Κορονοϊός: Οδηγίες του ΠΟΥ για την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων

Τον Ιανουάριο του 2020, o Παγκόσμιoς Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) γνωστοποίησε την έκρηξη μιας νέας νόσου του κορονοϊού στην επαρχία Χουμπέι στην Κίνα ως έκτακτη κατάσταση διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος διάδοσης της νόσου του κορονοϊού του 2019 (COVID-19) σε άλλες χώρες του κόσμου.

Η ΠΟΥ και οι αρχές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την πανδημία. Ωστόσο, αυτή η εποχή κρίσης προκαλεί άγχος στον πληθυσμό. Οι παρακάτω

σκέψεις ψυχικής υγείας αναπτύχθηκαν από το Τμήμα Ψυχικής Υγείας ως υποστήριξη για την ψυχική και ψυχολογική ευεξία κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19.

1. Ο κορονοϊός έχει ήδη επηρεάσει και θα επηρεάσει ανθρώπους από πολλές χώρες, σε πολλές γεωγραφικές τοποθεσίες. Μην το συνδέετε με καμία εθνότητα ή εθνικότητα. Να είστε καλοί με όσους έχουν προσβληθεί, σε και από οποιαδήποτε χώρα, διότι εκείνοι με τη νόσο δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος.

2. Μην αναφέρεστε στους ανθρώπους με τη νόσο ως "περιπτώσεις Covid-19" ή "θύματα" ή "οικογένειες με κορονοϊό" ή "νοσούντες". Είναι "άνθρωποι που έχουν κορονοϊό", άνθρωποι που θεραπεύονται από τον κορονοϊό, άνθρωποι που αναρρώνουν από τον κορονοϊό και μετά από την ανάρρωσή τους η ζωή τους θα συνεχιστεί με τη δουλειά τους, την οικογένειά τους και τους ανθρώπους που αγαπούν.

3. Αποφύγετε να παρακολουθείτε, να διαβάζετε ή να ακούτε νέα που σας προκαλούν αίσθημα άγχους ή κατάθλιψης, ψάξτε για πληροφορίες που κυρίως δίνουν πρακτικές οδηγίες για να προετοιμάσετε το πλάνο σας και να προστατεύσετε τον εαυτό σας και αυτούς που αγαπάτε. Αναζητήστε πληροφορίες σε σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας, 1 ή 2 φορές την ημέρα. Η ξαφνική και η σχεδόν σταθερή ροή καινούργιων ρεπορτάζ που αφορούν την έξαρση μπορεί να προκαλέσει στον καθένα ανησυχία. Συλλέξτε πληροφορίες από αξιόπιστα Μέσα και πλατφόρμες υπηρεσιών υγείας για να σας βοηθήσει να διαχωρίσετε τις φήμες από τα πραγματικά γεγονότα.

4. Προστατέψτε τον εαυτό σας και να είστε υποστηρικτικός για τους άλλους. Βοηθώντας τους άλλους όταν σας χρειάζονται, ωφελείτε τόσο αυτόν όσο και τον εαυτό σας.

5. Βρείτε δυνατότητες να ενισχύετε φωνές, θετικές ιστορίες και θετικές εικόνες από άτομα που έχουν περάσει τον κορονοϊό και έχουν αναρρώσει ή έχουν υποστηρίξει κάποιον στην ανάρρωσή τους και θέλουν να μοιραστούν την εμπειρία τους.

6. Αξιότιμοι φροντιστές και εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζουν τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από το COVID-19 στην κοινότητά σας. Αναγνωρίστε το ρόλο που παίζουν για να σώσoυν ζωές και να κρατήσουν τους αγαπημένους σας ασφαλείς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ: Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Πότε κάνω τεστ για κορονοϊό, πού και πόσο κοστίζει. ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό; Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.
Keywords
Τυχαία Θέματα