Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Σάμο – Έπεσαν οι άνεμοι, καλύτερη η εικόνα (video)

Δυο μέτωπα έχει η πυρκαγιά στο νησί του ΠυθαγόραΥπήρξε απομάκρυνση τουριστών και κατοίκων, για προληπτικούς λόγους, ενώ εκκενώθηκαν και ξενοδοχείαΗ φωτιά από το απόγευμα πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που τώρα έχουν πέσειΔασική πυρκαγιά ξέσπασε και στα Κύθηρα το βράδυ του Σαββάτου (24/08) – Σε ύφεση τα υπόλοιπα μέτωπα στη χώρα

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση στην πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου (24/08) σε δασική έκταση στην περιοχή Μεσόκαμπος Σάμου, αλλά οι πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη της κατάσβεσης όλη τη νύχτα. Έπεσαν οι άνεμοι, με τη φωτιά να έχει

δυο μέτωπα, το ένα κοντά στις ανεμογεννήτριες του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε απομάκρυνση τουριστών και κατοίκων, για προληπτικούς λόγους, ενώ εκκενώθηκαν και ξενοδοχεία.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (24/08) στην περιοχή Παλαιόπολη, στα Κύθηρα. Σε μια ημέρα, που είχαμε μέτωπα πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα. Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Ριόλος Δυτικής Αχαΐας.

Όσον αφορά στη φωτιά στη Σάμο, όπως τόνισαν στο ΑΠΕΜΠΕ πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά έχει δύο μέτωπα: το ένα προς το βουνό, το οποίο είναι και το δυσκολότερο λόγω του δάσους και το δεύτερο προς την παραλία στην περιοχή της Γλυκόριζας.

Κάτοικοι στη Σάμο είναι εντός των σπιτιών τους

Την πυρκαγιά «χωρίζει» στα δύο ο δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θετική θεωρείται η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Λόγω της νύχτας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα κατάσβεσης (4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα πυρόσβεσης) και αυτή την ώρα επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις, δηλαδή 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ.

Σχετικά με την απομάκρυνση τουριστών και κατοίκων, για προληπτικούς λόγους, αυτή έγινε οργανωμένα με σκάφη και λεωφορεία από τις παραλίες Γλυκόριζας και Πρωτέας, στα ανατολικά του Πυθαγορείου. Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλοία της Frontex και ιδιωτικά σκάφη. Μεταφέρθηκαν περισσότερα από 70 άτομα στο Πυθαγόρειο και στη μαρίνα του λιμανιού.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και οι αρχές εκκένωσαν προληπτικά πέντε ξενοδοχεία, ενώ έχει φτάσει σε μάντρες σπιτιών, δίπλα σε δρόμους και βενζινάδικα. Έτσι, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

«Η φωτιά είναι σε πολύ δύσκολο σημείο»

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος δήλωσε στον ΑΝΤ1 το απόγευμα: «Δεν είναι μεγάλη η φωτιά, αλλά είναι σε πολύ δύσκολο σημείο».

«Είναι στην πλέον τουριστική περιοχή της Σάμου, το Πυθαγόρειο, και κοντά σε περιοχές που υπάρχουν ξενοδοχεία. Ήδη από τις 5 το απόγευμα εκκενώσαμε πέντε ξενοδοχεία, δύο γιατί πλησίασε κοντά η φωτιά, άλλα τρία προληπτικά. Τώρα αυτή τη στιγμή η φωτιά δεν απειλεί ούτε σπίτια, ούτε ξενοδοχεία, είναι σε ένα λόφο» πρόσθεσε.

«Επιχειρούν όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Σάμου, δύο ελικόπτερα και δύο καναντέρ, έρχεται από στιγμή σε στιγμή και ένα super puma και από ότι μου είπε ο κ. Χαρδαλιάς φεύγει και C-130 με ειδικό τμήμα, με πυροσβέστες. Η κινητοποίηση ήταν άμεση» τόνισε, ακόμα…

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Χριστόδουλο Σεβαστάκη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, αρχικά δύο ξενοδοχεία.

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μεσόκαμπος Σάμου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 21 #πυροσβέστες με 10 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 24 Αυγούστου 2019

Πυρκαγιά ξέσπασε και στα Κύθηρα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (24/08) στην περιοχή Παλαιόπολη, στα Κύθηρα. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν μία υδροφόρα, όπως και δύο χωματουργικά μηχανήματα του δήμου. Η φωτιά καίει σε δασική έκταση της περιοχής.

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Παλαιόπολης Κυθήρων. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και συνδράμουν 1 υδροφόρα και 2 χωματουργικά μηχανήματα ΟΤΑ.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 24 Αυγούστου 2019

Μάχη με τις φλόγες και στην Αχαΐα

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε το Σάββατο (24/08) και σε αγροτική έκταση στην περιοχή Ριόλος Δυτικής Αχαΐας. Επιχείρησαν 32 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 19 πυροσβέστες. Συνδρομή παρείχαν 2 οχήματα ΟΤΑ και 1 μηχάνημα έργου της Περιφέρειας. Τις προσπάθειες κατάσβεσης ενίσχυσαν, από αέρος, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι για δύο πύρινα μέτωπα στη Βάρδα Ηλείας. Το ένα ήταν δίπλα στην ΕΟ και το άλλο στο Συρμπάνι Βάρδας. Έκλεισε, μάλιστα, η εθνική οδός Πατρών – Πύργου λόγω μεγάλης πυρκαγιάς.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η #πυρκαγιά στην περιοχή Βάρδα Κυλλήνης.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 24 Αυγούστου 2019

Στην Αττική η πυροσβεστική έδωσε μάχη στον Ασπρόπυργο και στην περιφερειακή Αιγάλεω, όπου διεκόπη, επίσης, η κυκλοφορία, ενώ τραυματίστηκαν και πυροσβέστες, μετά από ανατροπή οχήματος.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Μεσσηνία

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου (25/08) στην περιοχή Τσουκαλέικα Μεσσηνίας τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων, αλλά και για την κατάσβεση των τελευταίων εστιών. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 13 πυροσβέστες με έξι οχήματα, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η πυρκαγιά έκαψε δασική έκταση.

Υπό μερικό έλεγχο η #πυρκαγιά στην περιοχή Τσουκαλέικα Μεσσηνίας.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 24 Αυγούστου 2019

Πυρκαγιές σε Σάμο και Ιωάννινα

Φωτιές ξέσπασαν το απόγευμα στην περιοχή Μεσόκαμπος της Σάμου, σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Καστρίτσα Ιωαννίνων και στον Άγιο Βασίλειο Γυθείου Λακωνίας.

Μέτωπα σε Φλώρινα και Κόνιτσα

Η πυροσβεστική έχει να αντιμετωπίσει, ακόμα, πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στο Βροντερό Φλώρινας και στο Ροϊδοβούνι Κόνιτσας, του νομού Ιωαννίνων.

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Πόρτο Χέλι και Σαλαμίνα

Με την άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών, αλλά και υδροφόρων από τους δήμους, τέθηκαν υπό έλεγχο πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Πόρτο Χέλι και Σαλαμίνα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (23/08) στην περιοχή Κρητικά Κέρκυρας…

Εν τω μεταξύ, η πυροσβεστική υπηρεσία προειδοποιεί πως υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή (25/08) σε τρεις περιφέρειες.

Συνολικά 56 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 56 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ελληνική επικράτεια. Στα κατά τόπους μέτωπα επιχείρησαν 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Τις επιχειρήσεις συνέδραμαν 88 εθελοντές με 27 οχήματα, τέσσερα μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες. Αυτή τη στιγμή τα δύο κυριότερα πύρινα μέτωπα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, αφορούν τη Σάμο και το Γύθειο Λακωνίας.

Ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από Ω/19:00/23-08-2019 έως Ω/19:00/24-08-2019 καθώς και για τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της 25-08-2019 https://t.co/UxxxFLGMYc

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 24 Αυγούστου 2019

(πληροφορίες από samos24.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα