«Ταπεινωτική ήττα» των ΗΠΑ στον ΟΗΕ βλέπει ο Ροχανί για το εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε το Σάββατο (15/08) ότι η Ουάσινγκτον υπέστη «ταπεινωτική ήττα» στην προσπάθειά της να παρατείνει το εμπάργκο πώλησης όπλων σε βάρος της χώρας του.

Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (14/08) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν κατά της παράτασης και άλλα 11 μέλη

(συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας) απείχαν. Μόνο οι ΗΠΑ και η Δομινικανή Δημοκρατία ψήφισαν υπέρ της αμερικανικής πρότασης.

UAE Made “Huge Mistake” With Israel Deal: Iran’s President Hassan Rouhani #image# https://t.co/Fe3fb175D5

— National Reporter (@NR_abuaimal) August 15, 2020

«Δε θυμάμαι ποτέ οι ΗΠΑ να προετοίμαζαν επί μήνες ένα ψήφισμα για να πλήξουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και να μάζεψαν μόνο μία ψήφο», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ροχανί. «Αλλά η μεγάλη επιτυχία είναι ότι οι ΗΠΑ ηττήθηκαν ταπεινωτικά σε αυτή τη συνωμοσία», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται τώρα να υλοποιήσουν την απειλή τους για επανενεργοποίηση όλων των κυρώσεων που έχει επιβάλει στο παρελθόν ο ΟΗΕ στο Ιράν, χρησιμοποιώντας μια ρήτρα της πυρηνικής συμφωνίας που προβλέπει την επαναφορά στην πρότερη κατάσταση. Διπλωματικές πηγές είπαν ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να το επιχειρήσει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, όμως θα πρέπει να δώσει μια σκληρή, δύσκολη μάχη.

Iran President Hassan Rouhani Warns UAE, Says ‘It Is Making Mistake by Moving Closer to Israel’https://t.co/eY8keJWaLy#Iran #HassanRouhani #President #UAE #Israel

— LatestLY (@latestly) August 15, 2020

Νετανιάχου: «Σκανδαλώδης» η απόφαση του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Έντονα επέκρινε αργά το βράδυ του Σαββάτου (15/08) ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχουτην απόρριψη από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την πρόταση για απόφαση που είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ για παράταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι ενθαρρύνει τις πωλήσεις όπλων.

«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην ανανεώσει το ιρανικό εμπάργκο όπλων είναι σκανδαλώδης», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου. «Αντί να αντιτίθεται στις πωλήσεις όπλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας τα ενθαρρύνει», είπε.

«Η τρομοκρατία και η ιρανική επιθετικότητα απειλούν την ειρήνη στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της περιοχής για να εμποδίσουν την ιρανική επιθετικότητα».

The Arab Spring uprisings and the threats from a common enemy — Iran — created new realities in the Middle East that brought the longstanding enemies Israel and the United Arab Emirates into a closer alliance https://t.co/55g9rJ0hTx

— Yasir Mahmood (@MofaYasir) August 15, 2020


Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε την Παρασκευή (14/08) την αμερικανική πρόταση για ψήφισμα που στοχεύει στην παράταση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που επιβλήθηκε στο Ιράν – το οποίο λήγει τον Οκτώβριο – εξοργίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατήγγειλαν μια «απαράδεκτη» ψηφοφορία.

Μόνο δύο από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, επισημαίνοντας το ρήγμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους της αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν τον Μάιο του 2018.

'A treacherous act': Iranian President Rouhani responds to deal between UAE and Israel https://t.co/80BV3oWbqR

— That Gary (@Garph2012Gary) August 15, 2020

Ροχανί: «Τεράστιο λάθος» η συμφωνία ΗΑΕ – Ισραήλ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκαναν «τεράστιο λάθος» καταλήγοντας σε συμφωνία προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, δήλωσε, εν τω μεταξύ, το Σάββατο (15/08) ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Η ιρανός πρόεδρος προειδοποίησε το κράτος του Κόλπου να μην επιτρέψει στο Ισραήλ να έχει «πάτημα στην περιοχή». Η συμφωνία ΗΑΕ – Ισραήλ, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη (13/08), θεωρείται στρατηγική ενίσχυση της περιφερειακής και παγκόσμιας θέσης των ΗΑΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα