Συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας για τους όρους του Brexit

«Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας, Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Γιούνκερ«Οι πολίτες της Ένωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στην Ε.Ε. των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ε.Ε.», διαβεβαίωσε η Κομισιόν«Η δυσκολότερη πρόκληση είναι μπροστά μας», προειδοποίησε ο Τουσκ, χαιρετίζοντας «μία προσωπική επιτυχία» της Μέι«Στη Βόρεια Ιρλανδία δίνουμε την εγγύηση ότι δεν
θα υπάρξει σκληρό σύνορο», δήλωσε με έμφαση η ΜέιΜπαρνιέ: Αδύνατον να υπολογιστεί επί του παρόντος ο λογαριασμός του BrexitΝτέιβις: Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του Brexit

Κομισιόν και Βρετανία συμφώνησαν για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit, που αφορά τους όρους του διαζυγίου και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση Ε.Ε. – Λονδίνου.

Έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν από την Δευτέρα μέχρι την αιφνίδια σημερινή πρωινή συνάντηση ανάμεσα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Λιγότερο από μία ώρα μετά την έναρξή της, η Επιτροπή που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξ ονόματος των 27 ανακοίνωσε ότι θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε επίσης: Επιφυλακτικός για τη μεταβατική περίοδο του Brexit ο ιρλανδός πρωθυπουργός

Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας, Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Γιούνκερ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει ότι επαρκής πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εάν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος για να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων»,αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Δείτε επίσης: H στερλίνα ανατιμήθηκε σε υψηλό επίπεδο εξαμήνου έναντι του ευρώ

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι πολίτες της Ένωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στην Ε.Ε. των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ε.Ε.», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν.

#Brexit #EUCO
Read Joint report from the negotiators of the European Union and the United Kingdom Government on progress during phase 1 of negotiations under Article 50 TEU on the United Kingdom’s orderly withdrawal from the European Union https://t.co/RMKRtFwL5x?amp=1

European Commission (@EU_Commission) 8 Δεκεμβρίου 2017

Τουσκ: Το δυσκολότερο είναι μπροστά μας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητεί περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit.

«Η δυσκολότερη πρόκληση είναι μπροστά μας», προειδοποίησε ο Τουσκ σε σύντομη δήλωσή του, χαιρετίζοντας «μία προσωπική επιτυχία» της Τερέζα Μέι.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στην διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου, που ήταν και το ευκολότερο μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η ρήξη είναι δύσκολη, αλλά η ρήξη και η οικοδόμηση μίας νέας σχέσης είναι πολύ δυσκολότερη. Τόσο πολύς χρόνος αφιερώθηκε στο εύκολο μέρος… μένει ντε φάκτο λιγότερο από ένα έτος» για συνομιλίες, πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο 2019, προειδοποίησε.

Οι Ευρωπαίοι έχουν «φυσικά» τους όρους τους για την περίοδο μετάβασης, κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, πράγμα που έχει ζητηθεί από την ίδια τη Μέι.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι η Βρετανία οφείλει να σεβαστεί όλους τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες δικαστικής εποπτείας της Ένωσης. Αλλά δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μίας στενής σύμπραξης Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τουσκ, μετά την άφιξη της Μέι στο Λονδίνο με μία συμφωνία για το Brexit ανά χείρας.

I’ve sent #Brexit guidelines for 2nd phase to EU27 leaders. While being satisfied with today’s agreement, let’s remember that the most difficult challenge still ahead. Breaking up is hard. But breaking up and building a new relationship is much harder.https://t.co/dH6isGt11H

— Donald Tusk (@eucopresident) 8 Δεκεμβρίου 2017

Μέι: Δεν θα υπάρξει «σκληρό σύνορο» στην Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα επί των όρων του διαζυγίου τους, εξαιτίας του «Ιρλανδικού».

«Στη Βόρεια Ιρλανδία δίνουμε την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο», δήλωσε με έμφαση η Μέι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή της με τον Γιούνκερ.

Ως προς τον λογαριασμό του Brexit, δήλωσε ότι θα είναι «δίκαιος» για τους βρετανούς φορολογούμενους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επί της μεθόδου υπολογισμού και όχι επί ενός συγκεκριμένου ποσού.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το ποσόν που θα προκύψει τοποθετείται μεταξύ 45 και 55 δισ. ευρώ.

#Brexit: we have now made the breakthrough we needed. President @JunckerEU and British Prime Minister @theresa_may talk to the media from our headquarters in Brussels. WATCH: https://t.co/Um0AJ1Vat1

European Commission (@EU_Commission) 8 Δεκεμβρίου 2017

Μπαρνιέ: Αδύνατον να υπολογιστεί επί του παρόντος ο λογαριασμός του Brexit

O επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα μετά από έξι μήνες δουλειάς δημοσιεύσαμε μια κοινή έκθεση με τα σημεία συμφωνίας» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα «απομένει πολλή δουλειά» σε «αρκετά ζητήματα».

«Η πρόοδος που επιτεύχθηκε είναι αρκετή προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση» επισήμανε, ενώ εξήγησε ότι εάν αυτή η συμφωνία εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τη «βάση» για μια συμφωνία αποχώρησης. Το τελικό κείμενο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2018, επισήμανε.

Αναφερόμενος αναλυτικά στα τρία ζητήματα «προτεραιότητας» στα οποία επιτεύχθηκε συμφωνία, τόνισε ότι η θετική αξιολόγηση βασίζεται σε «αληθινή πρόοδο».

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, σημείωσε ότι τα 4,5 εκ. των πολιτών που αποφάσισαν να ζήσουν σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε. προ Brexit θα διατηρήσουν αυτό το δικαίωμα στη βάση τριών αρχών:

1. Η εφαρμογή θα είναι αμοιβαία, θα αφορά τους ευρωπαίους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τους Βρετανούς στην Ε.Ε.

2. Καμία διάκριση σε ό,τι αφορά την εθνικότητα

3. Η ημερομηνία λήξης θα είναι αυτή της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε., με δυνατότητα παράτασης κατά τη μεταβατική περίοδο.

Αναφορικά με το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα». Επίσης, ανέφερε ότι θα διατηρηθεί η ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση καθώς και η προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις θα πρέπει να βρεθούν στο μέλλον.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον οικονομικό διακανονισμό, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, στη βάση τριών αρχών:

1. Κανένα κράτος-μέλος δε θα κληθεί να πληρώσει περισσότερο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή να λάβει λιγότερα εξαιτίας του Βrexit

2. Το Ην. Βασίλειο θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει λάβει ενόσω ήταν μέλος της Ε.Ε.

3. Το Ην. Βασίλειο δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώσει ούτε περισσότερο ούτε πιο νωρίς από ό,τι εάν συνέχιζε να ήταν μέλος της Ε.Ε.

Επίσης, ανέφερε πως τα σημεία αυτά συμφωνίας είναι «πολύ σημαντικά», προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις στις αρχές τις επόμενης χρονιάς στην επόμενη φάση, δηλαδή στη συζήτηση για τη μέλλουσα εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ υπογράμμισε πως διασφαλίζουν την αποκατάσταση της «εμπιστοσύνης».

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία στην Ε.Ε., καθώς οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον.

«Ποτέ δεν έδωσα αριθμούς και ούτε θα ξεκινήσω σήμερα… διότι μπορεί να αλλάξουν», δήλωσε.

Ντέιβις: Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του Brexit

«Η Βρετανία έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη της αποχώρησής της από την Ε.Ε.», δήλωσε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Today is a big step forward in delivering Brexit. Been a lot of work but glad the Commission have now recommended that sufficient progress has been reached. https://t.co/FktDUgtEoJ

David Davis (@DavidDavisMP) 8 Δεκεμβρίου 2017

«Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη του Brexit. Ήταν πολλή δουλειά, αλλά χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επετεύχθη επαρκής πρόοδος για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων», σημειώνει ο Ντέιβις σε μήνυμά του στο Twitter.

Citizens can now be confident about the rights they enjoy; we should now move forward to discuss our future relationship with the EU on issues like trade and security.

David Davis (@DavidDavisMP) 8 Δεκεμβρίου 2017

«Η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε. δίνει ώθηση στην βρετανική οικονομία», σημείωσε παράλληλα ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ.

Delighted a deal agreed in Brussels that paves way for further progress on talks about future UK/EU relationship. A positive step. Congratulations @theresa_may

— Philip Hammond (@PhilipHammondUK) 8 Δεκεμβρίου 2017

«Πολύ χαρούμενος που επετεύχθη μια συμφωνία στις Βρυξέλλες που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες για την μελλοντική σχέση ΗΒ/ΕΕ», σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter.

Today’s announcement in Brussels is a boost for Britain’s economy. Now let’s conclude a trade deal that supports Britain’s jobs, businesses and prosperity.

— Philip Hammond (@PhilipHammondUK) 8 Δεκεμβρίου 2017

«Ένα θετικό βήμα. Συγχαρητήρια @theresa_may», προσθέτει και καταλήγει: «Η σημερινή ανακοίνωση στις Βρυξέλλες δίνει ώθηση στην οικονομία της Βρετανίας. Τώρα ας συνάψουμε μια συμφωνία για το εμπόριο που υποστηρίζει τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και την ευημερία της Βρετανίας».

Την υποστήριξή του στην σημερινή συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες εξέφρασε και ο βρετανός υπουργός, Μάικλ Γκόουβ, που αποτελεί μια σημαντική φωνή υπέρ του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι.

«Είναι μια σημαντική προσωπική πολιτική επιτυχία για την πρωθυπουργό. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα είχαν βγει όλων των ειδών οι Κασσάνδρες που πίστευαν ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική συμφωνίας. Αυτές διαψεύστηκαν», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ συγχαίρει τη Μέι για την πρόοδο στις συνομιλίες

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, συνεχάρη την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, για τη συμφωνία διαζυγίου που πέτυχε με την Ε.Ε., ώστε οι συνομιλίες για το Brexit να περάσουν στο θέμα των εμπορικών σχέσεων.

«Συγχαρητήρια στην πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά της να επιτύχει τη σημερινή συμφωνία», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.

«Τώρα έχουμε στόχο να σφυρηλατήσουμε μια βαθιά και ειδική σύμπραξη με τους ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας παραμένοντας πιστοί στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – ανακτώντας τον έλεγχο των νόμων, των χρημάτων και των συνόρων μας για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Congratulations to PM for her determination in getting today’s deal. We now aim to forge a deep and special partnership with our European friends and allies while remaining true to the referendum result – taking back control of our laws, money and borders for the whole of the UK.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) 8 Δεκεμβρίου 2017

Μπανκς: Η Μέι πρόδωσε τη χώρα της

Ένας μεγιστάνας που υποστήριξε την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο Άρον Μπανκς, κατηγόρησε τη Μέι ότι προδίδει τη χώρα με τον λογαριασμό του διαζυγίου και κάλεσε το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού να αμφισβητήσει την ηγεσία της και να την αντικαταστήσει.

«Υπό την Τερέζα Μέι, εγκαταλείπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο κατ’ όνομα», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε.

«Αν σε κάποιους στο Συντηρητικό Κόμμα έχει απομείνει κάποια ακεραιότητα ή αίσθηση καθήκοντος, τους καλούμε τώρα να σώσουν το Brexit προκαλώντας αναμέτρηση για την ηγεσία».

«Η Τερέζα Μέι έχει προδώσει τη χώρα και τους 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

Keywords
βρυξέλλες, ενωση, joint, european, government, https, νέα, άφιξη, difficult, building, president, media, brussels, watch, today, big, forward, lot, david, twitter, enjoy, future, security, deal, jobs, bbc, δημοψηφισμα 2015, aim, friends, Johnson, απε-μπε, afp, reuters, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, steve jobs, δημοψηφισμα, θεμα εκθεσης 2012, αξιολογηση, ημερομήνια, το θεμα, βημα, δημοκρατια, δουλεια, εμπορικη, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, ιρλανδια, λονδινο, οικονομια, σημερινη, ωθηση, ωρα, afp, bbc, αγορα, αμυνα, αμοιβαια, άφιξη, βορεια, βρυξέλλες, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωση, εγινε, εγγυηση, ευκολο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εξι, επιτυχια, ετοιμο, ευημερια, ευθυγραμμιση, ιδια, θεσεις εργασιας, θετικο, κειμενο, κομμα, μηνες, μπε, ρηξη, συζητηση, συγχαρητηρια, τρια, φωνη, χρονος, aim, ασφαλεια, building, brussels, big, security, deal, difficult, δικαιωμα, δικαιωματα, david, εφαρμογη, εμφαση, ενωση, forward, future, government, https, χωρα, joint, watch, jobs, friends, lot, media, μπροστα, πηγες, president, θεσεις, european
Τυχαία Θέματα