Τα δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Τσικνοπέμπτη

Αν κάτι χαρακτηρίζει το λαό μας, είναι αδιαμφησβήτητα ότι είμαστε καλοφαγάδες, ενίοτε και μόνο φαγάδες (δυστυχώς έχουμε αριστεύσει και στο γευστικό fast-junk food). Ως οπαδοί της καλοπέρασης, έχουμε φροντίσει να συντηρήσουμε όλα τα έθιμα που σχετίζονται με τη «μάσα», τα οποία άλλοτε συνδέονται με θρησκευτικές παραδόσεις, άλλοτε πάλι με τοπικές παραδόσεις και πάει λέγοντας.

Κάνοντας μία μικρή παράφραση της γνωστής παροιμίας «Όπου γλέντι και χορός η Ελλάδα πρώτη» ας δούμε τι γιορτάζουμε σήμερα, μία μέρα που γιορτάζεται

ευλαβικά η κρεατοφαγία, ήτοι Τσικνοπέμπτη. Πέρα όμως από το γεγονός της Τσίκνας + Πέμπτης, πόσα άλλα γνωρίζουμε;

1ο Επιλέχθηκε η μέρα Πέμπτη καθότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες.

2ο Βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή. Προηγείται η Προφωνή και ακολουθεί η Τυροφάγος.

3ο Προηγείται της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής που επί 40 μέρες γινόμαστε vegetarian. Να έχετε κατά νου ότι μία μπριζόλα χοιρινή έχει 175 θερμίδες, τα αρνίσια παϊδάκια έχουν 444 θερμίδες, ένα λουκάνικο χωριάτικο 100 γραμμαρίων φτάνει τις 345 θερμίδες και μία μερίδα κοτόπουλου 100 γραμμαρίων φτάνει μόλις τις 65 θερμίδες.

4ο Κρεατοφαγικές θρησκευτικής προέλευσης γιορτές συναντάμε και στη Γερμανία με το Schmutziger Donnerstag (Βρώμικη/Λιπαρή Πέμπτη) ή αλλού Weiberfastnacht Fettdonnerstag, Unsinniger Donnerstag, αλλά και στη Γαλλία –και σε γαλλόφωνες περιοχές- με τη Λιπαρή Τρίτη (Mardi Gras). Όλα τα χριστιανικά κράτη διατηρούν την παράδοση να καταναλώνονται όλα τα ζωϊκά τρόφιμα εν όψει της Μεγάλης Νηστείας. Στις περισσότερες αγγλόφωνες χώρες (Αγγλία, Ιρλανδία,Αυστραλία, Καναδά), πέρα από Λιπαρή Τρίτη (Fat Τuesday) λέγεται και Shrove Tuesday (από τη αρχαϊκή αγγλική λέξη «shrive») που σημαίνει να προετοιμαστεί κάποιος για μετάνοια.

5ο Στην Θήβα την Τσικνοπέμπτη αρχίζει ο «βλάχικος γάμος». Με προέλευση από αρχαία διονυσιακή λατρεία, η μέρα αυτή ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι και τους χορούς των συμπεθέρων.

6ο Στην Πάτρα που κινείται σε ρυθμούς καρναβαλιού, σήμερα στήνουν ψησταριές σε κάθε γωνιά της πόλης. Τοπικά δρώμενα «Ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς» (μια πραγματική ιστορία που αφορούσε μια φτωχή, χαμηλής αντίληψης κοπέλα, τη δεκαετία του 30 που της έταζαν ότι θα την παντρέψουν με τον Πρόεδρο της Αμερικής) και «Τα Τριτάκεια του Λάζαρη». Αν βρεθείτε σήμερα εκεί πάτε στην Άνω Πόλη, στην παλιά συνοικία Τάσι και στην πλατεία της 25ης Μαρτίου.

7ο Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα, που είναι κάτι σαν θεατρικό που θυμίζει αρκετά την comedia dell’ arte με θέμα το κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή ακόμα και σε στενά δρομάκια διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα τα πετεγολέτσα που παίζονται στην Πίνια που είναι τo κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”. Πρωταγωνίστριες οι διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, που στήνουν ένα πραγματικό, πετεγουλιό – κουτσομπολιό, στα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους. Πολλές αλήθειες λέγονται και με πολύ γέλιο. Αν είστε Κέρκυρα, ψάξτε τα «κορίτσια»…

8ο Στην Ξάνθη γίνονται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», με φαγητό, χορό και μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο Ξινό Νερό Φλώρινας καρναβαλίζονται με ορχήστρα και παραδοσιακή μουσική ενώ στας Σέρρας ανάβουν μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος, στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Και μίας και μιλήσαμε για γάμους και σε αυτήν την περιοχή τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα καθότι «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» .

9ο Σε όλη την Πελοπόννησο, την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.

10ο Αν έχεις όρεξη για βόλτες, κατέβα στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, από τη 1 το μεσημέρι σε κεντρικά σημεία της πόλης θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις με καρναβαλικό χαρακτήρα και ασφαλώς μπόλικα ψησίματα. Η Ομάδα Ορχηστικής Τέχνης Βάκχαι θα παρελαύνει με παραδοσιακές φορεσιές και κρουστά ξεκινώντας από την πλατεία Συντάγματος (13:00) για να καταλήξει στην Πλάκα. Το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Κινητήρας θα πραγματοποιήσει αποκριάτικα δρώμενα, με εκκίνηση από την πλατεία Ασωμάτων (13:00) και στάσεις σε πλατεία Ασωμάτων, πλατεία Ψυρρή, Βαρβάκειος Αγορά και πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων, με τους ερμηνευτές Δώρα Λοίζου και Μανώλη Σκουλά, θα ενισχύσει με τη μουσική του τη γιορτινή διάθεση των καρναβαλιστών στην πλατεία Μοναστηρακίου (13:00).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσικνοπέμπτη,tsiknopebti