Στον Μητσοτάκη τηλεφώνησε ο Τσίπρας: Συζητώ με τον Ζάεφ το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ ίχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργόςΤον ενημέρωσε σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις συνομιλίες που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ«Απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», απαντά η ΝΔΜαξίμου: Πρώτα erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση, μετά το όνομα«Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» το νέο όνομα για το Σκοπιανό, σύμφωνα με ΜΜΕ
της ΠΓΔΜΣυναντήσεις Τσίπρα με Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς το Σαββατοκύριακο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως ο ίδιος αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά τις πρόσφατες εξελίξεις στις συνομιλίες που είχε με τον σκοπιανό ηγέτη, Ζόραν Ζάεφ, για το ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με σχετικά ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως με τον Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”.

«Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο», σχολιάζει η ΝΔ και τονίζει: «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Μαξίμου: Πρώτα erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση, μετά το όνομα

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε σαφείς αποστάσεις από τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει συμφωνήσει με τον Ζόραν Ζάεφ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως «η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις».

Δηλαδή ότι:

1. Το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ).

«Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» το νέο όνομα για το Σκοπιανό, σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, το νέο όνομα είναι «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija) και όπως μετέδωσε το σκοπιανό μέσο a1on.mk είναι το όνομα που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργός.

Μάλιστα, διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι το εν λόγω έχει πάρει ήδη το «πράσινο φως» της κυβέρνησης των Σκοπίων για χρήση erga omnes.

Βέβαια το a1on.mk επισημαίνει ότι ως επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (ιδίως το πρώτο) γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Συναντήσεις Τσίπρα με Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς το Σαββατοκύριακο

Κύκλο επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει το Σαββατοκύριακο που έρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των επαφών του στη Σόφια, όπου έγινε το επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Η αρχή θα γίνει νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με τον πρωθυπουργό να προσέρχεται στις 09:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Keywords
Τυχαία Θέματα