Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για την απώλεια του Δημήτρη Χριστόφια

Με αφορμή την απώλεια του Δημήτρη Χριστόφια ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε συλληπητήριο μήνυμα στο Twitter, λέγοντας πως «είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα το θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια. Ενός πολιτικού που για χρόνια πορευτήκαμε σε παράλληλες πορείες, πάντοτε όμως για το καλό του τόπου. Στην οικογένειά του στέλνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Είναι με

μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα το θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια.

Ενός πολιτικού που για χρόνια πορευτήκαμε σε παράλληλες πορείες, πάντοτε όμως για το καλό του τόπου.

Στην οικογένειά του στέλνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. pic.twitter.com/fnSnXmkL3Z

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 21 Ιουνίου 2019

Αργότερα,σε γραπτή του δήλωση πρόσθεσε πως  «γνωρίζοντας πόσο ταλαιπωρήθηκε από την κλονισμένη για δεκαετίες υγεία του, εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, και στην οικογένεια του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε επίσης το Κ.Σ. του ΕΔΕΚ προς την οικογένεια του εκλιπόντος και το ΑΚΕΛ.

ΑΚΕΛ:Από σήμερα, η Κύπρος και το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου είναι πιο φτωχά

Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας «έφυγε» μετά από σκληρή μάχη που έδινε το τελευταίο διάστημα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

«Από σήμερα, η Κύπρος και το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου είναι πιο φτωχά. Το οικοδόμημα της ΕΔΟΝ, που ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρέτησε για τόσα χρόνια και από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, πενθεί μαζί με ολόκληρο τον λαό.

Αυτή την ώρα τα λόγια περισσεύουν. Ακριβέ μας σύντροφε, σε ευχαριστούμε για όλα όσα πρόσφερες, για όλα όσα μας δίδαξες, για το παράδειγμα που πάντα ήσουν. Η ΕΔΟΝ θα έχει για πάντα τη ζωή και τη δράση σου, φάρο και καθοδηγητή» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΔΟΝ αποφάσισε να αφιερώσει το 32ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στον Δημήτρη Χριστόφια, ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος καθώς και η νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό σε όλη του τη ζωή, με εργατικότητα, ζήλο και αφοσίωση, σε όσα πίστευε. Συλλυπητήρια στο ΑΚΕΛ, του οποίου ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ηγετική φυσιογνωμία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της στον κόσμο του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ , καθώς και στον Γενικό Γραμματέα της ΕΔΟΝ, γιο του εκλιπόντος, Χρίστο Χριστόφια.

Ο Πρόεδρος και τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και τους οικείους του πρώην προέδρου. «Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, αναγνωρίζουμε τον ανθρώπινο του χαρακτήρα, την τιμιότητα που τον διέκρινε καθώς και την αγάπη του για τον απλό άνθρωπο», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα.

Συλλυπητήρια και από το ψευδοκράτος 

Την λύπη του για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασε με tweet ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Μουσταφά Ακιντζί απέστειλε συλληπητήρια στην οικογένεια του τέως προέδρου.

«Πληροφορήθηκα με μεγάλη θλίψη το χαμό του Δημήτρη Χριστόφια, πρώην Ελληνοκύπριου ηγέτη και πρώην Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, στην οικογένεια του ΑΚΕΛ και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα γενικότερα» ανέφερε ο «πρόεδρος».

Πληροφορήθηκα με μεγάλη θλίψη το χαμό του Δημήτρη Χριστόφια, πρώην Ελληνοκύπριου ηγέτη και πρώην Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, στην οικογένεια του ΑΚΕΛ και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα γενικότερα.

— Mustafa Akinci (@MustafaAkinci_1) 21 Ιουνίου 2019

«Αλέξης Τσίπρας:  Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς»

Τη θλίψη του εξέφρασε και με μήνυμα στο Twitter ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν «ένας έναν μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς, πάντοτε μπροστάρη στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου».

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Δημήτρη Χριστόφια, έναν γνήσιο ηγέτη του Κυπριακού λαού, έναν μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς, πάντοτε μπροστάρη στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συμβίωση όλου του Κυπριακού λαού.

Το σπουδαίο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 21 Ιουνίου 2019

Τηλεφωνικά συλλυπητήρια από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τη σύζυγο του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Έλση Χριστόφια, στην οποία εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια.

Νίκος Παππάς: Μας έδειξε ότι η Αριστερά πρέπει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση

«Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν άξιος ηγέτης. Μας έδειξε ότι η Αριστερά πρέπει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση, να κάνει συμμαχίες και να βάζει τα χέρια της στη φωτιά για να λύνει τα προβλήματα του λαού. Θα τον θυμόμαστε πάντα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν άξιος ηγέτης. Μας έδειξε ότι η Αριστερά πρέπει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση, να κάνει συμμαχίες και να βάζει τα χέρια της στη φωτιά για να λύνει τα προβλήματα του λαού. Θα τον θυμόμαστε πάντα. pic.twitter.com/bBkoQSsQSV

— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) 21 Ιουνίου 2019

«Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Ελλάδα θα θυμόμαστε για πάντα τον Δημήτρη Χριστόφια»

Από τον ελληνικό χώρο, πρώτο έστειλε τα συλλυπητήρια του το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της Κεντρικής του Επιτροπής.

Η ανακοίνωση έστειλε τη λύπη του κομμουνιστικού κόμματος «για τον απροσδόκητο θάνατο του συντρόφου Δημήτρη Χριστόφια, επιφανούς στελέχους του ΑΚΕΛ, πρώην γ.γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο το ΚΚΕ διατήρησε για δεκαετίες θερμές συντροφικές σχέσεις».

«Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1946 στο χωριό κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας και από μαθητής μπήκε στην ενεργό δράση. Από μικρή ηλικία πίστεψε στο δίκιο και υπηρέτησε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού σε όλες τις φάσεις της ζωής του.

Με την πάλη του αναδείχθηκε στα καθοδηγητικά όργανα της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ από το 1977 μέχρι το 1987 και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 1988 μέχρι και το 2005. Εκλέχτηκε πρόεδρος της κυπριακής βουλής και την περίοδο 2008-2013 Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρωτοστάτησε στους αγώνες του κυπριακού λαού κατά της τουρκικής κατοχής, για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Διέθεσε μεγάλο μέρος της ζωής του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε διεθνιστής, στάθηκε στο πλευρό της πάλης του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Ελλάδα θα τον θυμόμαστε για πάντα» τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ». 

Η ανακοίνωση κλείνει με αναφορές στους οικείους και την οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια.

Keywords
Τυχαία Θέματα