Στους δρόμους του Παρισιού γιατροί και νοσηλευτές -«Δε θέλουμε μετάλλια, θέλουμε έναν μισθό που να αξίζει»

Η γαλλική αστυνομία αντιμετώπισε με δακρυγόνα χιλιάδες νοσηλευτές στο Παρίσι, που – όπως και σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας – πραγματοποίησαν διαδήλωση, απαιτώντας περισσότερους πόρους για τα δημόσια νοσοκομεία και το σύνολο του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και για να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει όταν η κρίση του κορονοϊού βρισκόταν στην κορύφωσή της. Το κλίμα στη χώρα είναι τεταμένο και από τις διαδηλώσεις

λόγω του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ.

Το αρχηγείο της αστυνομίας της πρωτεύουσας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες βίντεο με κουκουλοφόρους διαδηλωτές που ανέτρεπαν ένα αυτοκίνητο κι έριχναν πέτρες ενάντια στην αστυνομία. «Βίαιες ομάδες επιχειρούν να διαταράξουν μία ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων στην υγεία», τονίζει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία του Παρισιού.

Στο Παρίσι, πολλές νοσοκόμες, βοηθοί νοσηλευτών, γιατροί, τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι στο «βοήθεια στο σπίτι», αλλά και πολλά μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Υγείας πίσω από μία γιγάντια επιγραφή με το σύνθημα «Είναι επείγον να δράσουμε», μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) από το σημείο.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Νοσοκομείο σε ασφυξία/ δεν μπορώ να αναπνεύσω (I cannot breath)», σε μια αναφορά στο κίνημα «Black Lives Matter», ενώ σε άλλα κατήγγειλαν τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για τους μισθούς και την οργάνωση του συστήματος υγείας.

Ο διάλογος, που ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου και φέρει την ονομασία «Ségur de la santé», από το όνομα μίας από τις λεωφόρους που περνούν από το υπουργείο, έχουν στόχο να θέσουν τις βάσεις για να έχει υλοποιηθεί έως τις αρχές Ιουλίου το «σχέδιο μαζικών επενδύσεων και αναβάθμισης» που έχει υποσχεθεί για την υγεία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σε όλη τη Γαλλία, προγραμματίσθηκαν περισσότερες από 220 συγκεντρώσεις στο πλαίσιο αυτής της εθνικής ημέρας δράσης, που οργανώθηκε έπειτα από πρόσκληση δώδεκα εργατικών ενώσεων και συλλογικοτήτων νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.

Στόχος των κινητοποιήσεων είναι να κεφαλαιοποιήσουν την υποστήριξη που αφειδώς έδειξε η κοινή γνώμη στο πρόσωπο του νοσηλευτή κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, που επευφημήθηκαν ως «ήρωες με λευκές ποδιές» από τον ίδιον τον αρχηγό του γαλλικού κράτους στην αρχή της επιδημίας.

«Δε θέλουμε μετάλλια ή μικρά πρόσθετα επιδόματα του ποδαριού, θέλουμε έναν μισθό που να αξίζει σε αυτό που προσφέρουν οι δουλειές μας στην κοινωνία», δήλωσε η Κλαρά Γκρεμόν, που εργάζεται ως νοσηλεύτρια κοντά στο Μονπελιέ (νότια).

Στο Παρίσι, ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ αξίωσε «αύξηση των μισθών και αναγνώριση των προσόντων», καθώς και «άνοιγμα περισσότερων νοσοκομειακών κλινών και προσλήψεις προσωπικού».

French police fired tear gas at protesting health workers. Police blamed anarchists + “violent individuals” for violence.

Thousands of doctors, nurses + medics took to Paris streets demanding more support amid #COVID19: “We saw people die because we didn’t have enough supplies.” pic.twitter.com/oKkW77JqQG

— AJ+ (@ajplus) June 17, 2020


«Είναι επιτακτική ανάγκη οι απαντήσεις να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες», δήλωσε ο ομόλογός του στην συνδικαλιστική ένωση FO, Ιβ Βεριέ.

Η επιδημία του κορονοϊού έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 30.000 ανθρώπους στη Γαλλία από τον Μάρτιο και οι νοσηλευτές και το άλλο υγειονομικό προσωπικό έχουν βρεθεί από την αρχή στην πρώτη γραμμή και έχουν δοκιμασθεί σοβαρά. Η υγειονομική κρίση έχει, ωστόσο, επισημάνει σε μεγάλο βαθμό την εδώ και πολύ καιρό υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων.

Mainstream media, what is happening in #Paris (France)?pic.twitter.com/53CS0oVqW3

— Oh boy what a shot (@ohboywhatashot) June 16, 2020

Κινητοποιήσεις αστυνομικών που θεωρούν ότι κατηγορούνται αδίκως για ρατσισμό

Την ίδια ώρα, πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν και πάλι την Τρίτη (16/06) σε πολλές πόλεις της Γαλλίας μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι πρόκειται να απαγορεύσει το κεφαλοκλείδωμα ως τεχνική σύλληψης. Η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ στις 8 Ιουνίου ότι θα απαγορευθεί το κεφαλοκλείδωμα, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας, έχει προκαλέσει την οργή των αστυνομικών.

Η τεχνική αυτή σύλληψης «θα συνεχίσει να εφαρμόζεται» μέχρι να οριστεί μία νέα, επεσήμανε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας της Γαλλίας Φρεντερίκ Βο. Η διευκρίνιση αυτή δεν ήταν, όμως, αρκετή για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γάλλοι αστυνομικοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι κατηγορούνται αδίκως για ρατσισμό και άσκηση υπερβολικής βίας μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου όταν ένας λευκός αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα επί σχεδόν 9 λεπτά.

Μετά την Αψίδα του Θριάμβου το Σάββατο (13/06), το Τροκαντερό την Κυριακή (14/06) και την επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού Λα Ντεφένς τη Δευτέρα (15/06), περίπου 200 αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν την Τρίτη (16/06) μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς στη συνοικία Σεν Ντενίς.

Manif des soignants à Paris pic.twitter.com/wvmh9nH17O

— Antoine Guibert (@AntoineGuibert4) June 16, 2020

Δεκάδες περιπολικά ήταν σταθμευμένα στην περιοχή με αναμμένους τους φάρους. «Μετά το Παρίσι και τη Λα Ντεφένς, το βράδυ της Τρίτης (16/06) βρέθηκαν στο “Σταντ ντε Φρανς” για να δείξουμε ότι έχουμε καρδιά και ότι αγαπάμε τη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε όσο καιρό ο πρόεδρος (σ.σ.σ Εμανουέλ Μακρόν) δεν ακούει τις εκκλήσεις μας να μας συναντήσει», προειδοποίησε ο Στεφάν Φινάνς του συνδικάτου Alliance.

Στο Μπομπινί, ένα προάστιο του Παρισιού, περίπου 100 αστυνομικοί τήρησαν ενός λεπτού σιγή μπροστά από το δικαστικό μέγαρο για «τους συναδέλφους μας που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας», προτού τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας και ανάψουν τους φάρους και τις σειρήνες των περιπολικών τους.

«Οι κατηγορίες περί ρατσισμού μας προσβάλουν. Η αστυνομία εδώ είναι μαύρη-λευκή-μπλε, είναι πολύχρωμη», τόνισε ο Φινάνς. Διαδηλώσεις αστυνομικών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα