Νέα πρόκληση της Τουρκίας – «Θα στείλουμε γεωτρύπανο αν βρούμε αέριο απέναντι από το Καστελόριζο» (video)

Απτόητη συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος δε βλέπει κανένα πρόβλημα με τις Navtex που εκδίδει η Άγκυρα, καθώς, όπως λέει, είναι εκτός των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών. «Θα στείλουμε γεωτρύπανο αν βρούμε αέριο απέναντι από το Καστελόριζο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στον διάλογο με την Ελλάδα, κατηγόρησε την Αθήνα

ότι δεν έχει θετική προσέγγιση.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «NTV» ότι «αυτή τη στιγμή ανακοινώνουμε Navtex σε δικές μας περιοχές, χωρίς να εισερχόμαστε στα χωρικά ύδατα των νησιών. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα», ενώ, τόνισε, ότι αν βρεθούν δεδομένα ικανά να δικαιολογήσουν γεώτρηση απέναντι από το Κας (σ.σ. γύρω από το Καστελόριζο) μετά τις έρευνες του «Oruc Reis», τότε η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο.

«Διεξάγουμε γεωλογικές έρευνες σε δική μας περιοχή, απέναντι από το Κας της Αττάλειας. Μετά τις μελέτες μας, θα δούμε τί δυναμική υπάρχει κι έπειτα θα στείλουμε γεωτρύπανο για να ξεκινήσουμε γεώτρηση», σημείωσε, εξηγώντας παράλληλα ότι οι έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται.

«Πρώτα, “ακτινογραφούμε” την περιοχή και μετά ξεκινούμε γεωτρήσεις. Κάναμε 8 έρευνες σε βαθιά νερά. Επειδή δεν είμαστε βέβαιοι, όπως στη Μαύρη Θάλασσα, δεν καταλήξαμε να ανακοινώσουμε κάποια ανακάλυψη. Κάθε γεώτρηση μάς δίνει σημαντικά δεδομένα. Πρώτα γίνεται δισδιάστατη έρευνα και στη συνέχεια σε περιοχές όπου εκτιμάται ότι οι πιθανότητες είναι μεγάλες, γίνεται τρισδιάστατη έρευνα με λεπτομερείς εικόνες. Λαμβάνουμε πληροφορίες και με τη γεώτρηση που γίνεται. Κοντά στις περιοχές που εντοπίζουμε ροή φυσικού αερίου κάνουμε μερικές γεωτρήσεις ακόμη, όπως και σε κάποιες περιοχές κοντά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Κατά τον Φατίχ Ντονμέζ, οι μέχρι τώρα ανακαλύψεις στην ανατ. Μεσόγειο είναι σε περιοχές νότια της Μεσογείου.

«Σύμφωνα με ειδικούς που εργάζονται στον τομέα του πετρελαίου, οι γεωλογικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μάς δίνουν ελπίδα. Αλλά είναι δύσκολο να πούμε κάτι χωρίς να μελετήσουμε πρώτα τα δεδομένα. Ελπίζω όμως ότι μπορεί να υπάρξει παρόμοια ανακάλυψη όπως στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς είναι μία περιοχή με υψηλές δυνατότητες», εκτίμησε ο τούρκος υπουργός.

Bugün NTV’de Karadeniz’deki son keşfimizin detaylarını ve deniz operasyonlarımızda geldiğimiz noktayı ele aldık.

Mavi Vatan’ın her bir karışında gemilerimizle geleceğe imza atmaya, sonraki nesillere güçlü bir gelecek bırakmak için çalışmaya var gücümüzle devam edeceğiz. pic.twitter.com/6DjJNsgVaO

— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) October 19, 2020

Η εγγύτητα δίνει… δικαιώματα στην Τουρκία

Στη συνέχεια, ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε τη γνωστή θέση περί εγγύτητας του Καστελόριζου στην Τουρκία, επιχείρημα που – κατά την Άγκυρα – δίνει νομικό έρεισμα στην Τουρκία νομής και κατοχής των υδρογονανθράκων της περιοχής.

«Απέχουμε από το Καστελόριζο 2 χλμ., ενώ από την Ελλάδα η απόσταση είναι 580 χλμ. Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει πουθενά κάτι τέτοιο. Όταν το εξηγούμε αυτό μιλώντας ενώπιος ενωπίω στην Ευρώπη μας δίνουν δίκιο, αλλά δυστυχώς μπροστά στις κάμερες λέγοντα άλλα», ανέφερε.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den Oruç Reis açıklaması

Bakan Dönmez: “Gaz akışı okuduğumuz yerlere yakın yerlere bir detay sistem daha yapıyoruz. Onlara yakın yerlerde birkaç sondajımız daha olacak.”

https://t.co/M8G35QdX0Q pic.twitter.com/tMUJB7fveW

— EHA MEDYA (@eha_medya) October 19, 2020

Το «Yavuz» θα ξαναβγεί

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε επίσης ότι το γεωτρύπανο «Yavuz», θα ξαναβγεί για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Όπως κάθε πλοίο, όταν συμπληρώνει κάποιες ώρες εργασιών, έρχεται στο λιμάνι για εργασίες συντήρησης. Δεδομένου ότι υπάρχουν ταυτόχρονες διεργασίες για διπλωματικές διαβουλεύσεις, μερικές φορές μπορεί να προκαλούνται παρεξηγήσεις στην κοινή γνώμη. Αλλά όταν τελειώσει η συντήρηση, το πλοίο “Yavuz” θα επιστρέψει στα καθήκοντά του. Προς το παρόν, συνεχίζουμε σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά της ΤΔΒΚ», είπε, ενώ όσον αφορά στον διάλογο με την Ελλάδα, την κατηγόρησε ότι εκείνη δεν έχει θετική προσέγγιση.

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους διάλογο, αλλά δεν είδαμε καμία θετική προσέγγιση από την ελληνική πλευρά. Αυτό θα είχε πραγματικά μεγάλο όφελος για όλους τους λαούς της περιοχής. Ελπίζω να είναι ανοιχτοί στο διάλογο το επόμενο διάστημα», ανέφερε.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.https://t.co/ToGzkEMnsi

— Ekonomi Gazetesi (@eknmgazetesi) October 19, 2020

«Κόβει βόλτες» και το «Barbaros» στην κυπριακή AOZ

Στο μεταξύ, «βόλτες κόβει», για πολλοστή φορά μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ το «Barbaros». Κι’ αυτό, παρά τις «υποσχέσεις» της Άγκυρας για αποκλιμάκωση της έντασης νότια της Κύπρου. Μια «υπόσχεση» που είχε δώσει πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τότε, απέσυρε το πλωτό γεωτρύπανο, «Yavuz», αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για το «Barbaros».

Τουρκικές αεροπορικές επιχειρήσεις από τα κατεχόμενα στις περιοχές που πλέει το «Oruc Reis»

Την ίδια ώρα, ως «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» χρησιμοποιεί συστηματικά η Τουρκία τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Τη Δευτέρα (19/10) καταγράφτηκε, σύμφωνα με το «lawandorder.gr» και επίσημα πτήση – πιθανότατα κατασκοπευτικού – αεροσκάφους της, το οποίο απογειώθηκε από τα κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο με κατεύθυνση την περιοχή που πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Πρόκειται για ιδιαιτέρως σοβαρή κίνηση, αφού αποδεικνύει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως στρατιωτική βάση της την Κύπρο για τις γενικότερες επιδιώξεις της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (19/10), την απόφαση της Άγκυρας να επεκτείνει την περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, κίνηση η οποία συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση ενός χάρτη που συμπεριλαμβάνει το μισό Αιγαίο, χαρακτήρισε παράνομη ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα (19/12).

Την ίδια ώρα η Άγκυρα κάνει πόλεμο νεύρων στην Αθήνα με το «Oruc Reis», φτάνοντας πολύ κοντά στο Καστελόριζο. Το απόγευμα της Κυριακής (18/10) το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έφτασε στο βόρειοανατολικό άκρο της παράνομης δεσμευμένης για έρευνες περιοχής (υπενθυμίζεται ότι ακολούθησε και anti-navtex από την Άγκυρα, ως απάντηση στην Αθήνα).

Και όλα αυτά, λίγο μετά την απόφαση των Ευρωπαίων να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στη γείτονα να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής και του διαλόγου, σύμφωνα με τις Αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία, αφού είδε, λοιπόν, την Ευρώπη να τις… χαϊδεύει ξανά τα «αυτιά», τραβάει και άλλο το σχοινί των προκλήσεων. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (17/10) εξέδωσε με τρεις νέες NAVTEX για δύο ασκήσεις στο Αιγαίο και μία άσκηση στη Μεσόγειο. Πρόκειται για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Πρόκειται για άσκηση στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, άσκηση στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι Μετά το σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάνω στο ερευνητικό σκάφος «Fatih», κάνοντας επίδειξη δύναμης, ο τούρκος πρόεδρος προέβη σε νέο παραλήρημα, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως «λυτρωτής» των καταπιεσμένων. Εκτόξευσε, πάντως, ξανά απειλές εναντίον αυτών που «θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία». «Θα είμαι παρών, όπου υπάρχει καταπίεση. Έχουμε υποστεί ως έθνος τα μεγαλύτερα δεινά της ιστορίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, μιλώντας την Κυριακή (18/10) στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του (AKP) στην επαρχία Σιρνάκ, που βρίσκεται στα σύνορα Ιράκ – Συρίας, ανέφερε ότι «όσο και να λένε τι δουλειά έχει η Τουρκία σε κάθε χώρα, εκείνος θα είναι παρών όπου υπάρχει καταπίεση». Επίσης, παραπονέθηκε που ενώ έχουν ως έθνος υποστεί τα μεγαλύτερα δεινά της ιστορίας, νικητές βγαίνουν… άλλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα