Τα 10 πιο… «σκονισμένα» τραγούδια για να ξορκίσεις την αφρικανική σκόνη (video)

Παίρνεις ανάσα και νιώθεις το στόμα σου στεγνό; Διακόπτεις τον λόγο σου ανά δύο προτάσεις για να βήξεις; Νιώθεις έτοιμος να φτερνιστείς συνεχώς σαν να σου έχει βάλει κάποιος ένα μπολ με φρεσκοτριμμένο πιπέρι κάτω απ’ τη μύτη σου;

Μην ανησυχείς. Συμβαίνει σε όλους μας. Είναι η δεύτερη εβδομάδα που ένα τεράστιο σύννεφο αφρικανικής σκόνης που έχει «καταπιεί» όλη τη χώρα, προκαλεί την αποπνικτική αίσθηση που εκτός από τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην υγεία όλων, οδηγεί και σε ραγδαία πτώση της διάθεσης.

Δεν είναι βέβαια

κάτι που δεν έχουμε βιώσει και στο παρελθόν. Η αφρικανική σκόνη είναι συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στη χώρα μας περισσότερες από μια φορά τον χρόνο.

Πηγή: SOOC

Όμως η διάρκεια και η ένταση της φετινής μαρτιάτικης «σκονισμένης επέλασης», είναι πρωτοφανής. Μάλιστα, όσο αυξημένη είναι η ένταση το φαινομένου, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επίδρασή της στη διάθεση όλων. Βεβαίως, o συσχετισμός μεταξύ αρνητικής διάθεσης και αφρικανικής σκόνης δεν είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένος. Η προσωπική εμπειρία του καθενός, ωστόσο, είναι… αμείλικτη.

Ως απάντηση, λοιπόν, στη σκόνη που δε λέει να φύγει, παρουσιάζουμε τα 10 πιο… «σκονισμένα» τραγούδια του ελληνικού και του ξένου ρεπερτορίου που «κουδουνίζουν» στο μυαλό όλων μας τις τελευταίες ημέρες.

1. «Σκόνη»

Ίσως πρόκειται για το πιο εμβληματικό τραγούδι «σκόνης» της ελληνικής δισκογραφίας. Οι στίχοι είναι του Μιχάλη Μαρματάκη και η μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Για πρώτη φορά το τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας, όμως πολύ γνωστή είναι και η εκτέλεση του θρυλικού συγκροτήματος Τερμίτες στο οποίο συμμετείχε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

2. «Ο βασιλιάς της σκόνης»

Ο Βασιλιάς της Σκόνης δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται ψηλά σε αυτή τη λίστα. Το τραγούδι είναι δημιουργία του Παύλου Παυλίδη και έχει ταυτιστεί με ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ροκ συγκροτήματα, τα Ξύλινα Σπαθιά.

«Ο βασιλιάς της σκόνης» είναι μάλλον η συχνότερη φράση που ακούγεται σαν ρεφρέν στο τραγούδι, όμως ο στίχος που μιλάει για «έναν κόσμο θαμπό μακριά, μακριά», είναι μάλλον ό,τι πιο κοντινό στην κατάσταση που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.

3. “Dust in the wind”

Ένα από τα εμβληματικότερα τραγούδια της «χρυσής» δεκαετίας των ’70s, είναι δημιουργία του Kerry Livgren των Kansas. Ακούστηκε για πρώτη φορά το 1977, στον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος. Το ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο τραγούδι αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να συμπεριληφθεί στον δίσκο, ενώ η αξέχαστη εισαγωγή του είναι αποτέλεσμα μιας απλής άσκησης εκμάθησης κιθάρας που είχε δημιουργήσει ο ίδιος.

4. «Σαράγεβο»

Σε στίχους του Θοδωρή Βλαχάκη και μουσική του ροκ συγκροτήματος Magic DeSpell, το Σαράγεβο ήταν ένα τραγούδι που έμελλε να γίνει «ύμνος» του ελληνικού αντιπολεμικού κινήματος. Στη δική μας λίστα το φέρνει ένας από τους σπαρακτικούς στίχους του ρεφρέν του τραγουδιού, που μοιάζουν να έχουν γραφτεί για αυτές ακριβώς τις ημέρες που διανύουμε: «ΔΙΑΛΥΣΕ – τη σκόνη που σκεπάζει το φως!» Το τραγούδι πάντως γράφτηκε το 1993 με αφορμή τον πόλεμο της Βοσνίας και αποτελεί μια συγκλονιστική «κραυγή» για ειρήνη.

5. “Another one bites the dust”

Ακόμα ένα πασίγνωστο τραγούδι από ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών, τους Queen. Το τραγούδι φέρει την υπογραφή του μπασίστα του συγκροτήματος John Deacon και κυκλοφόρησε το 1980 στον δίσκο The Game. Το τραγούδι μιλάει για την εκδίκηση που έρχεται με πολλούς τρόπους, αλλά που πάντα καταλήγει με «νεκρούς» που γίνονται ένα με το έδαφος, είτε συμβολικά, είτε πραγματικά.

6. «Σκόνη και θρύψαλα»

Περνώντας σε εντελώς διαφορετικό κλίμα και ύφος, ένα ακόμη τραγούδι του 1993 σε στίχους της Εύης Δρούτσα, μουσική του Στέφανου Κορκολή και, βεβαίως, ερμηνεία του ίδιου, το τραγούδι «Σκόνη και θρύψαλα», είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα της γενιάς που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πήγαινε στα πάρτι της εποχής. Είναι τόσο χαρακτηριστικό τραγούδι που ακούγεται ακόμη και σήμερα στα θεματικά πάρτι των ’80s και ’90s.

7. “Devils and dust”

Το συγκεκριμένο τραγούδι που έδωσε και το όνομά του στον ομώνυμο δίσκο του Bruce Springsteen του 2005 είναι ένα ακόμη αντιπολεμικό τραγούδι του μεγάλου δημιουργού που, αν και σχετικά σύγχρονο, άφησε εποχή λόγω του περιεχομένου του. Στο τραγούδι ένας νεαρός αμερικανός στρατιώτης, κατά πάσα πιθανότητα στον πόλεμο του Ιράκ, αφηγείται τις εμπειρίες του αλλά εκφράζει και τους φόβους και τις αμφιβολίες του για την αποστολή που καλείται να επιτελέσει. «Έχω το δάχτυλό μου στη σκανδάλη / και απόψε η πίστη δεν είναι αρκετή / Όταν κοιτάω μέσα στην καρδιά μου / Υπάρχουν μόνο δαίμονες (σ.σ.: διάολοι) και σκόνη».

8. «Σκόνη απ’ τη Σαχάρα»

Μια από τις πιο σύγχρονες προσθήκες στη λίστα, μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη ως προς την ποιότητά της, όμως από άποψη σχετικότητας μάλλον θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Πρόκειται για τη «σκόνη απ’ τη Σαχάρα», του Γιώργου Παπαδόπουλου, ένα τραγούδι σε μουσική του Κυριάκου Ντούμου και μουσική του ίδιου του ερμηνευτή.
Μ’ έχει γεμίσει ο νοτιάς / με σκόνη απ’τη Σαχάρα / μου λείπουν οι καφέδες μας / και τα στριφτά τσιγάρα.

Τον κατανοούμε απόλυτα τον Γιώργο…

9. «Πες μου θεία Όλγα»

Το χιουμοριστικό τραγούδι του 1973 του Γιάννη Ντουνιά σε στίχους το Τάκη Μουσαφίρη αναζητά λύσεις για τους «πόνους» της καρδιάς στις σκόνες του νοικοκυριού της «θείας Όλγας». Το τραγούδι αποτελεί «απάντηση» στη διαφήμιση της εποχής για το απορρυπαντικό ρούχων που ονομαζόταν «Θεία Όλγα». Στη διαφήμιση ακουγόταν και ο στίχος: «η θεία Όλγα ξέρει».

Εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει /
απ’ την καρδιά μου το λεκέ ποια σκόνη τονε βγάζει.

10. “Wacky Dust”

Αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, το 1938, η μεγάλη Ella Fitzgerlad τραγουδούσε με τη συνοδεία της ορχήστρας του Chick Webb ένα τραγούδι για μια «τρελή σκόνη», γραμμένο από τον Όσκαρ Λέβαντ και τον Στάνλι Άνταμς. Η «τρελή σκόνη» δεν είναι άλλη από την κοκκαΐνη. Το τραγούδι είναι χωρισμένο στα δύο αφού στο πρώτο μισό μιλάει για τη φαινομενικά θετική αίσθηση που νιώθει κανείς όταν την καταναλώσει, όμως στη συνέχεια μιλάει για τους κινδύνους που έχει. «Είναι κάτι που δεν μπορείς να εμπιστευτείς / και στο τέλος ο ρυθμός θα σταματήσει / Όταν σταματήσει θα καταρρεύσεις από τη χαρούμενη τρελή σκόνη», αναφέρει το τραγούδι.

Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα