Συμφωνία της Ισπανίας με την ΕΕ για το Γιβραλτάρ – Άνοιξε ο δρόμος για τη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit

Η Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυριανή ευρωπαϊκή διάσκεψη, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για το Brexit, σύμφωνα με δήλωση διπλωματικής πηγής στο Reuters.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στην διάρκεια της νύχτας μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας. Σε μία τηλεφωνική συνομιλία που έγινε μόλις τώρα (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) και (ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ) πέτυχαν να συμφωνήσουν

για το Γιβραλτάρ», είπε η ίδια πηγή.

«Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε.

Ο Σάντσεθ επιβεβαίωσε τη συμφωνία για το Γιβραλτάρ

O ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυριανή διάσκεψη της ΕΕ, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Brexit, με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Ο ίδιος είπε πως οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα γίνουν με την συμμετοχή της Ισπανίας.

«Έχουμε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», είπε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ.

Το Λονδίνο θα συζητήσει το μέλλον του Γιβραλτάρ, απευθείας με την Μαδρίτη

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε, σε σημερινή δήλωσή της, ότι θα συζητήσει το μέλλον του Γιβραλτάρ απευθείας με την Ισπανία, στο πλαίσιο των διασφαλίσεων που δόθηκαν στην Μαδρίτη, προκειμένου να είναι θετική για την συμφωνία της ΕΕ για το Brexit.

«Για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης, με δεδομένες κάποιες καταστάσεις που είναι ειδικές για το Γιβραλτάρ, έχουμε συνομιλίες με την Ισπανία, στις οποίες συμμετείχε άμεσα και η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ. Οι συνομιλίες αυτές, ήταν εποικοδομητικές και προσβλέπουμε στην υιοθέτηση της παρόμοιας προσέγγισης για την μελλοντική μας σχέση», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Το προσχέδιο του επίσημου ευρωπαϊκού εγγράφου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακηρύξει στην αυριανή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit με την Βρετανία, ότι οι οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με τη Μαδρίτη, σύμφωνα με ένα προσχέδιο επίσημου εγγράφου που επεξεργάστηκε το Reuters.

«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει το έγγραφο.

«Παρόλα αυτά, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το Γιβραλτάρ, αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας», σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Ο Τουσκ θα συστήσει την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Βρετανίας για το Brexit, κατά την αυριανή διάσκεψη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα συστήσει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, την οποία η ΕΕ διαπραγματεύτηκε με την Βρετανία.

«Θα συστήσω αύριο, την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η ΕΕ των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης», είπε ο ίδιος.

Ο Γιούνκερ για την αλληλεγγύη και τον διάλογο στην Ευρώπη, ώστε να επιλύονται προβλήματα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η αλληλεγγύη κι ο διάλογος είναι «ο ευρωπαϊκός τρόπος για την εξεύρεση λύσεων», μετά την συνομιλία που είχε σήμερα με τον ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα