Νέα μέτρα για κορονοϊό: Αναστολή πληρωμής φόρων, 800 ευρώ σε εργαζόμενους, μείωση ΦΠΑ

Τη 2η δέσμη μέτρων – πριν από μία εβδομάδα είχαν γίνει γνωστά τα πρώτα – για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από τα μέτρα κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup. Τα νέα μέτρα που έγιναν γνωστά είναι ύψους 2 δισ,. ευρώ, και τις επόμενες ημέρες θα έρθουν άλλα 1,8 δισ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι αναστέλλονται οι φόροι και οι εισφορές επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους

που πλήττονται λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Είτε αυτές μένουν, είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε με δική τους πρωτοβουλία.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι θα δοθεί αποζημίωση 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αναστέλλεται η εργασία του. Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έκανε γνωστό ότι υπάρχει ρήτρα απαγόρευσης στις απολύσεις εργαζομένων. Όπως τόνισε και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις όλα τα εξαγγελθέντα μέτρα έχουν ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο ΦΠΑ μειώνεται σε 6% για τις μάσκες, τα αντισηπτικά, το οινόπνευμα, το σαπούνι και την αιθυλική αλκοόλη. Για την αιθυλική αλκοόλη η μείωση ισχύει για βιομηχανίες που την αγοράζουν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών.

Με βάση τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναστέλλονται για 4 μήνες:

-καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ

-καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών

-καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων

Προϋπόθεση για αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε, ακόμα, αποζημίωση 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που κλείνει η επιχείρησή του με κρατική εντολή. Η αποζημίωση θα καταβληθεί στις αρχές Απριλίου.

Στα σημερινά, το 1 δισ. θα αφορά ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και το άλλο 1 τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Πρόκειται για υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται σήμερα.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επιπλέον την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα ΕΣΠΑ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ σε προϊόντα από το 24% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε και ρυθμίσεις για τα ενοίκια των επιχειρήσεων. Όπως είπε, πηγαίνει στο 60% το μίσθωμα των ακινήτων. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται η αναστολή των πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 4 μήνες.

Έδωσε παράταση της εκτιμητικής άσκησης για τις αντικειμενικές αξίες, ενώ έκανε γνωστό ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα πάει στο παλαιό καθεστώς.

Για τις τράπεζες ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: Αναστέλλουν τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Τόνισε, ακόμα ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε μέτρα προστασίας του χρηματιστηρίου. Επανέλαβε ότι ο εργοδότης αναλαμβάνει την υποχρέωση της διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας και ο εργαζόμενος να δείξει ανοχή μέχρι να λήξει η κρίση. Το κράτος θα δημιουργήσει ασφαλές περιβάλλον για την αντιμετώπιση των δύσκολων αυτών συνθηκών.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε σειρά μέτρων ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Όσοι κάνουν απολύσεις θα μείνουν έξω από τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε:

-Για όσους πλήττονται έως τις 30 Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

-Επιδότηση ενήμερων επαγγελματικών δανείων.

-Εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων έως 3 δις ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Δυο δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χορήγηση δανείων.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος δήλωσε: «Η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον Μάρτιο είναι απογοητευτική. Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις. Η κρίση θα περάσει».

Ο Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε ότι όλα τα εξαγγελθέντα μέτρα έχουν ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και ακολούθως έκανε γνωστά τα παρακάτω:

-Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων
-Ρητή απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει
-Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων. θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
-Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη όσο διάστημα θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (17/03) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για σταδιακή λήψη μέτρων προστασίας και στήριξης της οικονομίας.

Πηγή: Νέα μέτρα για κορονοϊό: Αναστολή πληρωμής φόρων, 800 ευρώ σε εργαζόμενους, μείωση ΦΠΑ - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα