Σύψας: Δέκα ημέρες περιθώριο στα μέτρα – Αν δεν αποδώσουν πάμε σε lockdown (video)

Μόλις χθες ήταν που έπεσε ξανά στο τραπέζι η σκέψη να πάμε σε lockdown σε περίπτωση που δεν αλλάξει η εικόνα σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και σε λιγότερο από 24 ώρες, ο Νικόλαος Σύψας ξεκαθαρίζει το τοπίο. «Θα δώσουμε περιθώριο δέκα ημέρες στα μέτρα κι αν δεν αποδώσουν θα πάμε σε lockdown».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών μίλησε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 και εξήγησε ότι η κατάσταση,

ειδικά στην Αττική, προκαλεί ανησυχία.

«Ποτέ μην λες ποτέ για το lockdown. Αν χρειαστεί, θα υπάρξει lockdown. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την επιδημία, ειδικά στην Αττική, χωρίς αμφιβολία θα πάμε και στο lockdown.

Τα μέτρα χρειάζονται περίπου δέκα ημέρες για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν αποδώσουν καλώς. Αν όχι, το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. Αν πάμε σε ένα lockdown, πιθανόν θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας. Όμως αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις».

Ο καθηγητής ζήτησε εκ νέου από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, ενώ αναφέρθηκε και στα σχολεία.

«Οι καθηγητές κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο γιατί κινούνται με το μετρό, γενικά μέσα στην κοινωνία. Όλα τα μέτρα τα λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τα σχολεία. Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν. Πρέπει να μείνουν ανοιχτά».

«Βαδίζουμε ολοταχώς προς τα 2.000 κρούσματα τη μέρα»

Ήταν 27 Αυγούστου όταν ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιούσε, μιλώντας τότε στο MEGA, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τον Δεκέμβριο να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.

Έλεγε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο ΑΠΘ, τον Οκτώβριο τα κρούσματα θα κυμαίνονταν από 200 έως 260 και τον Νοέμβριο θα φτάναμε τα 410 πριν την εκτίναξη, ενώ εξηγούσε πως τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν με τα σωστά μέτρα και τη σωστή προετοιμασία.

Φαίνεται πως είτε ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του είτε έχουν γίνει ακόμα πιο απαισιόδοξοι, είτε όντως βαδίζουμε προς το χειρότερο δυνατό σενάριο, όπως ο ίδιος τόνισε σήμερα μιλώντας στο Open TV.

Έχοντας ξεπεράσει τα προβλεπόμενα 200άρια του επόμενου μήνα εδώ και αρκετές μέρες, ο καθηγητής εκτιμά πως πάμε ολοταχώς προς τον γκρεμό.

«Εδώ και 10 μέρες βαδίζουμε στο χειρότερο σενάριο… να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα! Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», εξήγησε και συνέχισε λέγοντας ότι «συζητάμε για μερικά lockdown. Συζητάμε με ποιο σχήμα μπορεί να γίνει αυτό για να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Πρέπει, όμως, να είμαστε πιο γενναίοι με τα μέτρα».

Μέσα στις προτάσεις που έκανε είναι η μείωση των προσωπικών επαφών και η τηλεργασία, ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση έως τις 20 Οκτώβρη για να σταματήσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων, καθώς η δυναμική τους μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα