«Θα φτάσω μέχρι τέλους για την προστασία της τιμής μου», τονίζει ο Λυκουρέντζος για Novartis (video)

Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis που να αποδεικνύει την ενοχή του, εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Δείτε επίσης: LIVE: Στη Βουλή το σκάνδαλο Novartis

– Ενστάσεις «με το καλημέρα» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Επιμένω στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν θα δεχθώ με κανέναν τρόπο τη σπίλωση του ονόματός μου» ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας, μιλώντας στη Βουλή επί της προτάσεως για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Δείτε επίσης: «Επί Σαμαρά κατακρεουργήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας», καταγγέλλει ο Παπαγγελόπουλος

«Θα φτάσω μέχρι τέλους για την προστασία της τιμής μου. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον» τόνισε στη συνέχεια και έθεσε στη διάθεση της δικαιοσύνης τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, το απόρρητο των επικοινωνιών και τα e mails του.

«Στη θητεία μου ούτε μία απόφαση δεν υπέγραψα για την τιμολόγηση φαρμάκων. Οι αποφάσεις που υπέγραψα είναι δημοσιευμένες στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως» σημείωσε.

Δείτε επίσης: «Αισχρές συκοφαντίες όσα λένε οι μάρτυρες για το πρόσωπό μου», λέει ο Στουρνάρας για Novartis

Επανέλαβε, δε, ότι «έθεσα και θέτω στη διάθεση της δικαιοσύνης το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία το άνοιγμα του σπιτιού μου τα πάντα. Όλα στο φως, δεν φοβάμαι τίποτα γιατί δεν έχω κάνει τίποτα».

«Δεν υπάρχει τίμημα με το οποίο μπορεί να εξαγοραστεί η συνείδησή μου. Δεν φοβάμαι, δεν ανησυχώ μπροστά στην ψευδομαρτυρία. Δεν θα ανεχθώ με κανένα τρόπο την σπίλωση του όνοματός μου. Δεν θα διαψεύσω όσους με ψήφισαν» κατέληξε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στη δικογραφία κάτω από τον τίτλο «προκύπτουσες ενδείξεις» ουδένα στοιχείο υπάρχει που να με συσχετίζει με ενοχή, τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος διατύπωσε την οργή του για το γεγονός ότι επανέρχεται στο βήμα της Βουλής για να μιλήσει για μια δικογραφία.

Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε από την αρχή της ομιλίας του ότι επιθυμεί να αξιοποιήσει τη διάταξη 86 παρ. 6 του Συντάγματος για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής, ώστε να αποκαλυφθεί ειδικώς για εκείνον η αλήθεια και ανέφερε συγκεκριμένα: «Δεν με αφορούν οι εκτιμήσεις περί παραγραφής, με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν πρόκειται να δεχθώ μακρόσυρτο διασυρμό της τιμής και της υπόληψής μου».

Ακόμη, υπενθύμισε ότι επί των ημερών του κλήθηκε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ώστε να εξιχνιαστεί ο λόγος για τον οποίο κατεγράφησαν κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιος – Αύγουστος) 11 εκ. συνταγές και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Τότε, συνέχισε ο κ. Λυκουρέντζος, ο επί πολλά έτη συνδικαλιστής των φαρμακοποιών, Κ. Λουράντος, υπερασπίστηκε τους συναδέλφους του, αλλά τόνισε ότι αν η συνταγογράφηση προέρχεται από γιατρούς είναι πολύ σοβαρό το θέμα, ευτελίζοντας έτσι τον ισχυρισμό ότι κάθε υπουργός μπορεί να προωθεί προϊόντα εταιρείας. «Είναι ο ίδιος που σε ώρες σύγκρουσης με την κυβέρνηση, έλεγε να γίνουν τα φαρμακεία εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν στεκόταν φυσικά φιλικά απέναντι μας» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Λυκουρέντζος επικαλέστηκε κατά την ίδια περίοδο ανακοίνωση του Συλλόγου Φαρμακευτικών επιχειρήσεων, που την υπέγραφαν ο κ. Φρουζής της Novartis και η υπόλοιπη ηγεσία των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανακοίνωση στην οποία μέμφεται την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι καθυστερεί την αδειοδότηση και τιμολόγηση νέων φαρμάκων, πάρα την ευρωπαϊκή οδηγία. «Είναι η επιστολή που αποκαλύπτει την άρνησή μας να εισέλθουν πανάκριβα φάρμακα στην αγορά και να εκτιναχθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Μερικοί από αυτούς μας έστειλαν και το μήνυμα, μέσω δημοσιευμάτων, ότι κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του νόμου λόγω της δήθεν αναλγησίας μας απέναντι στην υγεία των ασθενών. Σήμερα οι ίδιοι είναι με την πλευρά εκείνων που προσπαθούν να μας σπιλώσουν ότι δήθεν προωθούσαμε εταιρικά συμφέροντα», είπε ο κ. Λυκουρέντζος.

Ως προς το δεύτερο σκέλος που τον αφορά ότι «ενδιαφερόταν για την επίσπευση πληρωμών συγκεκριμένης εταιρείας», ο πρώην υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «παντελώς αβάσιμη και ψευδή αναφορά» και παρατήρησε: «Δεν το έκανα φυσικά, αλλά και να το επεδίωκε κάποιος, θα ήταν αδύνατο να το επιτύχει». Εξηγώντας ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε όπως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί, πρώτον διότι ο ανελέητος ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών δεν επέτρεπε οποιαδήποτε μεροληπτική αντιμετώπιση, «ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε τα εντάλματα πληρωμών κι όχι ο εκάστοτε υπουργός» και δεύτερον διότι ήταν στη διάθεσή του ΕΟΠΥΥ όλα τα εντάλματα πληρωμών ύψος 3,5 δισ και άρα δεν υπήρχαν χρήματα «ειδικά για κάποιους ευνοούμενους και προνομιούχους».

Τέλος, ο κ. Λυκουρέντζος κατέθεσε τις επιστολές του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Ελευθέριου Παπαγεωργόπουλου, ως «εξαιρετικά διαφωτιστές» για τα όσα ο ίδιος ανέφερε σχετικώς με αυτό το θέμα, ενώ κατέθεσε και επιστολές του ιδίου στις οποίες τον ευχαριστεί και τον συγχαίρει, διότι ο ρόλος του ως υπουργού υπήρξε καθοριστικός για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και στις οποίες αναφέρεται στη γενναιότητα και εντιμότητά του ως «χαρακτηριστικά σπάνιου ήθους στην πολιτική ζωή».



Keywords
Τυχαία Θέματα