει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη συνέχεια άρχισε να στρίβει ξανά αριστερά παίρνοντας νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Κατά τη διαδικασία στροφής, το τουρκικό ερευνητικό φέρεται να πέρασε σε απόσταση 14 μιλίων από το νησί του Καστελόριζου, ενώ από το ανατολικότερο νησάκι του Συμπλέγματος της Μεγίστης, τη Στρογγύλη, παραλίγο να «σπάσει» και τα 12 μίλια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φέρεται να σε απόσταση περίπου 13 μιλίων από το συγκεκριμένο ελληνικό έδαφος. Κάποιες άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι έφτασε στα 11,5 ναυτικά μίλια νότια του συμπλέγματος της Στρογγύλης.

Εάν ισχύει αυτό, τότε είναι η πρώτη φορά που έχει πλησιάσει τόσο πολύ κοντά στο Καστελόριζο και αυτό σημαίνει ότι κινείται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών υδάτων της από 6 ναυτικά μίλια που είναι τώρα στα 12 ν.μ. Πρόκειται, πλέον, όχι για αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά για άμεση αμφισβήτηση των ιδίων των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία Navtex της Τουρκίας «απειλούσε» με προσέγγιση του «Oruc Reis» στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Ενδεχόμενη απόφαση της Άγκυρας να στείλει το «Oruc Reis» πιο κοντά από τα 12 ναυτικά μίλια σημαίνει ότι αναζητά με κάθε τρόπο την κλιμάκωση, το «θερμό» επεισόδιο, την έμπρακτη αντίδραση της Αθήνας, μιας και θα ακυρώνει επί της ουσίας το δικαίωμα της Ελλάδας για πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα στα 12 μίλια.

Αυτό ακριβώς είναι και το ελληνικό «casus belli». Δηλαδή, αν το «Oruc Reis» ξεπεράσει μαζί με τα συνοδευτικά του πλοία τα 12 μίλια, τότε δεν αποκλείεται να βρει απέναντί του το Πολεμικό Ναυτικό της Χώρας μας.

Λίγο πριν τις 18:30 το απόγευμα, το «Oruc Reis» βρισκόταν, πάντως, περίπου 20 μίλια νότια του Καστελόριζου, με πορεία νοτιοδυτική, δηλαδή απομακρύνεται συνεχώς από το σύμπλεγμα και δείχνει να «σκανάρει» και πάλι την δεσμευμένη με NAVTEX περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει συνεχώς ένας τουρκικός στολίσκος αποτελούμενος από φρεγάτες και κορβέτες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή. ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες προς τα στελέχη και των τριών Κλάδων, τα οποία είναι πανέτοιμα να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή αντίδρασης. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να δίνει σαφείς οδηγίες και να είναι σε άμεση επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου για την διαμόρφωση των κρίσιμων αποφάσεων που ενδεχομένως απαιτηθεί να ληφθούν.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (18/10), ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Adil Karaismailoglu, ανήρτησε προκλητικό χάρτη στο twitter της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», η οποία πλέον αποτελεί επίσημο «δόγμα» της Άγκυρας. Μιλώντας φυσικά και για έρευνες, κόβοντας το Αιγαίο στη μέση, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να δίνει αυστηρή απάντηση…

Παράλληλα, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Kanuni διέρχεται τα στενά στα Δαρδανέλια και κατευθύνεται προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Το γεωτρύπανο κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη όπου ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Χαϊντάρ Πασά στην ασιατική πλευρά της Πόλης και εκεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα γίνουν εργασίες συντήρησης, ενώ αφού αποσυναρμολογηθεί ο πύργος του, θα διέλθει από τα στενά του Βοσπόρου για να κατευθυνθεί προς την περιοχή του Ζογκουλντάγ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Και όλα αυτά, λίγο μετά την απόφαση των Ευρωπαίων να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στη γείτονα να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής και του διαλόγου, σύμφωνα με τις Αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία, αφού είδε, λοιπόν, την Ευρώπη να τις… χαϊδεύει ξανά τα «αυτιά», τραβάει και άλλο το σχοινί των προκλήσεων. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (17/10) εξέδωσε με τρεις νέες NAVTEX για δύο ασκήσεις στο Αιγαίο και μία άσκηση στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Πρόκειται για άσκηση στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, άσκηση στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή (18/10), μετά το σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάνω στο ερευνητικό σκάφος «Fatih», κάνοντας επίδειξη δύναμης, ο τούρκος πρόεδρος προέβη σε νέο παραλήρημα, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως «λυτρωτής» των καταπιεσμένων. Εκτόξευσε, πάντως, ξανά απειλές εναντίον αυτών που «θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία». «Θα είμαι παρών, όπου υπάρχει καταπίεση. Έχουμε υποστεί ως έθνος τα μεγαλύτερα δεινά της ιστορίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, μιλώντας την Κυριακή (18/10) στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του (AKP) στην επαρχία Σιρνάκ, που βρίσκεται στα σύνορα Ιράκ – Συρίας, ανέφερε ότι «όσο και να λένε τι δουλειά έχει η Τουρκία σε κάθε χώρα, εκείνος θα είναι παρών όπου υπάρχει καταπίεση». Επίσης, παραπονέθηκε που ενώ έχουν ως έθνος υποστεί τα μεγαλύτερα δεινά της ιστορίας, νικητές βγαίνουν… άλλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα