Τα ευρωπαϊκά ρολόγια «έχασαν» έξι λεπτά και ο λόγος είναι… η διπλωματία του Κοσόβου

Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

Αν αργήσατε να πάτε στη δουλειά σας σήμερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ακόμα πιο καλή δικαιολογία από το ότι παραφάγατε το Πάσχα και δεν καταφέρατε να ξυπνήσετε.

Σύμφωνα με άρθρο του Guardian, οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες μια απώλεια… 6 ολόκληρων λεπτών. Ο λόγος είναι μια απροσδόκητη έλλειψη στην ηλεκτροδότηση ολόκληρης της ηπείρου, το οποίο κάνει τα ρολόγια να πηγαίνουν αργά.

Αν

η είδηση σας φαίνεται ήδη παράξενη, τότε ο λόγος θα σας φανεί ακόμα πιο… ιδιαίτερος, αφού η «ένοχη» της πανευρωπαϊκής καθυστέρησης δεν είναι άλλη από τη… βαλκανική διπλωματία.

Ποιους επηρεάζει το πρόβλημα

Το πρόβλημα πηγάζει από την πολιτική σύγκρουση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, εξ’ αιτίας του οποίο ένα μικρό ποσό ενέργειας χάνεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο προκαλώντας ένα φαινόμενο «ντόμινο» σε 25 χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για τις χώρες που έχουν συγχρονίσει τα δίκτυα υψηλής τάσης με βάση τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να απλώνεται σε όλη την ήπειρο από την Πορτογαλία μέχρι την Πολωνία και από την Ελλάδα μέχρι τη Γερμανία.

«Εφόσον το ευρωπαϊκό σύστημα είναι διασυνδεδεμένο, όταν υπάρχει μια ανισορροπία κάπου, η συχνότητα μειώνεται ελάχιστα παντού», εξηγεί η Claire Camus, εκπρόσωπος τύπου της European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSO-E), της οποίας είναι μέλος και ο ελληνικός ΑΔΜΗΕ.

Η συγκεκριμένη οργάνωση μάλιστα πιέζει τις δύο βαλκανικές χώρες να λύσουν το πολιτικό τους πρόβλημα ώστε να εξομαλυνθεί η ηλεκτροδότηση της ηπείρου.

Όπως εξηγεί ο Guardian αναφερόμενος σε πηγές της ENTSO-E, το πανευρωπαϊκό δίκτυο έχει χάσει 113GWh από τα μέσα Ιανουαρίου του 2018 επειδή το Κόσοβο άρχισε να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απ’ όση παράγει. Η Σερβία είναι υπεύθυνη να εξισορροπεί το δίκτυο του Κοσόβου, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την ENTSO-E, δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της.

Η οργάνωση, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, τονίζει ότι «αυτή η μέση απόκλιση στη συχνότητα, η οποία δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν σε παρόμοια έκταση, θα πρέπει να σταματήσει».

Η απόκλιση από την ευρωπαϊκή προδιαγραφή των 50Hz είναι αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα στη σωστή λειτουργία των ρολογιών που δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία κρυστάλλων quartz. Τα ρολόγια αυτά, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως χρησιμοποιούν τη συχνότητα του ρεύματος για να κρατάνε μετράνε τον χρόνο. Άλλωστε τα ραδιοφωνικά ξυπνητήρια, τα ρολόγια των οικιακών ηλεκτρικών κουζινών, αλλά και τα ρολόγια που ελέγχουν τα συστήματα θέρμανσης, σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζονται από το πρόβλημα.

Υπολογίζεται ότι το ποσό της απώλειας που έχει σημειωθεί έχει οδηγήσει στο να έχουν «χάσει» οι συγκεκριμένες συσκευές ούτε λίγο, ούτε πολύ, έξι ολόκληρα λεπτά.

Η ENTSO-E, πάντως, σε δήλωσή της, εξήγησε ότι εργάζεται για να βρει μια τεχνική λύση ώστε να επανέλθει το σύστημα στην κανονική του λειτουργία εντός «λίγων εβδομάδων», ωστόσο πίεσε τις ευρωπαϊκές αρχές και τις εθνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το πολιτικό πρόβλημα στη ρίζα του.

«Αυτό βρίσκεται πέρα από το τεχνικό αντικείμενο. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου για το έλλειμμα ενέργειας στο δίκτυο του Κοσόβου. Πρέπει να το λύσετε πρώτα πολιτικά και ύστερα τεχνικά», δήλωσε μάλιστα η Camus.

H «κόντρα» Σερβίας – Κοσόβου

Οι «τριβές» μεταξύ Σερβίας και Κοσόβο έχουν ιστορία σχεδόν δύο δεκαετιών. Από το 1999, όταν τελείωσε ο πόλεμος στο Κόσοβο, ο σερβικός πληθυσμός που κυριαρχεί στα βόρεια του κρατιδίου και παραμένει «πιστό» στο Βελιγράδι, δεν έχει πληρώσει την κυβέρνηση του Κοσόβου για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Το 2015 υπήρξε συμφωνία επί του θέματος και υπήρξαν οι προϋποθέσεις να λυθεί η διαμάχη, ωστόσο η Σερβία εμπόδισε την εφαρμογή της.

Η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Σερβίας, η EMS, κατηγορεί για το ζήτημα το Κόσοβο, υποστηρίζοντας ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο το συγκεκριμένο κράτος «”τραβούσε”, χωρίς σχετική αδειοδότηση και συμβολαιογραφικές πράξεις, ηλεκτρική ενέργεια από το συγχρονισμένο δίκτυο της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της εταιρείας ηλεκτροδότησης του Κοσόβου, παραδέχτηκε ότι ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από πηγές που δεν έχουν σχέση με την εταιρεία, μεταφερόταν στις περιοχές της σερβικής μειονότητας στον Βορρά. Σημείωσε βέβαια, ότι οι καταναλωτές στην περιοχή δεν είχαν πληρώσει για το ηλεκτρικό τους ρεύμα, γεγονός που προκάλεσε στην εταιρεία ένα υπέρογκο οικονομικό βάρος.

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα