Συνεχίζεται η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου για απευθείας συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας

Η διαμεσολαβητική προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζεται, με στόχο τις απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Την ώρα που η Άγκυρα δε λέει να σταματήσεις τις προκλήσεις…

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και πολλές εβδομάδες σε επαφή τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, πάντα με στόχο να καταστούν εφικτές απευθείας συνομιλίες για τα θέματα

που τίθενται στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται», δήλωσε ο Κρίστοφερ Μπούργκερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί επί του παρόντος να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες συνομιλιών γερμανών αξιωματούχων.

Ο κ. Μπούργκερ επιφυλάχθηκε ακόμη να τοποθετηθεί, αφού ενημερωθεί, σχετικά με το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε το Σάββατο (17/10) η Τουρκία, το οποίο γνωρίζει, όπως διευκρίνισε, μόνο από τα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρθηκε, απτόητη συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος δε βλέπει κανένα πρόβλημα με τις Navtex που εκδίδει η Άγκυρα, καθώς, όπως λέει, είναι εκτός των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών. «Θα στείλουμε γεωτρύπανο αν βρούμε αέριο απέναντι από το Καστελόριζο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στον διάλογο με την Ελλάδα, κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν έχει θετική προσέγγιση.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «NTV» ότι «αυτή τη στιγμή ανακοινώνουμε Navtex σε δικές μας περιοχές, χωρίς να εισερχόμαστε στα χωρικά ύδατα των νησιών. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα», ενώ, τόνισε, ότι αν βρεθούν δεδομένα ικανά να δικαιολογήσουν γεώτρηση απέναντι από το Κας (σ.σ. γύρω από το Καστελόριζο) μετά τις έρευνες του «Oruc Reis», τότε η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο.

Την ίδια ώρα, ως «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» χρησιμοποιεί συστηματικά η Τουρκία τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Τη Δευτέρα (19/10) καταγράφτηκε, σύμφωνα με το «lawandorder.gr» και επίσημα πτήση – πιθανότατα κατασκοπευτικού – αεροσκάφους της, το οποίο απογειώθηκε από τα κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο με κατεύθυνση την περιοχή που πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Πρόκειται για ιδιαιτέρως σοβαρή κίνηση, αφού αποδεικνύει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως στρατιωτική βάση της την Κύπρο για τις γενικότερες επιδιώξεις της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (19/10), την απόφαση της Άγκυρας να επεκτείνει την περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, κίνηση η οποία συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση ενός χάρτη που συμπεριλαμβάνει το μισό Αιγαίο, χαρακτήρισε παράνομη ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα (19/12).

Την ίδια ώρα η Άγκυρα κάνει πόλεμο νεύρων στην Αθήνα με το «Oruc Reis», φτάνοντας πολύ κοντά στο Καστελόριζο. Το απόγευμα της Κυριακής (18/10) το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έφτασε στο βόρειοανατολικό άκρο της παράνομης δεσμευμένης για έρευνες περιοχής (υπενθυμίζεται ότι ακολούθησε και anti-navtex από την Άγκυρα, ως απάντηση στην Αθήνα).

Και όλα αυτά, λίγο μετά την απόφαση των Ευρωπαίων να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στη γείτονα να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής και του διαλόγου, σύμφωνα με τις Αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία, αφού είδε, λοιπόν, την Ευρώπη να τις… χαϊδεύει ξανά τα «αυτιά», τραβάει και άλλο το σχοινί των προκλήσεων. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (17/10) εξέδωσε με τρεις νέες NAVTEX για δύο ασκήσεις στο Αιγαίο και μία άσκηση στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Πρόκειται για άσκηση στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, άσκηση στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι Μετά το σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάνω στο ερευνητικό σκάφος «Fatih», κάνοντας επίδειξη δύναμης, ο τούρκος πρόεδρος προέβη σε νέο παραλήρημα, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως «λυτρωτής» των καταπιεσμένων. Εκτόξευσε, πάντως, ξανά απειλές εναντίον αυτών που «θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία». «Θα είμαι παρών, όπου υπάρχει καταπίεση. Έχουμε υποστεί ως έθνος τα μεγαλύτερα δεινά της ιστορίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, μιλώντας την Κυριακή (18/10) στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του (AKP) στην επαρχία Σιρνάκ, που βρίσκεται στα σύνορα Ιράκ – Συρίας, ανέφερε ότι «όσο και να λένε τι δουλειά έχει η Τουρκία σε κάθε χώρα, εκείνος θα είναι παρών όπου υπάρχει καταπίεση». Επίσης, παραπονέθηκε που ενώ έχουν ως έθνος υποστεί τα μεγαλύτερα δεινά της ιστορίας, νικητές βγαίνουν… άλλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα