Συμπληρώθηκε το «παζλ» του EURO – Επική πρόκριση για την Ουγγαρία, μετά το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα (video)

Mε τις προκρίσεις των Βόρειας Μακεδονίας (για πρώτη φορά στην ιστορία της), Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Σκωτίας συμπληρώθηκε το «παζλ» των 24 ομάδων των τελικών του Εuro 2020 που θα διεξαχθεί, τελικά, το καλοκαίρι του 2021, δηλαδή αργότερα απ’ ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μ’ αυτό τον τρόπο η Ουγγαρία

μπορεί να πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Ελλάδα για την «αυτοκτονία» της Εθνικής μας στην πρώτη διοργάνωση του Nations League, που έδωσε 2η ευκαιρία πρόκρισης στο EURO σε συγκεκριμένες ομάδες, στις οποίες θα μπορούσε να ήταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Μόνο που αυτή τη θέση την είχαν πάρει οι «Μαυγάροι», που έπαιξαν στα play offs του Nations League έφτασαν τελικά στο EURO…

Αυτοί είναι οι όμιλοι του EURO

Έτσι – κορονοϊού επιτρέποντος – το προσεχές καλοκαίρι (11 Ιουνίου – 11 Ιουλίου) στα γήπεδα της γηραίας ηπείρου οι 24 φιναλίστ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα τεθούν αντιμέτωποι χωρισμένοι σε έξι ομίλους που θα φιλοξενηθούν σε 12 πόλεις. Από τους έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων, θα προκριθούν οι πρώτοι και οι δεύτεροι των γκρουπ και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι.

Μετά τη διαμόρφωση του ξεχωρίζει ο 6ος όπου συνυπάρχουν Πορτογάλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Ούγγροι, αλλά και ο 4ος όπου «συγκατοικούν» Άγγλοι, Σκωτσέζοι, Κροάτες και Τσέχοι.

Ο τελευταίος διεξάγεται, μάλιστα, σε Λονδίνο και Γλασκώβη…

1ος όμιλος (Ρώμη, Μπακού): Toυρκία, Iταλία, Ουαλλία, Ελβετία.

2ο όμιλος (Αγία Πετρούπολη, Κοπεγχάγη): Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία.

3ος όμιλος (Άμστερνταμ, Βουκουρέστι): Ολλανδία, Ουκρανία, Aυστρία, Β. Μακεδονία.

4ος όμιλος (Λονδίνο, Γλασκώβη): Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία.

5ος όμιλος (Μπιλμπάο, Δουβλίνο): Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία.

6ος όμιλος (Μόναχο, Βουδαπέστη): Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία.

Τι έγινε στα play offs του Nations League

Τα τέσσερα τελευταία «εισιτήρια» που απέμεναν βρήκαν τους κατόχους τους μετά τους αγώνες των play off που έδωσαν οκτώ ομάδες μέσω του Nations League, που ήταν να γίνουν τον Μάριο, αλλά διεξήχθησαν την Πέμπτη (12/11).

Βόρεια Μακεδονία, Ουγγαρία, Σκωτία και Σλοβακία συμπλήρωσαν, λοιπόν, το παζλ των τελικών της κορυφαίας διοργάνωσης της Γηραιάς Ηπείρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Από την… κόλαση στον παράδεισο βρέθηκε η Ουγγαρία, η οποία με απίστευτη ανατροπή στα τελευταία λεπτά κατάφερε να νικήσει με 2-1 την Ισλανδία στην «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης και να πάρει το δεύτερο «εισιτήριο» για την τελική φάση του Euro 2020 μέσω των play off του Nations League.

Μέχρι το 88ο λεπτό η Ισλανδία κρατούσε το «διπλό» και την πρόκριση με το γκολ του Σίγκουρτσον από το 11′, αλλά οι γηπεδούχοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη.

Στο 88′ ο Νέγκο, ο οποίος είχε περάσει αλλαγή στο 84′ αντί του Νάγκι, ισοφάρισε σε 1-1 και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Στσομποζλάι έφερε τα πάνω κάτω και με το τελικό 2-1 έστειλε τους Μαγυάρους στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Νωρίτερα, η Βόρεια Μακεδονία, «έγραψε ιστορία» στην Τιφλίδα. Η Εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας νίκησε 1-0 την Γεωργία με γκολ του μεγάλου της «αστέρα», Γκόραν Πάντεφ, στον πρώτο τελικό των play off του Euro 2020 κι εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρόκριση στην καταληκτική φάση της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι (σ.σ. αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού).

Μπορεί οι δύο προηγούμενες αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο Nations League να μην ανέδειξαν νικητή (1-1), ωστόσο, στο πιο καθοριστικό μεταξύ τους ματς η Βόρεια Μακεδονία πήρε τη νίκη και θα είναι παρούσα στην κορυφαία διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου σε επίπεδο εθνκών ομάδων. Παράλληλα, το συγκρότημα του Ιγκόρ Αγκελόφσκι σκόραρε σε 8ο συνεχόμενο ματς, ενώ διατήρησε το αήττητο για 7ο σερί αγώνα.

Το γκολ του Κούτσκα στο 17′ έφερε την Σλοβακία μία ανάσα από την πρόκριση στους τελικούς, αλλά στο 88΄ το αυτογκόλ του Σκρίνιαρ έδωσε «φιλί ζωής» στην Βόρεια Ιρλανδία. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, όπου ο Ντούρις στο 110΄ χάρισε τη νίκη στους Σλοβάκους με 2-1 και τους έστειλε σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για 2η φορά στην ιστορία τους.

Παρόμοιο το σκηνικό και στο Βελιγράδι, με την Σκωτία να βρίσκεται «αγκαλιά» με το «εισιτήριο» για την καταληκτική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μέχρι το 90ό λεπτό, όταν και κρατούσε το προβάδισμα με το γκολ του Κρίστι από το 56′.

Ο Λούκα Γιόβιτς, όμως, με κεφαλιά ισοφάρισε για τους Σέρβους και τα πάντα κρίθηκαν στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι (το 1-1 έμεινε και στην παράταση) όπου οι Σκωτσέζοι με 5 εύστοχες εκτελέσεις επικράτησαν με 5-4 και προκρίθηκαν μετά από 25 χρόνια σε τελικούς ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Οι Σλοβάκοι στην τελική φάση θα βρεθούν στον ίδιο όμιλο με τις Ισπανία, Σουηδία και Πολωνία, ενώ οι Σκωτσέζοι στο ίδιο γκρουπ με την Αγγλία, την Κροατία και την Τσεχία.

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των τελικών των play offs του Nations League της Πέμπτης (12/11):

Ουγγαρία-Ισλανδία 2-1 (88′ Νέγκο, 90’+2 Στσομποτσλάι/11′ Σίγκουρτσον)

Βόρεια Ιρλανδία-Σλοβακία 1-2 παρ. (κ.αγ. 1-1) (88 ‘αυτ. Σκρίνιαρ/17′ Κούτσκα, 110′ Ντούρις)

Σερβία- Σκωτία 4-5 πεν. (κ.αγ. &παρ. 1-1) (90′ Γιόβιτς/ 56′ Κρίστι)

Γεωργία-Βόρεια Μακεδονία 0-1 (56’ Πάντεφ)

Πώς είχε «αυτοκτονήσει» η Εθνική μας στο Nations League

Με βάση τα όσα συνέβησαν και στα προκριματικά του EURO 2020 με την Ελλάδα να παίρνει τελικά την 3η θέση στον 10 όμιλο πίσω από την Ιταλία και τη Φινλανδία, που πέρασαν, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι η Εθνική μας «αυτοκτόνησε» και στο Nations League. Συγκεκριμένα, εάν δεν είχε χάσει την τελευταία αγωνιστική εντός (0-1) από την Εσθονία θα είχε πάρει την 2η θέση στον 2ο όμιλο στο 3ο Level.

Αυτό σημαίνει ότι θα είχε πάρει τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία στο ίδιο γκρουπ πήρε τελικά την 2η θέση, πίσω από τη Φινλανδία που ήταν 1η, ομάδα που πέρασε όμως από τα προκριματικά στο EURO 2020. Έτσι, η Ελλάδα θα είχε ακόμα μία ευκαιρία για να διεκδικήσει ένα εισιτήριο στα μπαράζ του Μαρτίου για τις ομάδες που απέκτησαν αυτή την ευκαιρία μέσω του Natios League.

Az M4 Sport ma 11.00-tól és 17.30-tól is újra leadja a tegnapi Magyarország-Izland 2-1 találkozót! #magyarok #csakegyutt #EURO2020 @EURO2020 pic.twitter.com/1MuMbNx3T7

— MLSZ (@MLSZhivatalos) November 13, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα