Αναβλήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στην ΑΣΟΕΕ – Τρεις τραυματίες στο ΑΠΘ

Οι κάλπες έχουν στηθεί από τις 7 το πρωί και οι φοιτητές μπορούν να ψηφίζουν στις σχολές τους έως και τις 7 το απόγευμα έχοντας μαζί το φοιτητικό τους πάσοΑναβλήθηκαν οι εκλογές στην ΑΣΟΕΕ – Ομαλά στις υπόλοιπες σχολέςΕπεισόδια στο ΑΠΘ μία ημέρα πριν τις εκλογέςΈνας φοιτητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι φοιτητές της χώρας για να εκλέξουν τους

εκπροσώπους τους, ζητώντας καλύτερες συνθήκες φοίτησης.

Οι κάλπες έχουν στηθεί από τις 7 το πρωί και οι φοιτητές μπορούν να ψηφίζουν στις σχολές τους έως και τις 7 το απόγευμα, έχοντας μαζί τους το φοιτητικό τους πάσο.

Χαρακτηριστικό και της φετινής διαδικασίας είναι ότι δεν υπάρχει ενιαίο όργανο επιφορτισμένο με την καταμέτρηση των ψήφων, οπότε η κάθε παράταξη θα εκδώσει τα δικά της αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι εκείνη που διεκδικεί την πανελλαδική πρωτιά για 32η φορά.

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στην ΑΣΟΕΕ – Ομαλά στις υπόλοιπες σχολές

Ντόρος έχει δημιουργηθεί στην ΑΣΟΕΕ εξαιτίας της αδυναμίας εύρεσης κατάλληλου χώρου ώστε να δειξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές. Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για σήμερα και ο Σύλλογος, στον οποίο έχει αυτοδυναμία η παράταξη της ΠΑΣΠ, δεν κατάφερε να βρει χώρο για τη διεξαγωγή τους.

Οι φοιτητές θέλησαν να κάνουν τις εκλογές στο Ζάππειο, όπως και πέρυσι, αλλά δεν έστειλαν εγκαίρως τις εγγυητικές επιστολές με αποτέλεσμα να μη γίνει δεκτό το αίτημά τους, πράγμα που φαίνεται ότι βαραίνει τη φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ. Η διαδικασία έχει αναβληθεί αορίστως, επισημαίνει, με ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καταγγέλοντας την ΠΑΣΠ για «ανικανότητα» να διασφαλίσει τις διαδικασίες του συλλόγου.

Δείτε την ανακοίνωση – καταγγελία της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΑΣΟΕΕ:

«Για ακόμα μια φορά ο Φοιτητικός Σύλλογος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Έχοντας ήδη 2 αποτυχημένες εκλογικές διαδικασίες (2014, 2015) οδεύουμε προς ολοταχώς προς μια τρίτη. Βρισκόμαστε μόλις λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες και η ‘αυτοδύναμη΄ παράταξη της ΠΑΣΠ δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει ούτε μία συνθήκη για την διεξαγωγή των εκλογών, με κυριότερη τον χώρο.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχουμε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη χώρου που θα διασφαλίζει την αθρόα προσέλευση των φοιτητών που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με αυτή τη σκέψη ως γνώμονα και με καθαρά δικιά μας πρωτοβουλία και θέληση πετύχαμε την ομαλή διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών τα τελευταία 2 έτη (2016 Πάρκο Ελευθερίας, 2017 Ζάππειο Μέγαρο).

Φέτος η ΠΑΣΠ θυμήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ως ‘’αυτοδύναμη’’ παράταξη (με 6/11 έδρες στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου) και παρακάμπτοντας κάθε είδους συνεννόησης επέλεξε να προσπαθήσει να διασφαλίσει μόνη της την διεξαγωγή των Φοιτητικών εκλογών. Μάλιστα ήταν τόσο σίγουρη για τις αν-ικανότητες της που έδρασε αυτόνομα αγνοώντας τόσο το καταστατικό του Συλλόγου όσο και την λογική την ίδια.

Συγκεκριμένα έκανε αίτημα στο Ζάππειο Μέγαρο πριν καν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των φετινών εκλογών, εν αγνοία του υπολοίπου συλλόγου, το οποίο αίτημα και εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Ζάππειου. Στη συνέχεια όμως τόσο η ΠΑΣΠ όσο και οι αρχές του Πανεπιστημίου επέδειξαν εγκληματική αδράνεια στην διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που οριζόντουσαν για την έγκριση του χώρου. Εμείς σαν ΔΑΠ ενημερωθήκαμε από τρίτους σχετικά με αυτό το αίτημα ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρξε καμία απολύτως διάθεση να συζητηθούν ενναλακτικές καθώς και να τηρηθούν οι διαδικασίες του Συλλόγου.

Σαν ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΣΟΕΕ αναλογιζόμενοι την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών και ως η φωνή της λογικής μέσα στο Πανεπιστήμιο αποφασίζουμε την μη συμμετοχή μας στο οποιοδήποτε θέατρο του παραλόγου παρουσιαστεί ως ‘’ Φοιτητικές Εκλογές 2018 ‘’. Κατ’ επέκταση οι εκλογές για φέτος δεν θα διεξαχθούν λόγω της μη ύπαρξης χώρου με την ευθύνη καταμερισμένη μεταξύ ΠΑΣΠ και αρχών πανεπιστημίου. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρεθούμε μπροστάρηδες για την ανασύσταση του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν και θα μας βγάλουν από μελλοντικά παρόμοια αδιέξοδα.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός πως ως υπεύθυνη παράταξη καταβάλλαμε το 101% των προσπαθειών μας για την διεξαγωγή των εκλογών όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια. Όμως είμαστε ακόμα πιο περήφανοι για τις προσπάθειες των Δαπιτών μέσα στο Πανεπιστήμιο που σε όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς σταθήκαν υπεύθυνα και ανελλιπώς στο πλευρό του φοιτητή. Η στήριξη που απολαμβάνουμε, μας δίνει δύναμη και κατεύθυνση στο να καταφέρουμε να κάνουμε ριζοσπαστικές τομές στην ζωή του Πανεπιστήμιου».

Τρεις τραυματίες φοιτητές στο ΑΠΘ

Επεισόδια κατήγγειλε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην Πολυτεχνική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν τα μέλη της ΔΑΠ, μία ημέρα πριν τις εκλογές, δέχτηκαν επίθεση από περίπου δέκα κουκουλοφόρους, οι οποίοι τραυμάτισαν τρία άτομα, ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Για άλλη μια χρονιά, οι φασίστες που θεωρούν τσιφλίκι τους τα ελληνικά πανεπιστήμια απέδειξαν την αλλεργία που τους προκαλούν οι εκλογές και κάθε δημοκρατική διαδικασία. Δυστυχώς για αυτούς, την απάντηση προς τους θρασύδειλους κουκουλοφόρους τη δίνουν κάθε χρόνο και θα τη δώσουν και οι φοιτητές προσερχόμενοι μαζικά στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα να αναλογιστεί και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του προστατεύοντας τόσο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, όσο και τις αρχαιρεσίες για την εκπροσώπησή τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η φοιτητική παράταξη σε ανακοίνωση της.

Η ΔΑΠ, προτάσσοντας το ζήτημα ασφάλειας των φοιτητών έχει ζητήσει να στηθούν οι κάλπες εκτός Νομικής Αθηνών και Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και, μέχρι χθες το βράδυ, δεν ήταν γνωστό που θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Οι παρατάξεις που πανελλαδικά κατέθεσαν υποψηφιότητες είναι οι ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, η Πανελλαδική Κίνηση Σπουδαστών (ΠΑΣΠ) , η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία (ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ – ΑΡΔΗΝ) και το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Συμμετέχουν επίσης ανεξάρτητες κινήσεις και μεμονωμένες δυνάμεις.

Τα σχήματα του Bloco κατέρχονται για τρίτη φορά στη «μάχη» των εκλογών, «με γνώμονα την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την ανάγκη μας να χτίσουμε έναν κόσμο διαφορετικό που να χωράει τις ανάγκες και τα όνειρά της πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο». Όπως κατήγγειλαν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ απέκλεισε το Bloco, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, από την εκλογική διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα