Θάνος Μικρούτσικος – Ο συνθέτης που μας έμαθε τον Καββαδία δεν μένει πια εδώ (video)

Μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο Θάνος Μικρούτσικος πέθανε το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου σε ηλικία 72 ετών, αφήνοντας πίσω του σπουδαία τραγούδια και ένα έργο ζωής  που δεν ήταν άλλο από τη μελοποίηση των ποιημάτων του Νίκου Καββαδία. Χάρη στον κορυφαίο συνθέτη και μουσικό, γενιές Ελλήνων γνώρισαν και τραγούδησαν τον «ποιητή των θαλασσών».

Η συμβολή του όμως στην ποίηση δεν τελείωνε με τον Καββαδία αφού έντυσε μουσικά στίχους μεγάλων ποιητών όπως των Γιάννη Ρίτσου, Άλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Ναζίμ Χικμέτ.

Συνεργάστηκε

με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες του ελληνικού ρεπερτορίου, από την Χαρούλα Αλεξίου και τον Μανώλη Μητσιά, μέχρι τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Γιώργο Νταλάρα, τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τη Δήμητρα Γαλάνη. Μία από τις ξεχωριστές στιγμές της καριέρας του, η συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο για το τραγούδι «Ρόζα» που άφησε εποχή.

Η μάχη με τον καρκίνο

Ο Θάνος Μικρούτσικος υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό, μετά από σχεδόν δύο χρόνια μάχης με την «επάρατη νόσο». Δε δίστασε ποτέ να μιλήσει για την περιπέτεια της υγείας του και τον αγώνα που έδινε με τόση αξιοπρέπεια. «Θα είμαι δυνατός μέχρι τέλους» ανέφερε σε μία από τις συνεντεύξεις του για να προσθέσει αμέσως μετά «είμαστε εδώ για να πολεμάμε».

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι τελευταίες του αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το δωμάτιο του νοσοκομείου. «Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ΄ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ΄ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει. Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ» είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα…

Gepostet von Thanos Mikroutsikos am Sonntag, 8. Dezember 2019

Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους…

Gepostet von Thanos Mikroutsikos am Samstag, 21. Dezember 2019

Το τελευταίο αντίο

Φίλοι και συγγενείς θα πουν το τελευταίο αντίο στο μεγάλο συνθέτη τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και ώρα 14:30 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών όπου θα γίνει η πολιτική του κηδεία.

Η σoρός θα εκτίθεται από τις 10:30 πμ στην αίθουσα τελετών, ενώ η οικογένεια παρακαλεί αντί για στεφάνια, να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας.

Η ζωή και το έργο του Θάνου Μικρούτσικου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτηση του από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία , αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Έγραψε όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού συνθέτοντας εκατοντάδες τραγούδια σε κείμενα ελλήνων και ξένων ποιητών.

Έχει ηχογραφήσει δεκάδες LP και Cd συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, κ.α.

Έχει γράψει μουσική για 100 περίπου θεατρικά έργα. Δεκαπέντε παραγωγές του αρχαίου δράματος (Επίδαυρος- Ηρώδειο) και δεκαέξι παραγωγές στο εξωτερικό (Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία κ.α)

Έχει σκηνοθετήσει τρία έργα στον χώρο του μουσικού θεάτρου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής ( Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λίλλη, Λυών, Ρενς, Μονπελιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάννη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία,Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κοστάντσα, Νόργουιτς, Λουιζιάνα, Σικάγο, Χογκ Κόγκ, Μπουρζ, Μιλάνο, Λισσαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβίδεο, Μπουένος Αιρες, Σάο Πάολο, Κάιρο κ.α).

Τα έργα του έχουν εκτελεστεί απ΄ όλες τις ελληνικές ορχήστρες καθώς και από μεγάλες ορχήστρες του εξωτερικού όπως Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης, της Κρακοβίας, της Λιέγης, της Οζάκας, Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου της Καρλσρούης, Καμεράτα των Βερσαλλιών, Συμφωνιέτα του Μπόρνμουθ, Μούζικα Πολυφώνικα, Χορωδία Αρνολντ Σένμπεργκ της Βιέννης και πολλές άλλες

Συνεργάστηκε με μαέστρους και σολίστ διεθνούς κύρους όπως Jerzy Swoboda, Adrew Davis, Kazuyoshi Akiyama, Louis Devos, Gunther Schuller, Leo Brouwer, Saulius Sondeckis, Amury du Closel, Erwin Ortner, Gary Burton, Augustin Dumay, Michel Beroff, Pedro Carneiro, Sergei Krulof, Ivan Bastos, Νικόλας Οικονόμου, Κώστας Κοτσιώλης, Γιάννης Βακαρέλης, Milva, Irene Jarsky, Udo Reineman, Δημήτρης Καβράκος, Lucienne Van Deyck, Lieve Janssen, Chris Demoor, Lucile Vignon κ.α

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Το 2002 τιμήθηκε για την μουσική του στο θέατρο με το βραβείο Δημήτρης Μητρόπουλος από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου. Υπήρξε:

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 1986-1990

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 1990-1993

Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού 1993-1994

Υπουργός Πολιτισμού 1994-1996

Καλλιτεχνικός διευθυντής της HMV ( Ελλάδας) 1996-2004

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ 1998-1999 (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)

Σύμβουλος διοίκησης για τα πολιτιστικά στον Οργανισμό “ Αθήνα 2004”, 2002-04

Καλλιτεχνικός διευθυντής για το θεσμό “ Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2006”, από το Νοέμβριο του 2003 έως τον Ιανουάριο του 2006

Για τη δράση του στην πολιτιστική διαχείριση καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Πηγή: Θάνος Μικρούτσικος – Ο συνθέτης που μας έμαθε τον Καββαδία δεν μένει πια εδώ (video) - altsantiri

Keywords
video, τασσω καββαδια, θανος μικρουτσικος, θανος, δημητρης μητροπανος, Αννα Νταλαρα, μητροπανος, αθηνα, κηδεία, πατρα, εταιρεία, θεατρο, blue, note, sony, cbs, emi, agora, hmv, ηρωδειο, γαλλια, ελλαδα, βρυξέλλες, bbc, louis, leo, burton, pedro, ivan, irene, δραση, gary moore, Καλή Χρονιά, burton, hmv, βαρκελωνη, βερολινο, βουδαπεστη, εδιμβουργο, ιταλια, κωνσταντινουπολη, λονδινο, μιλανο, μουσικη, τραγουδια, φλωρεντια, ωρα, bbc, emi, sony, αγκυρα, αλεξιου, αξιοπρεπεια, αρμονια, βιεννη, βρυξέλλες, δημητρα, γινει, δευτερα, δωσει, δρεσδη, εγινε, αιθουσα, ελβετια, εργα, εποχη, ερχονται, εταιρεία, ετων, ζωη, κηδεία, ιδιο, ηλικια, θεωρια, λειψια, λιεγη, λυων, μαδριτη, μεγαρο μουσικης, μηνυματα, ποιηση, οικογενεια, παπακωνσταντινου, παρισι, πεθανε, σαο παολο, σαο, σαββατο, σιγουρος, συντομα, σικαγο, τμημα, τρια, φεστιβαλ, ωδειο, agora, blue, δημητρης, δωματιο, ειδη, irene, ivan, κειμενα, κωνσταντινου, κωστας, leo, louis, μητροπουλος, νεκροταφειο, νοσοκομειο, note, ορχηστρα, pedro, θανου, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα